Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin, “Dink cinayetinin arkasında devletin derinlerinde çok örgütlü bir yapı olduğunu” söyledi. Çetin, bu yapının Ergenekon’dan daha güçlü, örgütlü, dokunulamayan bir yapı olduğunu ileri sürdü. “Cinayeti kurgulayan, soruşturma ve yargı sürecine müdahale edip delilleri yok eden bir yapı”nın olup olmadığını; cinayetin 6’ınci yılında çözülüp çözülmeyeceğini sorduk.

‘Türkleri kullanan yabancı kaynaklı bir yapı mevcut’

Eski MİT Mensubu Prof. Dr. Mahir KAYNAK:
CİNAYETİN arkasında Türkiye’nin politikasına yön veren yabancı güçlermevcut. Dink’in öldürülmesi Türkiye’nin Hıristiyanlara herhangi bir sempatisinin olmadığını göstermek için. Derin bir yapı var. Bu, yabancı kaynaklı bir yapı ama Türkleri kullanıyorlar. Bunların hedefi Türkiye’nin bölgesel güç olmasını engellemek.

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZCAN:
‘Bir yapının gücünü gösteriyor’

CİNAYETTE örgütlü yapı söz konusu. Örgüt olmadan bu tür bir cinayetin işlenebileceğini düşünmüyorum. Bu yapının ortaya çıkmasındaki zorluklar Ergenekon veya ötesindeki bir yapının gücünü gösteriyor. Olayın arkasında örgüt olduğuna ilişkin bir kararın çıkması söz konusu.

Gazeteci Avni ÖZGÜREL:
‘İhbar mektubu araştırılmalı’

DAHA derin bir yapı iddiası, özel kuvvetlerde görevli bir subayın ihbar mektubuyla gündeme geldi. MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen raporun ekinde yer alıyor. Ergenekon’dan daha mı derin olup olmadığıysa soruşturmaya muhtaç ve savcılığın araştırması gereken bir konu.

‘Bu iddiaları fantezi olarak görüyorum’

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Bşk. Prof. Dr. Ümit ÖZDAĞ: MAHKEMENİN bulamadıklarını bulurlarsa tekrar yargı süreci açılır ve biz de toplum olarak görürüz. Ergenekon üstü derin bir yapılanma açıklamasını fantezi olarak görüyorum. Çünkü Ergenekon’un varlığı ispatlanmadan onun üstündeki örgütün varlığından bahsetmek benim için bir gerçek dışı.

CHP Parti Meclisi Üyesi Fikri SAĞLAR:
‘Failleri derinlerde aramamak lazım’
DİNK cinayeti faillerini çok derinlerde ve görülmeyen bir yerlerde aramamak lazım. Failleri ortada, tetikçisi belli, ancak o failleri koruyan bugünkü iktidar ve onun uzantıları, klasik bildiğimiz kontrgerilla Ergenekon yapılanmasıyla ne kadar ilişkideler, Ergenekon’un ne kadar üzerinde, altındadır bunu zaman gösterecek. Katillerin arkasındaki güç Türkiye’nin içindedir.