Türkiye'den Lübnan'a pazarlık resti! Türkiye'den Lübnan'a pazarlık resti! Türkiye'den Lübnan'a pazarlık resti!

Berrut’ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın serbest bırakılması için İstanbul’a gelen, daha sonra da İstanbul’dan Şam’a giden Lübnan istihbaratının başı Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim’in yürüttüğü mekik diplomasisinin ayrıntıları belli oldu.
 
Lübnan istihbahrat müdürü Abbas İbrahim, kaçarılan THY pilotları için Türkiye'ye geldi. MİT ile görüşen İbrahim, kaçırılan pilotların sağlık durumunun iyi olduğunu belirtirken Türkiye'den Suriye'de kaçırılan Şii hacılarla ilgili devreye girmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE MASAYA OTURMAYACAK

Türkiye ise Suriye'de kaçırılan Şii hacılarla ilgili devreye girme niyeti yok. Öncelikle Türkiye, kaçırılan Lübnanlı hacılar için devreye girmesi halinde, kaçırılmayla ilgili ilişkilendirileceğini belirtiyor. Türk yetkililer Şii hacılarla THY pilotları arasında bir bağlantı kurulması ve bunun üzerinden pazarlık yürütülmesini hiç bir şekilde kabul edilmeyeceğini net bir şekilde İbrahim’e ilettiler. Ayrıca bu pazarlık, bölgedeki Türk vatandaşlarının önüne gelen gruplar tarafından kaçırılmasının yolunu açar” gerekçeleriyle kabul etmiyor.
 
NEDEN ŞAM?
 
İbrahim’in İstanbul’dan Şam’a gitmesinin nedeni ise Lübnanlı Şiileri kaçıran Suriyeli muhaliflerin, daha önceden hacıların serbest bırakılmasına karşılık Esad yönetiminden aralarında çok sayıda kadının da bulunduğu tutuklu yaklaşık 200’e yakın muhalifi serbest bırakmasını talep etmeleri. Türk kaynaklara göre bu konuda anlaşma sağlanacakken, son anda rejim bundan vazgeçti. İbrahim, tutuklu muhalifleri serbest bırakması için Esad yönetimini yeniden ikna amacıyla Şam’a gitti. Eğer Suriye’de Esad yönetimi ile muhalifler arasında bir anlaşmaya varılırsa, Lübnanlı Şii hacılar serbest kalacağı için Beyrut’ta 9 Ağustos’tan bu yana tutsak olan THY pilotlarının özgürlüklerine kavuşmalarının önündeki engel de ortadan kalkacak.