Sebep ise tamamen 'duygusal'. Obama'nın gelir adaletsizliğini düzeltmek için süper zenginlere yüksek vergi getireceği ve vergi cennetlerindeki zulaları ortaya çıkaracağına dair açıklamaları Türkiye'deki zenginleri de tedirgin ediyor.

Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre ABD'de başlayan dalganın Türkiye'ye ulaşıp ulaşmayacağı, bugünlerde patronlar kulübü TÜSİAD üyeleri arasında da en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor.

ABD'de ikinci kez iktidara gelen Obama'nın seçim kampanyası boyunca vurguladığı süper zenginlere ek vergi konusu Türkiye'de de gündeme gelmiş, eylül sonunda aHaber-atv ortak yayınına çıkan Başbakan Erdoğan da "Türkiye'de böyle bir konu gündeme gelebilir mi?" sorusuna "Neden olmasın" sözleriyle yanıt vermişti.

Obama'nın seçim galibiyetinin ardından konu üzerinde ısrar etmesi Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle birleşince TÜSİAD üyeleri arasında işin ciddiyetini artırdı.

Kulislere göre, Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ve Obama'nın seçim galibiyetlerinin ardında yatan temel etkenlerden biri olarak görülen "Dar gelirli yerine zengine daha çok vergi" konusunun Türkiye'de de gündeme gelmesi TÜSİAD'ın süper zengin patronlarını sinirlendiriyor.

Patronlar Kulübü içerisindeki kulislere göre TÜSİAD üyesi sanayici ve finansçılar buluştukları her yemekte ya da dernekteki hemen her toplantıda zenginlere gelecek ek verginin doğuracağı 'zararları' konuşuyor.

TÜSİAD'dan sızan bilgilere göre dernek üyeleri arasında bir başka popüler konu da Obama'nın ısrarla üzerine gittiği vergi cennetlerindeki zulalar. Obama dünya çapında 22 trilyon doları bulduğu tahmin edilen ve hiç vergi ödemeyen zenginlerin gizli hesaplarının ortaya çıkması için başta İsviçre olmak üzere birçok ülkeyle pazarlıklar yürütüyor.

Bu durum Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü ABD'nin açacağı yoldan Türkiye gibi ülkelerin de yürümesi ve kayıt dışındaki bu paraların vergilendirilmesi söz konusu olacak. İngiliz Vergi Adaleti Kurumu'nun yaptığı "Türkler'in yurtdışından 158 milyar doları var" tespiti, patronların bu konuya neden ilgi duyduklarının bir başka göstergesi olarak değerlendiriyor.