Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında tercüman eşliğinde savunmasını yapan Aleksei Alekseev, 2 yıl önce geldiği Antalya'da internet sitesi üzerinden ağırlıklı olarak Rus vatandaşlarına yönelik gayrimenkul satışı yaptığını belirtti. Yakalandığında evinde fuar alanı ve özel üniversite gibi çok sayıda yerin fotoğrafı, krokisi ve Rus Müslümanlara ait olduğu iddia edilen pasaport fotokopileri ele geçirilen Alekseev, kroki ve fotoğrafların emlak işleriyle ilgili olduğunu aktardı. Alekseev, "Fuar merkeziyle ilgili krokiler, satılacak taşınmazlara ilişkin. Özel bir üniversiteye ait görüntü ise bu üniversiteya girmek istememden" dedi.
PASAPORTLAR DERNEK ÇALIŞMASIYLA İLGİLİ
Bilgisayarında ele geçirilen kamuflajlı ve silahlı kişilerle bir ilgisi olmadığını, IŞİD'e ait olduğu iddia edilen bayrak, flama ve diğer görüntülerin kendisine ait olmadığını savunan Alekseev, dosyada bulunan pasaport fotokopilerinin Antalya'da kurmayı planladıkları Rus Müslümanlarıyla ilgili bir dernek projesiyle ilgili olduğunu, hatta bu konuda Antalya Müftüsüyle de görüştüklerini söyledi.
Rusya'da Müslüman olunca oradaki diğer Müslamanlarla da tanıştığını anlatan Alekseev, Suriye ve Irak'a hiç gitmediğini iddia etti. Rusya dışında sadece Gürcistan ve Türkiye'ye gittiğini kaydeden Alekseev, IŞİD terör örgütü içersinde eğitim görmediğini de söyledi. IŞİD'in kamplarının Rakka'da olduğunu belirten Alekseev, "DAEŞ'e katılan Rus vatandaşları benden kendilerini oradan kurtarmam için yardım istiyordu. Özellikle de çocuklu kadınlar benimle bağlantı kuruyordu. Çok fazla kişide telefonum olduğu için benimle irtibat kurduklarını düşünüyorum. Ben kendilerine yardımcı olmaya çalışıyordum" diye konuştu.
RUS İSTİHBARATI PEŞİNDE
Sanığın avukatı Nurali Çitil ise müvekkilinin İslam dinini benimsediği için Rusya'da çok büyük baskıya maruz kaldığını iddia etti. Müvekkilinin DAEŞ üyesi olmak bir yana, aksine terör örgütünün gerçek yüzünü ortaya çıkaran sosyal medyada paylaşımlar yaptığını söyleyen avukat Çitil, "Müvekkilim Rus istihbarat örgütünün takibi altında olup, DAEŞ üyesi olarak lanse edilmektedir. Müvekkilimiz Antalya'da diğer Rus Müslümanlarla bir dernek kurma çalışması yaparken, benzer isnat ve takiplere maruz kalmıştır. Müvekkilim DAEŞ'ten kaçmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışmaktadır. Tahliyesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.