Başbakan Davutoğlu, Ukrayna'da kendisini ağırlayan Başbakan Yatsenyuk ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Soru-cevap kısmında iki mevkidaşa Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi soruldu.

Davutoğlu, Suriye için ateşkes yapıldığından fakat bunun gerçekleşemediğinden bahsetti.

UKRAYNA BAŞBAKANI TERCÜMANI BEKLEYEMEDİ
Yatsenyuk'da benzer bir durumun Ukrayna'nın doğusunda olduğunu, Rusya'nın ateşkesi dinlemediğinden bahsetti. Fakat tercümanın çeviri yapmasına fırsat tanımayan Ukrayna Başbakanı, isyanını Davutoğlu'na İngilizce olarak anlattı.

"KIRIM UKRAYNA'NIN BİR PARÇASIDIR"
Konuşmasında "Kırım Ukrayna topraklarının bir parçasıdır" diyerek Rusya Devlet Başkanı Putin'e mesaj veren Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki saldırgan tavrına karşı ortak bir tavrı benimsiyoruz. Rusya Hazar'dan attığını düşündüğümüz balistik füze ile Azez'de okul vurdu birçok çocuk hayatını kaybetti. Rusya, rejim ve YPG Suriye'de insanlık suçu işliyor. Kazanım elde etmek için uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ediyor.

Davutoğlu Ukrayna'dan Putin'e mesaj gönderdi

RUSYA'NIN NİYETİNİN BARIŞ OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ
Rusya'nın buradaki kötü niyeti ortaya çıkıyor. Zaten Cenevre'den beri yaptıkları bu niyetin tezahürüdür. BM kararlarına göre insani yardımın açılması ve ateşkesin sağlanması gerekiyordu. Ama son Cenevre görüşmelerine kadar bu gerçekleşmedi ve başarısızlıklar sonuçlandı. O günden bugüne Rusya saldırılarını Azez'e Halep'e yöneltti ve Türkiye'ye doğru insani yardım koridorunu Esed ve PYD ile birlikte kapattı. Münih'te varılan anlaşmaya rağmen saldırılarına devam edenin Rusya'nın niyetinin barış istememesini, daha çok katletmek, daha çok saldırmak ve rejimi ayakta tutmak olduğunu görüyoruz.

SOVYETLER 25 YIL ÖNCE BİTTİ
Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir. Bunu tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için hayırlı sonuçlar doğurmaz"