ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye beklenen saldırısı bu gece yarısı başladı. Operasyonu dünyaya önce Fox News duyurdu, dakikalar sonra ise ABD Başkanı Donald Trumpkameraların karşısına geçerek "Saldırı emri verdim" dedi.

08.30 : Dışişleri Bakanlığı: "Türkiye, Suriye rejimine karşı ABD, İngiltere ve Fransa'nın düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir"

08.15 : Fransa: Ruslarla iletişime geçildi, ne yaptığımızı söyledik.  

08.10 : Rusya Savunma Bakanlığı, ABD ve müttefikleri tarafından fırlatılan roketlerin çoğunun Suriye hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini belirtiyor.

NEW YORK TIMES: ABD, MİSİLLEME YAPARAK SURİYE'YE SALDIRDI

08.10 : Saldırı haberleri, beklendiği gibi Amerikan medyasının bir numaralı gündemi.

'ABD, misilleme olarak Suriye'ye saldırdı' başlığını seçen New York Times gazetesi, Trump'ın Suriye'den çıkmak istediğini söylediğini ancak buna karşılık görev süresi içinde ikinci kez Suriye'yi vurduğunu hatırlattı.

CNN International televizyonu 'ABD ve müttefikleri Suriye'yi vuruyor' manşetiyle verdiği haberinde, bazı üst düzey Amerikalı yetkililerin sözleri yer aldı. Yetkililere göre, saldırılar devam edebilir.

Trump'ın sık sık eleştirdiği Washington Post gazetesi, 'ABD ile müttefikleri, şüpheli kimyasal silah saldırısından sonra Suriye'yi vurdu' başlıklı haberinde, Trump'ın yeni saldırılar konusunda açık uçlu konuştuğuna vurgu yaptı. Gazetenin haberinde, buna karşılık Savunma Bakanı Mattis'in ise ancak Esad'ın benzer adımlar atması halinde yeni bir saldırı yapabileceklerini söylediğine dikkat çekildi.

Trump'ın baş destekçisi muhafazakar haber kanalı Fox News ise 'Suriye vuruluyor' başlığını kullandı. Haberde, "Başkan Trump, şüpheli zehirli gaz saldırısından dolayı Esad rejimini cezalandırmak üzere askeri saldırıyı duyurdu" denildi.

NBC News 'ABD ve müttefikleri, şüpheli kimyasal silah saldırısına karşılık Suriye'yi vurdu', ABC News ise 'ABD, Suriye'yi vurmaya başladı' başlığını tercih etti.

07.55 : Suriye'nin başkenti Şam'da saldırıya karşı gösteri var. Ellerinde Suriye bayrakları taşıyanların yanı sıra silahlı askerler de gösteriye katılıyor.

07.45 : İran Dışişleri Bakanlığı: Saldırıyı kınıyoruz, bölgesel sonuçları olacak.

07.40 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Saldırı kimyasal tesislere yapıldı.

07.35 : Associated Press (AP) haber ajansı, başkent Şam'da gün ağardıktan sonra çekilen ilk fotoğrafı servis etti.

07.30 : Rusya, saldırıda Suriye'deki askeri üslerinin vurulmadığını açıkladı. Rus basınına göre, operasyonda altı sivil yaralandı.

07.20 : İhlas Haber Ajansı, Rusya'dan yapılan "Rus savunma sisteminin koruduğu üslere füze gelmedi" açıklamasını geçti.

07.00 : Avustralya, operasyona destek açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı internet sayfasındaki resmi açıklamada, Başbakanı Malcolm Turnbull, Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Savunma Bakanı Marise Payne imzası var:

"Avustralya, ölçülendirilmiş, orantılı ve hedeflenmiş bir tepkiyi gösteren bu saldırıyı desteklemektedir. Kimyasal silahların, herhangi birisi tarafından, herhangi bir yerde, her koşulda kullanımı yasa dışıdır ve tamamen  suçlanmayı hak eder. Esed rejiminin bu tür suçlarının cezasız bırakılmasına izin verilmemelidir."

06.45 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, uluslararası ittifakın operasyonu desteklediğini söyledi.

06.30 : Suriye devlet televizyonu, Şam'daki askeri tesislerde hasar olduğunu ancak Humus'ta hedef alınan tesislerde herhangi bir hasar gerçekleşmediğini aktarıyor. Şam rejimine göre 30 füze atıldı, 10'u düşürüldü.

06.05 : Güney Kıbrıs'tan havalanan İngiliz savaş uçaklarının görüntüsü paylaşıldı.

06.00 : Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, sosyal medya hesabından "Önce Suriye halkı için Arap Baharı kullanıldı, ardından IŞİD, şimdi de ABD'nin akıllı füzeleri. Uzun yıllar terörist saldırıları altında ayakta kalmaya çalışan egemen devletin başkentine darbe vuruldu. Bu açıklamadan sonra bu olayda Amerika ve diğer Batı medyası sorumluluğunu anlamalı. 15 yıl önce Beyaz Saray deney tüpü kullandı, şimdi ise deney tüpünün yerine Washington medyayı kullandı" diye yazdı.

05.50 : Fransa Cumhurbaşkanlığı, resmi Twitter hesabından saldırıya katılan savaş uçaklarının havalandığı görüntüleri paylaştı.

05.45 : Reuters haber ajansı, Suriye hava savunma sistemlerinin Batılı ülkelerin attığı füzelere karşı ateşlendiği fotoğrafları servis etti.

RUSYA: KARŞILIKSIZ KALMAYACAK

05.40 : Rusya'dan ilk tepki geldi, ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, "Bu tür eylemler karşılıksız kalmayacak" dedi.

Büyükelçiliğin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Önceden planlanmış bir senaryo ortaya kondu. Yeniden, tehdit ediliyoruz. Bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyarmıştık. Bütün sorumluluk Washington, Londra ve Paris'e aittir."

Rusya, iç savaşta Beşar Esad yönetiminin ana müttefiki ve 2015 Eylül'ünden beri Suriye'de askeri operasyon yapıyor.

İLK FOTOĞRAFLARI AP'DEN

05.05 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, saldırının ilk fotoğraflarını dünyaya geçti. Fotoğraflarda, Şam üzerinde izler bırakan füzeler yer alıyor.

PENTAGON VURULAN HEDEFLERİ AÇIKLADI

05.00 : ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, dünyanın canlı yayınladığı basın toplantısıyla vurulan üç hedefi açıkladı.

Pentagon'a göre vurulan hedefler: 

'Kimyasal ve biyolojik silahların üretilmesiyle ilgili olduğu söylenen Şam'da bir bilimsel araştırma merkezi'

'Humus'un batısında kimyasal silah depo tesisi'

'Humus yakınlarında kimyasal silah ekipmanı deposu ve önemli bir emir komuta merkezi'

Pentagon'un bir numarası Jim Mattis ise, "Sınırlı ama ağır bir saldırıydı. Bir kez vurduk" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ise, ilk saldırı dalgasının bittiğini söyledi. Dunford, saldırıların bölgedeki Rus güçlerinde kayba yol açmaması için azami dikkat gösterdikleri bilgisini verdi.

04.45 : Suriye devlet televizyonu, Şam'ın güneyinde ABD ve müttefiklerinin ateşlediği 13 füzenin düşürüldüğünü savundu.

04.40 : İngiltere Savunma Bakanlığı, harekâta Kıbrıs'tan kalkan dört Tornado jetinin katıldığını açıkladı. Güney Kıbrıs'taki İngiliz hava üssü Akrotiri'de son günlerde hareketlilik vardı.

BBC MUHABİRİ PAYLAŞTI

04.35 : BBC'nin dış haberler prodüktörü Riam Dalati, Şam'dan gelen görüntülerin hava savunma sistemlerinin faaliyete geçirildiğini gösterdiğini bildirdi.

04.30 : Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'nin başkenti Şam'daki çok sayıda askeri üssün hedef alındığını, vurulan yerlerin arasında araştırma merkezinin de bulunduğunu duyurdu.

Gözlemevi, Esad yönetiminin söz konusu tesisleri hafta başında boşalttığını hatırlatıyor.

Reuters'ın ulaştığı görgü tanıkları, Şam'ın Barzeh ilçesinde de vurulan hedefler olduğunu aktarıyor.

04.30 : Fransa lideri Emmanuel Macron da Fransız hava kuvvetlerine ABD ve İngiltere'yle birlikte operasyona katılma emri verdiğini söyledi.

04.25 : Reuters haber ajansına konuşan bir ABD'li yetkili, saldırıda Tomahawk füzelerinin ateşlendiğini açıkladı.

04.20 : Suriye devlet televizyonu, başkent Şam'daki bazı hedeflerin vurulduğunu doğruladı. Haberde Suriye ordusunun hava saldırılarına karşılık verdiği belirtildi.

04.15 : İngiltere Başbakanı Theresa May, resmi açıklamasında İngiliz savaş uçaklarının operasyona katıldığını duyurdu. May, "Güç kullanımından başka işe yarar bir alternatif yoktu" dedi.

ŞAM'DA ŞİDDETLİ PATLAMALAR

04.10 : Trump'ın sözlerinden dakikalar sonra uluslararası haber ajansı Reuters başkent Şam'da çok sayıda şiddetli patlama duyulduğunu bildirdi. Ajansa konuşan görgü tanıkları, gökyüzüne siyah dumanların yükseldiğini söyledi.

TRUMP DÜNYAYA İLAN ETTİ

04.05 : Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, "Kısa süre önce ABD Silahlı Kuvvetleri’ne, Suriye diktatörü Beşar Esad'ın kimyasal silah kapasitesine yönelik hassas saldırı başlatmaları emri verdim" diyerek askeri harekâtı dünyaya ilan etti.

Trump sözlerini, "İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz" diyerek sürdürdü.

Bir yıl önce fırlatılan Tomahawk füzelerinin Suriye hava kuvvetlerinin beşte birini imha ettiğini hatırlatan ABD lideri, şu açıklamayı yaptı:

"Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır. Bugünkü adımımız, kimyasal silah üretimine ve kullanımına yönelik kararlı bir caydırıcılık cevabıdır. Suriye rejimi kimyasal unsurları kullanmayı bırakıncaya kadar (İngiltere ve Fransa'yla) bu (askeri) karşılığı sürdürmeye hazırız.

Bugün suçlu Esad rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? Toplumlar, dostluklarını sürdürdükleri ülkelerle değerlendirilir. Hiçbir devlet vahşi diktatörleri destekleyerek uzun süre devam edemez.

Rusya, şu anki karanlık yolda devam mı edeceğine, yoksa medeni milletler arasında istikrar ve barış için bir güç mü olacağına karar vermelidir."

ABD Başkanı, sözlerini "ABD, Suriye'de kalıcı bir şekilde bulunma amacında değildir. Vakti geldiğinde askerlerimizin yeniden eve dönmesini sağlamak istiyoruz" diyerek bitirdi.

04.00 : Suriye savaşı ve dünyadan gelen tepkileri gün boyunca canlı blogla aktaracağız.