İnsan sağlığının en önemli yapı taşlarından biri olan ve dışarıdan vücuda alınan bileşenlerden biri olan vitaminler vücudun daha sağlıklı olabilmesi için gıdaların tüketimi ve efervesan tablet yardımı ile beraber vücuda alınmaktadır.

Vitaminlerin çeşitleri nelerdir?

A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. B ve C vitaminleri ise suda çözülen vitaminlerdir. Vitaminlerin her biri vücutta farklı görevlere sahiptir. Fakat genel olarak özelliklerinde benzerlik söz konusu olabilmektedir. İki çeşitte bulunan vitaminler benzer genel özelliklere sahiptir.

Vitaminlerin özellikleri nelerdir?

Vitaminler vücuda dışarıdan alınan bileşenlerdir. Hücre yapısında bulunmazlar. Hücre koruyucu olarak tüketilen gıdalar ile vücuda alınır. Vitaminlerin enerji verme özelliği bulunmamaktadır. Vücut enerjiyi karbonhidratlı gıdalar alarak kendisi gerçekleştirmektedir. Tüm vitaminler yapı olarak C, H, e O atomlarını barındırır. Vitaminler sindirilmez. Her iki çeşit vitaminlerde yağda ya da suda çözünerek hücre içine alınır. Vitaminler çok çabuk bozulabilen bileşenlerdendir. Güneş ışığı, oksijen, ısı ve metaller ile temas ettiğinde çok çabuk bozulma gösterir. Bitkilerde kendi vitaminlerini sentezleme özelliğine sahiptir. Fakat insanlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle insanlar vitamin ihtiyaçlarını dışarıdan kaynaklamak zorundadır. Dışarıdan alınan gıdalar sayesinde güneşten alınan pro-vitamin vücutta D vitamini oluşmasını sağlar.

Vitamin eksikliği nedir?

Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri alamadığında ve doğru bir şekilde vücutta kullanılmadığında sağlık sorunları meydana gelmektedir. Bir vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak görülen hastalık farklı bir vitamin ile tedavi edilememektedir. Dolayısıyla vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin kaynakları gıdalardan alınması gerekir. Bir vitamin eksikliğinde meydana gelen sağlık sorunu farklı bir vitamin ile tedavi edilemez. Hangi vitamin eksikliğinden doğan bir hastalık var ise o vitaminin vücuda alınması gerekmektedir. Bunun ile beraber hastalığın tedavisi de eksik olan vitamin ile yapılmaktadır. K ve B vitamini vücutta bağırsaklarda bulunan bazı bakteriler sayesinde üretilmektedir. Bu bağırsaklardaki bakteriler özellikle antibiyotik kullanımından dolayı azalma ve yok olma ile karşılaşırsa vitamin eksikliği meydana gelebilmektedir.

Vitaminler ne işe yarar?

Besinlerde doğal olarak bulunan vitaminlerin düzenli olarak vücuda alınması hastalıklara karşı vücudun direnç göstermesine yardımcı olur. Özellikle B ve C vitaminleri bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Suda çözünen bu vitaminler vücutta depolanamadığı için günlük olarak alınması gerekir. Bunun yanı sıra yağda çözünen vitaminler vücutta depolanabilen vitaminler arasında yer almaktadır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için mutlaka vitaminlerin vücuda alınması gerekmektedir. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlamaktadır. Besinlerden alındığı gibi vücutta bağırsaklarda bulunan bakteriler sayesinde de üretilebilmektedir. Bu vitaminin eksikliği kanın pıhtılaşmasını engellediği için kan kaybına çok fazla sebep olabilmektedir. Günlük tüketilmesi gereken vitamin miktarlarını vitamin life sipariş vererek karşılayabilirsiniz. Böylece beden ve zihin sağlığını koruyabilirsiniz.