Vitiligo tedavi yöntemleri nelerdir gibi açıklayıcı bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Her 100 kişiden 3 kişide görülme olasılığı vardır. Her yaşta görülebilen vitiligo hastalığı, hastaların yarısında 20 yaşında görüldüğü olmuştur. Gençlerde psikolojik durumlarda ortaya çıkardığı görülmüş. Erken ve doğru tedavi bu yüzden çok önemlidir.

Vitiligo Neden Olur?

Birçok faktör üzerinde duran uzmanlar tam olarak nedenini bilememektedirler. Deri rengini meydana getiren hücrelerin kaybı ve derinin renginin beyazlaşması söz konusudur. Sinir hücrelerinin, renk hücrelerine zarar vermesi, bu hastalığın oluşmasındaki etken faktörlerden biri. Ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin deri rengini oluşturan hücreleri veya bu hücrelerin kendi kendilerini yıkması diğer nedenler arasında gösterilmektedir. Vitiligo genetik mi diye soracak olursanız, kesin olarak bir genetik hastalık olduğu söylenememekte. Ama derideki renk hücrelerini hasara yatkın kılan bir genetik bozukluk olduğu bilinmekte. Hastaların %30’u da aileden vitiligo hastalığı olan kişiler.

Vitiligo’yu Arttıran Faktörler

Sıkıntı, stres, ateşli hastalıklar, yanma ve güneş yanığı gibi deriyi doğrudan veya psikolojik olarak etkileyen faktörler, vitiligo hastalığının artmasına ya da yeni vitiligo alanların oluşmasında etkili olabiliyor. Ayrıca vitiligo hastalarında, diğer diğer hastalıkları gibi kaşınma, yanma vb. durumlar söz konusu olmamakta. Vitiligolu hastaların şikayetleri genellikle estetik kaygının oluşmasıdır. Özellikle gençleri etkileyen bu kaygı onların sosyal yaşamlarını etkilemekte. Utangaç, çekingen, içine kapanma gibi durumlarla karşılaşan genç vitiligolu hastalar zamanla anksiyete ve depresyon gibi psikolojik bunalımlara girebilirler. Sağlık Editör Ekibi YÜKSEK TOPUKLAR