Tokat'ta yaşayan bir iş adamı kullanmadığı kredi kartından, bilgisi dışında peş peşe yapılan 8 alışverişin parasını ödemek zorunda kalınca mahkemeye başvurdu. Mahkeme, bankanın davacının şifre veya korunması gereken bilgileri özenle korumadığına dair bir delil ibraz etmediğine hükmederken, suçlu bulunarak tazminata mahkum edilen bankanın cezasını Yargıtay 19. Hukuk Dairesi onadı. 

MAHKEME BANKAYI SORMULU BULDU

Davalı banka avukatı ise davacının itiraz ettiği işlemlerde internet üzerinden dava dışı firmadan harcamalar yapıldığını, bu işlemlerde 3D secure güvenli şifre kullanıldığını öne sürdü. Bu sebeple uluslararası kart kabul kuralları çerçevesinde işlemlerden kart hamilinin sorumlu olduğunu, davacının itiraz konusu işlemleri kendisi yapmamış ise bilgilerinin korumamak ile ağır ihmalinden sorumlu olduğunu savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme, davacının kredi kartı kişisel bilgilerinin bilgisi dışında kötü niyetli üçüncü kişi tarafından ele geçirildiği, bu bilgiler kullanılarak internet üzerinden harcama yapıldığına hükmetti. Davalı bankanın peş peşe 8 işlemle gerçekleştirilen bu harcamaların kredi kartı hesabından ödenmesine onay verdiğine, bilahare yapılan harcamaların kredi kartı hesap ekstresi borcu olarak davacıdan tahsil edildiğine vurgu yaptı.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, bankanın davacının zararın oluşmasında şifre veya korunması gereken bilgileri özenle korumadığına dair bir delil ibraz etmediği gibi, davacının internet bankacılığı kullandığına dair delil sunmadığı ve kredi kartının çok uzun süredir kullanılmıyor olması sebebiyle bankanın sorumlu olduğu belirtildi. Mahkeme, raporun hüküm vermeye elverişli olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi.

YARGITAY KARARI ONADI

Davalı banka avukatı kararı temyiz etti.

Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını oy birliği ile onadı.