Eski savcı olan Avukat Gültekin Avcı, Yasin Hayal’le ilgili terör örgütü suçlamasının, nihai kararı verecek olan Yargıtay’da sonuçlanmadığı için kalkmadığını, bu nedenle de tahliyenin ancak 10 yılın ardından olabileceğini ileri sürdü.

Hrant Dink’in öldürülmesi davasının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sonuçlanmasının ardından yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Yargılama sonrasında terör örgütü suçlamasından Erhan Tuncel’le birlikte beraat eden ancak azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yasin Hayal’in tahliye olabileceği iddiaları da gündeme geldi. Bazı avukatlar, terör suçlamasının kalkmasından dolayı Hayal’in, tutuklu kaldığı 5 yıllık sürenin gözününde bulundurularak serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Cumhuriyet eski savcısı ve halen avukatlık yapan Gültekin Avcı ise, Hayal’in tahliyesinin imkansız olduğunu söyledi. Hizbullah üyelerinin tahliyesinin ardından Yargıtay’ın içtihat olabilecek bir karar aldığını söyleyen Avcı, “Davaların temyiz aşamasında geçen süreleri tutukluluk günlerinden sayılmıyor. Bu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarıyla da uygunluk gösteriyor. Bu nedenle Yasin Hayal, serbest bırakılamaz. Bundan daha da önemlisi mahkemenin terör örgütü yoktur kararı vermesi terör suçlamasını ortadan kaldırmamaktadır. Çünkü kararın nihai olarak verileceği yer Yargıtay’dır ve bu süreç henüz tamamlanmamıştır. Dolayısıyla Yasin Hayal’le ilgili terör örgütü suçlaması da devam etmektedir, tahliyesi de ancak 10 yılllık tutukluluk süresinin geçmesinden sonra olabilecektir. Bunun yanı sıra ben Yargıtay’ın, davayı usul yönünden ve eksik incelemeden de bozacağına inanıyorumö dedi.