Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı ve idam cezasına çarptırıldığı Yassıada'nın imara açılmasına eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay isyan etti: Bu planlama DP'nin hatıralarına saygısızlık.

Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının tutuklu kaldığı ve aylarca yargılandıkları Yassıada’nın imara açılmasının yankıları sürüyor. Demokrasi müzesi yapılma fikri ile başlayan süreçte, yeni yapılaşma izni olmayan tarihi adanın önce sit kararları iptal edildi.

Ardından da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan yaparak adanın yüzde 65’ine yeni inşaat yapma izni getirdi. Yassıada’nın demokrasi müzesi olması için uğraşan eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , ‘’Bu planlama Demokrat Parti’nin hatıralarına saygısızlık olur’’ dedi.

Eski Bakan Günay, yap-işlet-devret modelinden dolayı gelir getirici planlamalar yapmanın doğru olmadığını belirterek, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

''27 Mayıs'ın izlerini adada figür haline getirmek, yapılaşmayı arttırmak ve yargı süreci dokusunu yeni binaların arasında seyirlik hale getirmek, adaya uygun olmadığı gibi, 27 Mayıs mağduru Demokrat Partililerin hatıralarına da özensiz ve saygısız bir düzenleme olacaktır. Yüzleşme müzesi, tarihimizle ihtilalin izleri ile yüzleşme müzesi düşünüyorduk, asla yeni yapılaşma aklımızda yoktu.''

Yassıada'nın 'idam fermanı' yazıldı

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlarının 1960 askeri darbesi sonrası hapis yattığı Yassıada, müze olmayı beklerken imara açıldı. Yüzde 5 olan inşaat izni yeni plan ile yüzde 65'e çıkarıldı.

Demokrasi müzesi yapılması planlanan Yassıada 2 yılda aşama aşama inşaata açıldı. Marmara Denizi’ndeki tüm adalarla birlikte 1976 yılında korunması gerekli doğal ve tarihi sit ilan edilen edilen Yassıada, 2011 yılında da 3. derece arkeolojik sit olarak tescillendi. 27 Nisan 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen ada, Kasım 2012’de sitten çıkarıldı. Nisan 2013’te torba yasa ile kültür ve turizm tesisinin önü açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı 1/ 5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları ile adaya otel, restoran, konferans ve kongre merkezleri, konaklama tesisleri yapılmasının startı verildi. Yassıada ile birlikte Sivriadada yapılaşmaya açıldı.

Tarihe acı hatıralarla geçen Yassıada 1960 ihtilali sonrası yargılamaların yapıldığı ve aynı zamanda Başbakan Menderes ve arkadaşlarının hapis yattığı yer olarak hafızalarımıza kazındı. 2011 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Yassıada’yı demokrasi müzesi yapmak istediklerini açıklamıştı.