Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yazılım ve bilişimde mutlaka gelişmek zorunda olduğunu, Hindistan'ın bu sektör sayesinde ayakta durduğunu ve önemli bir gelişme sağladığını söyledi.

İsrail'in ise katma değerin çok daha yüksek olduğu askeri yazılımlar konusunda büyük işler yaptığını vurgulayan Akın, "Yazılımın katma değeri inanılmaz fakat aynı zamanda ürettiğiniz yazılımın korunması da çok önemli" dedi.

Yazılımın, mühendisler tarafından zorlu Ar-Ge süreçleri sonunda meydana getirildiğini ve dolayısıyla bir sanayi ürünü olduğunu belirten Akın, bunların aynen makine parçası gibi kopyalanmaması için patentle korunması gerektiğini anlattı.

Akın, günümüzde insan emeğinin artık malzemeden daha kıymetli hale geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"O zaman en kıymetli şeyimizi neyle koruyoruz Türkiye'de Ürettiğimiz, 'Sanayi ürünüdür' diye karar aldığımız, yasasını çıkardığımız bir ürünü telif haklarıyla yani şiir ve şarkı sözleriyle aynı şekilde koruyoruz. Bu mümkün değil. Yazılım, bir eser değil, bu bir sanayi ürünü. Halbuki yazılım eseri değil bu. Eser bir şarkıdır, orada bir sanatçı kimliği vardır, şiirdir. Bu eserler neden telif haklarıyla korunuyor? Daha ziyade bunlar, bireysel de yapılan işlerdir. Şarkıyı bir kişi yapar, besteyi bir kişi yapabilir. Bunun dışında filmler var ama yazılım öyle değil, bir sanayi ürünü. Bir yazılımı ortaya çıkarmak için yüzlerce kişi çalışıyor. Dolayısıyla bunu Telif Hakları Kanunu ile koruyamayız."

- "Yazılımda dünya devlerini Türkiye'ye çekebiliriz"

Bu ürünlerin, kopyalanmaya karşı yeterli düzeyde korunamaması yüzünden insanların ya "üretimden kaçınma" ya da "kendince korunma yöntemleri bulma"ya yöneldiğini dile getiren Akın, burada bilişim ve yazılım endüstrisinin önünü kapatan ciddi bir handikap bulunduğunu bildirdi.

Yazılımın mutlaka patentle korunması gerektiğine işaret eden Akın, "Bu bildiğimiz, standart bir makine patenti gibi olamaz. Yazılım patentinin, yazılımın üretimine uygun bir patent haline gelmesi ve bunun korunuyor olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Akın, taleplerinin gerçekleştirilmesi halinde yazılımda dünya devlerinin Türkiye'ye çekilebileceğini kaydetti.

Yazılımını koruyamayacaksa bir dünya devinin Türkiye'ye gelip bir şey üretmeyeceğini savunan Akın, şöyle konuştu:

"Onun hakkını en iyi biz korursak o zaman Amerika'da üretmez, Türkiye'ye gelir. Para da öyle en güvenli limana gider. İstiyoruz ki Türkiye, yazılım endüstrisinde ileri gitsin ama giderken sadece kendi yazılımcılarımızı değil, dünyanın yazılım devlerini de Türkiye'ye getirmeliyiz. Yazılım devlerine, haklarını koruyacak güvencenin verilmesi, bunun altyapısının hazırlanması halinde dünyada ismini daha fazla duyuracaklardır. Türkiye'nin bu konuda acilen bir yasal düzenlemeye ihtiyacı var ama Türkiye çapında değil, uluslararası düzeyde yazılımı dünyada en iyi biz korumalıyız. Bu, bizim önümüzü çok açar. O zaman Google veya Facebook, orada üretse bile satışını, pazarlamasını Türkiye üzerinden yapar. En iyi sen koruyorsan adamın hakkını, Türkiye üzerinden yapmaya çalışır. Bu aynı zamanda Türkiye'nin bakir bir alanda dünyada ismini duyurması, marka olması için de önemli bir fırsattır."

Kaynak: AA