Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis'teki 'Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Enerji Santrali ile ilgili bir soru üzerine Yıldız, bu santralin Iğdır'a 30 km uzakta olduğunu hatırlattı.

Yıldız, "Ermenistan'ın elektriğim yok gerekçesi ile böyle bir işlem yapmasını uluslar arası enerji ajansına göre de, uluslar arası atom enerji kurumuna göre de yanlış olduğunu söylemem lazım. 40 yaşını doldurmuş olan bir santralin artık güvenlik gerekçeleri ortadan kalkmıştır. Uluslararası Enerji Ajansı'nda, bir yaptırımı olmamasına rağmen, bu tür söylemlerimizi ve girişimlerimizi devam ettiriyoruz. Ermenistan'daki bu santralin hiç tereddütsüz kapatılmasını öneriyoruz. Herhangi bir sıkıntının bizi tabi ki etkileyeceğini söylemem lazım. Orada herhangi bir sıkıntı temenni etmiyorum ama görünen köy de kılavuz istemiyor." diye konuştu.

Nükleer santrallerin dünyada bir bütünlük oluşturduğunu söyleyen Yıldız, "8 bin kilometre ileride de olsa, hepimizi ilgilendirdiğini gördük. O yüzden biz daha üst düzeyde ve bütün uluslar arası toplum nezdinde de bu girişimlerimizi devam ettireceğiz. O santralin kapatılmasını mutlaka hem tavsiye etmemiz hem de onun gereğini yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN YANI BAŞINDAKİ SAATLİ BOMBA"

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan ise, Metsamor Nükleer Santrali için "Türkiye'nin yanı başındaki saatli bomba" benzetmesini yaptı. Nükleer santralinin Türkiye'yi tehdit ettiğini de savunan Oğan, santrale komşu olan  Iğdır'daki ölüm olaylarının neredeyse tamamının kanserden kaynaklandığını savundu.

Santralin 1988 yılında sızıntıya yol açan kazadan 2 yıl sonra tekrar açıldığını kaydeden Oğan, bunun örneğinin dünyada olmadığını dile getirdi.