Tbmm Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un usul tartışması bitmeden tasarı üzerine görüşmeleri başlattığı gerekçesiyle kürsüyü işgal eden MHP'li milletvekilleri ile Ak Parti milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

Tbmm Genel Kurulu'nda Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine dünkü tartışmalar nedeniyle geçilememişti. Bugün de grup önerilenin görüşülmesinin ardından tasarıya geçilmeden önce usul tartışması açıldı.

MHP'Lİ VEKİL KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

Yapılan konuşmaların ardından Tbmm Başkanvekili Sadık Yakut, usul tartışmasının bittiğini belirterek tasarı üzerine görüşmelere geçildiğini açıkladı.

Bu sırada MHP'li milletvekilleri başkanlık kürsüsüne yürüdü. Yakut, milletvekillerinin yaptığının kürsü işgali olduğunu söyleyerek, tasarı üzerine konuşmak üzere Bdp'li Hüsamettin Zenderlioğlu'nu kürsüye davet etti.

VURAL, ARA İSTEDİ

Ancak Zenderlioğlu konuşma imkanı olmadığı gerekçesiyle kürsüye gelmedi. Başkanlık kürsüsü önünde bir süre devam eden tartışmaların ardından Yakut, Zenderlioğlu'na, "Sayın Zenderlioğlu, geliyor musunuz? Yoksa ikinci sıradaki hatibe söz vereceğim" dedi.

Bu sırada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis İçtüzüğünü Yakut'a uzatarak İçtüzüğe göre gürültü olduğu için oturuma ara vermesi gerektiğini söyledi. Ancak Yakut ara vermeyeceğini açıkladı.

KÜRSÜYE GELİP MİKROFONU İNDİRDİ

Zenderlioğlu'nun kürsüye gelmemesi üzerine Yakut, Ak Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel'i kürsüye çağırdı. Bunun üzerine MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal kürsüye gelerek mikrofonu indirdi ve diğer MHP'li vekillerle birlikte kürsüyü işgal etti.

Bunun üzerine Günal ve MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan ile, kendilerine tepki gösteren Ak Parti'li milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Araya milletvekillerinin girmesi ile arbede büyümeden sona erdi. Verilen arada Türel kürsüde beklerken, etrafını saran Ak Parti'li milletvekilleri adeta kendisini koruma altına aldı. Ancak aranın ardından Yakut, Türel'e yerine oturmasını söyleyerek, yeni bir usul tartışması açtı.

"SİZ BU TAVRINIZLA..."

İlk sözü alan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Ak Parti'li milletvekillerine dönerek, "Siz bu tavrınızla bu yasayı da bu bütçeyi de geçiremezsiniz" dedi. Altay, Yakut'a da "Siz kürsüde konuşma imkanı olmadığı halde hatibe söz vererek gerginliği artırdınız" sözleriyle tepki gösterdi. MHP'li Vural ise, komisyon ve bakan yerinde olmadan tasarının görüşülemeyeceğini ancak Yakut'un bu şekilde tasarının görüşmelerine geçtiğini savunarak tepkisini dile getirdi.