YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıklıyor. Üniversiteye girişte yeni sistemi açıklarken, her puan türünde Türkçe ve matematiğin katkısı olacağını söyledi. Saraç, sınavı bir hafta sonu yapılacağını kaydetti.

'2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime  giriş sınavının yeni adı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır" diyen Saraç'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda  adaylar iki ayrı oturuma katılacaktır. İlk oturumda adaylar temel yeterlilik  testini alacaktır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme  odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama,  kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının  ölçülmesi amaçlanmaktadır.

Türkçe ve Temel matematik sorularından  oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda  da  Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün  adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle  arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel  Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin  sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise  adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil  yine bilgisi esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç  haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla  gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek  oturumda gerçekleştirilecektir.

PUAN TÜRÜ 5'E İNDİRİLDİ 

Şu an varolan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik ağırlıkta olacaktır. 

Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.

SINAVIN ADI DEĞİŞTİ!

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.  

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek. 

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.  Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.  Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. 

BARAJ PUANI GEÇERLİ 

"Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen  sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilik  Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel  yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

TEMEL YETERLİLİK TESİ ETKİSİ 

Temel yeterlilik testinin etkisi yüzde 40 olacak