YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç ile YÖK üyeleri Prof. Dr. Harun Cansız, Prof. Dr. Mehmet Şişman, Naci Ağbal, ve M. Emin Zararsız'dan oluşan heyet; Filistin Beyaz Eller Derneği, Yeryüzü Doktorları Derneği ve TİKA’nın işbirliğinde düzenlenen programda, Gazze'ye gitti. Türk Hava Yolları’nın (THY) tarifeli bir seferi ileönce Kahire’ye gidecek olan heyet, Mısır’da Refah Sınır Kapısı’ndan karayolu ile Gazze’ye geçmeyi planlıyor.

Gazze İslam Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katılmak üzere yola çıkan grup adına havalimanında bir açıklama yapan YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç, "Bildiğiniz gibi ekonomik ve diğer ilişkiler çok kırılgandır. Fakat eğitim ve öğretim alanındaki ilişkiler, nesilden nesile aktarılacak ilişkilerdir. Uzun süredir zaten, Filistin halkı ve yönetimi ile Gazze de dahil olmak üzere yükseköğretim alanında zayıf da olsa bir ilişki sürmekteydi. Ama bu son yıllarda iyice güçlendi. En son 2002 yılında en üst düzeyde bir antlaşma yapıldı. Bu gezi, yerinde bir inceleme gezisi olarak değerlendirilmeli" dedi.

YÖK ile ilgili Türkiaye’nin son 5 yıldır birçok ilki yaşadığını ifade eden Saraç, "Bunu da onlar arasında değerlendirebilirsiniz. Özellikle Ortadoğu ülkeleri ile işbirliği alanında bundan 4 sene önce Suriye’de, daha sonra Suudi Arabistan’da, önümüzdeki günlerde de başka körfez ülkeleri ile de antlaşmalar imzalanacaktır. Bu dört yıl önce başlayan süreç, sadece Ortadoğu ülkeleri veya İslam ülkeleri değil, Balkan ülkeleri, Türki cumhuriyetler ile de ilgili" diye konuştu.

YÖK Başkanvekili Saraç, Gazze’ye girişte Refah Sınır Kapısı’nda İsrail tarafından herhangi bir sıkıntı doğup doğmayacağı şeklindeki bir soru üzerine ise, “Zannedersem bu sınır kapısında bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Ama oradaki kardeşlerimiz, dost halk, zaten hergün yaşadığı sıkıntıyı belki bizde bir nebzecik gözlemlemiş oluruz. Dolayısıyla bunu bir problem ve sorun olarak kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.