Yaşadığımız dönem içerisinde çok sayıda internet sitesi bulunuyor. Son dönemde birçok önemli marka, oluşturduğu internet siteleri sayesinde satışlarını ciddi biçimde arttırıyor. İlk etapta internet siteleri reklam amaçlı oluşturulmaya başlansa da günümüzde e-ticaret adı verilen sektör üzerinde kullanılıyor. Artık birçok işletme ürünlerini internet üzerinden satarak müşterilere ulaştırıyor. Bu aşamada aynı sektör içerisinde çok sayıda firma yer alıyor. Firmalar internet üzerinde herhangi bir diyaloğa giremediğinden tamamen site yapıları sayesinde müşteri çekmeye çalışıyorlar. Bu doğrultuda ziyaretçinin müşteriye dönüşmesinde etkili faktörler yer alıyor. Bu faktörleri en doğru şekilde harmanlayan firmalar ise sitelerinde her zaman daha yüksek satış rakamlarına ulaşıyor.

İlk olarak internet sitelerinin görselliği büyük önem taşıyor. Günümüzde internet sitesi bulunmayan bir firma ne kadar olumsuz karşılanıyorsa sitesine girildiğinde kalitesiz bir hizmet sunan firmalar da aynı olumsuzlukla karşılanıyor. Bu sebeple sitelerin görsel açıdan sunduğu hizmetler büyük önem taşıyor. Sitenizde ağırlıklı olarak kullanılan renk, büyük önem taşıyor. Bu aşamada firmanızın logosunda yer alan renklerden bir tercih de bulunabileceğiniz gibi satışını yaptığınız ürünler ile bağlantılı olan renkleri de tercih edebilirsiniz. Burada çalışılan sektör ve firmanın sektör içerisindeki misyonu da renk seçiminde etkili olacaktır. Daha keskin ve iddialı renkler seçilebileceği gibi daha olgun ve samimi renkler de seçilebilir. Bu tamamen firmaya kalmış bir durumdur.

Sitelerin kullanışlılığı da ziyaretçinin müşteriye dönüşmesinde etkili faktörler arasında yer almaktadır. Sitedeki ürüne ihtiyaç duyabilecek her kişinin rahatlıkla kullanabileceği tarzda bir site oluşturulmalıdır. Kişilerin siteye girdikleri andan itibaren tüm işlemleri hangi kısımdan yapabileceğini görmesi gerekir. Siteye girildiğinde direkt olarak kişileri ürünlerin karşılaması samimiyetsiz bir ortam oluşmasına sebep olur. Bu sebeple ilk etapta bir karşılama ekranı kullanılması ve sonrasında e-ticaret aşamasına geçilmelidir. Bunun yanı sıra alışverişin ana aşamalarının rahatlıkla yapılabileceği ortamlar hazır hale getirilmelidir. Ürünlerin inceleneceği ekranlar resimler ile desteklenmeli, ayrıntılı şekilde ürünlerin açıklaması yapılmalı ve avantajlarından bahsedilmelidir. Bu sayede ürünlerin kişileri çekecek yönleri sayesinde kişiler ürünü almaya karar verebilir.

Sitelerin güvenilir olması da hiç kuşku yok ki en önemli etmenlerden bir tanesidir. Kişiler karşılarındaki sistemi tam anlamıyla bilmedikleri için ödeme aşamasında kredi kartı bilgilerini ve kişisel bilgilerini vermekten kaçınabilirler. Birçok sitede daha önce güvenlik problemleri yaşandığından insanların kuşkuyla yaklaşması da oldukça doğaldır. Bu aşamada kişilere ödeme aşamasında güvenin sunulması ve güvenlik şartlarının sitede açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca ödeme seçenekleri yönünden farklı yöntemlerin sunulması da çok önemlidir. Birçok farklı bankayla anlaşarak farklı kredi kartlarıyla uyumlu bir satış seçeneği sunmak her zaman önemlidir. Bunun yanında kredi kartı kullanmayan kişiler için havale ve kapıda ödeme seçenekleri de ödeme aşamasında en önemli etmenlerden bir tanesidir.

Ziyaretçinin müşteriye dönüşmesinde etkili faktörler arasında yaşanılan sorunlarda sitenin çözüm yöntemleri etkilidir. Bu aşamada canlı destek sistemlerine büyük iş düşmektedir. Sitelerde yer alan canlı destek sistemlerine kişiler rahatlıkla yaşanılan tüm sorunları danışabilirler. Bu sorunlar alışveriş öncesi problemler olabileceği gibi alışveriş sonrasında yaşanan problemler de olabilir. Kargoya verilen ürünün müşterilere ulaşmaması, yanlış ürünün gönderilmesi ya da üründe bir hata olması gibi problemler her zaman yaşanabilir. Önemli olan bu problemler yaşandığından firmaların nasıl bir davranış gösterdiğidir. Bu aşamada her zaman müşteri memnuniyetini ön planda tutan firmalar kazançlı çıkacaktır. Herhangi bir sorunda ürünün yenisini gönderebilen, özel bahaneler istemeden ürünü geri alan, ulaşım aşamasında hiçbir sorun yaşamayan siteler ilk tercih edilenler arasında olacaktır.