Disiplin ve genel ahlak kuralları olarak oluşturulan bu kurallar, uyulması çerçevesinde hazırlanmış olup toplu bir düzen içerisinde tüm askeriyenin kurallara uyması, disiplin içerisinde olması beklenir. Herhangi bir durum içerisinde ilgili nezaket ve görgü kurallarına uyulmaması halinde disiplin cezaları sürece dahil olmakta olup, bu kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Askeri şahısların, askeriyeye geldikten sonra burada toplum içerisinde düzen oluşturmak amacıyla nezaket ve görgü kuralları herkes için geçerlidir. Yüzlerce insanı bir arada tutmak ve bu kişilerin nezaket içerisinde olmasını sağlamak amacıyla toplamda 41 kural konulmuştur. 41 kuralın tamamı da emir komuta zincirine bağlı olarak, bu emir komuta zinciri sağlamlaştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Buna göre ANTK 41 kurallarının amacı, askeri düzende hem nezaketin hem de terbiye kurallarının yeterli seviyede tutulması, bu kuralların en iyi şekilde de sağlıklı ilerlemesini sağlamaktır.

Emir komuta zincirinin güçlü kalmasıyla beraber askeri hiyerarşinin güçlendirilmesi noktasında uyulması gereken bu kurallar, askeri nezaket ve görgü kuralları olarak adlandırılır. İlk kurallardan biri de Üst ya da Amir, teşekkür eder, ast ise her zaman "sağ ol" olarak karşılık verir, kuralıdır. Bununla beraber Üst - Amir, "Günaydın, nasılsınız" der, ast ise "sağ ol" yanıtı verir. Bu emir komuta zincirine uyumlu olması açısından önemli kurallardan birkaçı olurken, ast hiçbir zaman üstüne “günaydın, iyiyim, siz nasılsınız” gibi cevaplar veremez.

Önemli Nezaket ve Terbiye Kuralları

Astlar, Üst/amir odaya geldiği zamanda direkt olarak ayağa kalkması gerekir ve "otur" emri gelmeden oturulmaz. Eğer Üst/Amir, telefon görüşmesi yapıyorsa bu durumda odadaki ast, dışarı çıkar. Askeri şahısların hiçbir zaman birbirlerine "abi, ağabey" şeklinde hitap etmesi kabul edilmez ve etmezler.

İzin, hava değişim ya da benzer durumlarda direkt olarak 1 ve 22nci amir bilgilendirilerek yer değişimleri, kurs veya çeşitli izinler sağlanır. Benzer şekilde komutan ve üstlerle ilgili olarak beraber bulunurken el kol hareketlerinin tamamı asgari seviyede tutulması önem arz eder. Yemek yeneceği zamanda masada komutan varsa, komutan masadan kalkmadan kalkılmayacağı gibi eğer acil durum varsa bu durumda da müsaade istenerek kalkılır.

Askeri süreçlerin tamamında "ben değil, biz" olarak hareket edildiği için bu faaliyetlerin tamamında da takım ruhu esas alınır. Bu şekilde ilerlenen tüm süreçlerde her zaman biz olarak görevli olduğu unutulmamalıdır. Askeri Nezaket ve Terbiye Kuralları noktasında bir yerden bir yere gidileceği zaman, eğer yanınızda üstünüz varsa, izin almadan ayrılmanız gerekir. Yemeğe başlamadan önce ast yemeğe başlamaz. Buna göre de randevularda, randevu saatlerinde makul bir süre önce katılım göstererek geç kalmadan gitmeniz gerektiğini bilerek hareket edersiniz.

Askeri kuralların geçerli olduğu bu yukarıda yazılı kurallar ile beraber, terbiye kuralları ve nezaket kuralları sayesinde insanlar askeriyede uzun süre, doğru bir disiplin çerçevesinde kavgasız ve tartışmasız kalmayı da bu sayede başarabilmektedir.