İster bir restoranda ister kendi evinizde olsun, yangın söndürme sistemi bulundurmak, küçük yangınların büyük felaketlere dönüşmesini önlemede önemli farklar yaratabilir. Ancak bu sadece yangın söndürme sistemleri ekipmanlarının tam etkisini ve önemini gerçekten anlamanızla mümkün olur. Yangın söndürme sistemleri yangını kontrol altına almak, hayat kurtarmak ve çevreyi korumak için büyük önem arz eder.

Yangın söndürme sistemleri ile yangını kontrol altında tutun

2002'de yapılan iki Avrupa araştırması, 4.500'den fazla yangın olayını gözden geçirdi ve yangın söndürücülerin alevleri kontrolden çıkmadan önce durdurmada son derece etkili olabileceğini buldu. Her iki çalışma da, yangın söndürücülerin kaydedilen olayların %80'inden fazlasında yangını durdurabildiğini ortaya koyarken, bu şekilde söndürülen diğer birçoklarının da ilk etapta itfaiyeye asla bildirilmediğine dikkat çekiyor.

Doğru yangın söndürme sistemini seçmek de önem arz eder. Köpüklü yangın söndürme ile gazlı yangın söndürme sistemi arasında doğru karara varabilmek için bu sistemlerin nerede en iyi şekilde kullanıldığı konusunda detaylı bir araştırma yapmanız gerekir.

Köpüklü yangın söndürme sistemlerinin birçok faydası vardır. Bu sistemler doğru kullanıldığında oldukça verimli ve etkilidir. Köpük sistemleri çevresel anlamda negatif çok az etkiye sahiptir. Köpürtücü ajan, doğal ortamlarda ve kanalizasyon arıtma tesislerinde kolaylıkla biyolojik olarak parçalanabilir. Köpüklü söndürme sistemleri, örneğin saniyeler içinde büyük bir depoyu doldurarak daha geniş alanları kaplayabilir. Bu sistemler, büyük bir alanı hızla kaplayacak şekilde boşaltmak ve genişletmek için bir söndürme maddesine ihtiyacınız varsa idealdir. Son olarak, köpük söndürme sistemleri tipik olarak hem kurulum hem de bakım açısından daha uygun maliyetlidir.

Gazlı yangın söndürme sistemleri ise su ve köpük içermemesi ile teknolojik cihazların ve hassas eşyaların bulunduğu ortamlarda kullanımı tercih edilir. Bu sistemlerden biri olan  FM 200 yangın söndürme sistemi, yangınları bastırmada hızlı ve etkilidir, hassas eşyalarla dolu alanlarda güvenlidir ve kalıntı bırakmaz. Novec 1230 yangın söndürme sistemi de bu avantajlara sahiptir. Bu sebeple bu iki sistem, veri merkezleri, telekomünikasyon tesisleri, UPS Odaları ve tıbbi tesislerde güvenle kullanılabilir.

Yangın söndürme sistemleri ile hayat kurtarın

Yangın söndürme sistemlerinin etkinliği, genel yangın istatistikleri bağlamında ele alındığında, bu araçların ne kadar fark yaratabileceği ortaya çıkıyor. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen yangınlar sonucunda 15.700 yaralanma ve 3.280 ölüm meydana geldi. Bunlar, bildirilen 1,3 milyondan fazla yangın sonucu meydana geldi. Bir yangın söndürücü, bir yangının yayılmasını sınırlayabildiğinde, özellikle oteller ve okullar gibi çok sayıda insanın bulunduğu yerlerde, kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarabilir.

Hangi yangın söndürme sistemini seçeceğinize karar verdikten sonra gazlı yangın söndürme sistemleri arasında önemli bir konuma sahip olan FM 200 yangın söndürme sistemi ile Novec 1230 yangın söndürme sistemi arasında da bir karara varmanız gerekir. Tüm bu kararlar hayati değere sahiptir.

Yangın söndürme sistemleri ile çevreyi koruyun

Kontrolsüz yangınlar da karbon ve diğer sera gazlarını atmosfere salarak çevre üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Yangını erken söndürerek, yangın söndürücüler kirletici maddelerin yayılmasını en aza indirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda itfaiyecilerin yangını söndürmek için kullanacakları suyu da kurtarır.

Deka Mühendislik Yangın Söndürme Sistemleri ekibi, yangın söndürücüler ve diğer söndürme sistemlerini sağlayarak ve bakımını yaparak mülkünüzü güvende tutmanıza yardımcı olacaktır. Ürünleri ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Deka Mühendislik’in web sitesini ziyaret edebilir ve aklınıza takılan herhangi bir soruda ekip tarafından detaylı bir cevap alabilirsiniz.