Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Karadeniz’e nazır konumda inşa edilen Hanife Hatun Camii ve Külliyesi, bugün düzenlenen törenle ibadete açılıyor. Cuma namazıyla birlikte kapılarını ibadete açacak cami, bölgenin en büyük külliyesi olma özelliğini taşıyor.
Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi’nde eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın destekleriyle yapımı tamamlanan Hanife Hatun Camii ve Külliyesi, bugün kılınacak cuma namazıyla kapılarını ibadete açıldı.
ERDOĞAN BAYRAKTAR’IN DESTEKLERİYLE YAPILDI!
2018 yılında yapımına başlanan külliyenin projesi, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Dr. Erdoğan Bayraktar’ın destekleriyle hazırlanırken, arsa da Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından verildi.
Karadeniz’in en büyük külliyesi olarak nitelendirilen yapı, sadece dini bir mekân değil; kültürel ve sosyal fonksiyonlara sahip çok yönlü bir merkez olarak da dikkat çekiyor.
15 BİN KİŞİLİK KAPASİTEYLE HİZMET VERECEK!
182 bin metrekarelik alan üzerinde 12 bin 417 metrekarelik arsada yapımı tamamlanan caminin kapalı alanında 7 bin 700 kişi, avlu ve açık alanlarla birlikte ise toplamda 15 bin kişiye kadar kadar ibadet kapasitesine ulaşabiliyor.
Denize hakim konumuyla Trabzon’un silüetine estetik bir dokunuş katan Hanife Hatun Camii açılış töreni Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının verdiği konserle başladı.
Açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Açılış daha sonra caminin yapılış sürecini anlatan bir video gösterimi ile devam etti.
ATÖLYE, DERSLİK, KONFERANS SALONU VE AŞEVİ…
15 atölye, 14 derslik, 700 kişilik konferans salonu ve 500 kişilik aşevi bulunan cami ve külliyenin açılışında ilk olarak eski Bakan Erdoğan Bayraktar konuştu. Caminin yapımında öncü rol oynayan Bayraktar, özetli şu şekilde konuştu:
TRABZON İÇİN İHTİYAÇ OLAN…
Trabzon halkı bu camiyi sahiplendi. Bu cami Trabzon’a çok yakıştı. Bu kadim vilayet, önemli bir şehirdir. Önemli bir merkezdir. 12. Asırdan itibaren Selçuklu Türklerinin Anadolu topraklarında İslamı yaygınlaştırma gayretleriyle D. Karadeniz’de filizlenen İslamiyet, nihayet 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon’u fethetmesiyle bölge tam anlamıyla İslam beldesi olmuştur. Trabzon’un sıradan bir şehir olmadığını biliyoruz. Fatih, “Trabzon fethedilmeden İstanbul’un fethi tamamlanmış sayılmaz’ ifadesini kullanmıştır. Trabzon, dinine bağlı, inançlara saygı, vatanını, milletini ve bayrağını sevenlerin şehridir. Bu şehir, bu vatana önemli hizmetler yapmış, çok değerli şahsiyetler yetiştirmiştir.
26 DÖNÜMLÜK ARS ÜZERİNE…
Gelinen noktada, Trabzon için, Trabzon halkı için ihtiyaç olan Selahaddin Camii tarzındaki kapsamlı cami ve külliye, yapılma fikrini dönemin belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ortaya atmıştır. O gün dernek kurduk. 26 dönümlük bu alanı derneğe tahsis etti. O günden itibaren Büyükşehir Belediyesi olarak projelendirilmesini ve temel atmasını yaptı. 2019 yılından itibaren inşaatına devam ettik. Bugün camimizi ibadete açıyoruz. Allah’ın rahmeti, bereketi, bu eserin ortaya çıkmasına ve tamamlanmasına vesile olan ve emeği geçen herkesin üzerine olsun. Bu cami yapılma fikrini ortaya atan arsa tahsisini yapan, ruhsat ve inşaat başlamasına yardımcı olan her türlü gayret ve yardımını esirgemeyen Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Dönemin valisi, kıymetli valimiz rahmetli Yücel Yavuz’a teşekkür ediyorum. Bugün ki Trabzon valimiz Aziz Yıldırıma’a çok teşekkür ediyorum. Gerek Ortahisar Belediye Başkanlığı, gerekse Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonar verdiği destekler ve caminin çevre düzenlemesini yaptırması ve diğer her türlü yardımları için büyükşehir belediye başkanımız Ahmet Metin Genç’e teşekkür ediyorum. İl Müftümüz bu güzel esere sahip çıktığı için çok teşekkür ediyorum. Eşim Emine Bayraktar’a çok teşekküre diyorum" dedi.
TRABZON BİZLER İÇİN OLDUĞU KADAR, TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİDİR…
Bayraktar, “Trabzon bizim sevdamızdır. Trabzon’un 18 ilçesi ayrı ayrı, ama aynı tarzda sevdamızdır. Trabzon’un 5 bin 600 km kare toprağının her karışı bizim sevdamızdır. Trabzon bizim çocukluğumuz ve gençliğimizin büyük bölümünü yaşadığımız şehirdir. Rahmetli dedimin bir çok beldesinde kaymakam vekilliği yaptığı, vasiyetinde özel kalem müdürlüğü yaptığı şehirdi. Hatta Atatürk’ün son ziyaretinde dedem Akçaabat Kaymakamıydı. Babam Trabzon Lisesinde okudu. Ben Trabzon lisesinde okudum. Yenicuma’dan Trabzon lisesine yürüyerek gidip geldik. Trabzon bizler için olduğu kadar Türkiye için de önemli bir vilayettir. Vatanına, bayrağına, milletine bağlı bir çok siyasetçinin devlet adamının askerin, iş adamının ve sanatçının yetiştiği şehirdir. Trabzon Anadolu’ya şampiyonluklar kazandıran Ahmet Suat Özyacı’nın şehridir. Trabzon Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı şehirdir… Trabzon bu vatana, Türkiye’ye lazım. Onun için Trabzon’un cazibe merkezi olma özelliğini, ağabey şehir olma özelliğini arttırmalıyız. Eğitim, üretim, sanayi, turizm ve ticaretin artması için elimizden geleni yapmalıyız.
TRABZON’A OLAN İLGİMİ AZALTMADIM
Ben Trabzon’dan ne olabilirim diyenlere değil, ben Trazon için ne yapabilirim nasıl faydalı olabilirim diyenlere yürekten teşekkür ediyorum. Bende acizane kardeşiniz olarak 18 yıllık devlette bulundum süreçte Trabzon’a olan ilgimi hiç azaltmadım. Bu süreçte Trabzon’a en güzel hizmetlerimizden bir tanesi Zağnos ve Tabakhane Kentsel Dönüşmüler. Bu dönüşümleri Volkan Canalioğlu ile birlikte yaptık. Kendisine teşekkür ediyorum.
Camimizin ismini istişare ederek Hanife Hatun ismini verdik. Hanife Bayraktar, benim anamdır”
BİZLER CAMİLERİMİZİ…
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bizler camilerimizi, yalnızca günde 5 vakit namaz kılma mekanları olarak görmüyoruz. Hanife Hatun Camii ve Külliyesi de sadece bir ibadet alanı değil. Tabiki muhteşem bir ibaret alanı ama aynı zamanda hayatımızın merkezinde olan bir ilim ve irfan yuvası olacak.
İçinde yer alan atölyeler, derslikleri, konferans salonları, aşevi ve sosyal alanları ile bu külliye toplumu bir araya getiren sadece ibadete değil birliğe, paylaşmaya ve eğitim hizmet eden çok yönlü merkez olacaktır.
Bu güzel eseri şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşarken, ecdadımızın izinden yürüyen bir iradeyi kararlılıkla, emekli ve büyük gayretle, fedakarlıkla, iş birliği ile dayanışmayla hayata geçirmesine vesile olan çok kıymetli bakanıma, onun çalışma arkadaşına, belediyedeki çalışma arkadaşlarıma, hayırsever olan ve şaheser Trabzon’umuza ilelebet mühür mesafesinde kazandıran herkesten Allah bu cama günü razı olsun.
KARADENİZ’İN EN BÜYÜĞÜ OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Karadeniz’in en büyüğü olma özelliği taşıyan bu kuliyemiz, fiziki büyüklüğü ile de göz dolduruyor.
Bizim için asıl övünç kaynağımız sadece maddi ölçüler değil, buranın içinde yeşerecek ilim, irfan, kardeşlik ve hayırdır.. Çünkü bu gerçek büyüklük, sadece minarenin veya taşların büyüklüğünde değil, gönüllerdeki derinliktir aynı zamanda.. İşte bu irfana sahip olan hemşerilerimiz bu işe imza atan değerli büyüklerimiz, Trabzon’umuzda bu anlayışla yetişecek nesillerin gelişmesine katkı sağlıyor. Hem geçmişin zerafeti, hem de bugünü buluşturdu. 2019 yılında temeli atılan bu camimiz, bizlere çok önemli hususu yeniden hatırlatmıştır. Vakıf ruhu asla ölmemiştir.Biz bir kez daha gördük ki bu milletin mayasında iyilik, cömertlik hayırseverlik vardır. Hanife Hatun Külliyesi de o asil ruhun somutlaşmış en güzel örneklerinden bir tanesidir.
Bizler kutsal kitabın ilk emri Oku.. Milli marşının da ilk kelimesi Korkma olan bir medeniyetin mirasçılarıyız. Okuyamayı ilimle, korkmamayı inançla bütünleştirmişiz…” dedi.
KARADENİZ’İN SİMGESİ..
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “bugün burada çok kıymetli bir eserin açılış töreni için bir araya geldik. Adeta Trazon’un simgesi, Karadeniz’in simgesi olan bir cami ve külliyeyi hizmete açmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Yapımına 2019 yılında başlanılan Hanife Hatun Cami ve Külliyesi mimarisi ile değil içerisindeki atölye, aşevi, konferans salonu ile birlikte önemli bir ilim yuvası ve buluşma noktası olacaktır.
Bu güzel eser, aynı zamanda geçmiş ile geleceği buluşturan ecdadımızın emaneti olan cami kültürünü modern zamanlara taşıyan güzel bir örnek önemli bir eserdir. Camiler bir milletin ruhunun yansıdığı aynalardır. Bu aynaya baktığınızda secde eden alınlar, dua eden diller, gözyaşı ile yıkanmış kalpler görürsünüz.
Bu muazzam eser, milletimizin değerlerine olan sadakatinini de bir simgesidir.
Unutmayalım ki bir camiyi yapmak kadar onu yaşatmak da bizlere düşer. Caminin kapılarını açmak yetmez. O kapılardan içeri gerilecek nesil inşa etmek gerekiyor.
Camilerimizi ilimle doldurmak, gençlerimize buraya yönlendirmek mecburiyetindeyiz.
Karadeniz Bölgesinin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan bu caminin şehrimize kazandırılmasını önücülük eden önceki dönem Çevre Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar olmak üzere bütün bayraktar ailesine, projede emeğe geçenlere yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Yıldırım, “Camiler aynı zamanda uzaktan da bakıldığında o beldenin islam beldesi olmasının mührüdür. Bir yere baktığınızda eğer minare görebiliyorsanız, bir yere baktığınızda eğer cami görebiliyorsanız diyorsunuz ki, “Burada da bizim gibi Müslümanlar yaşıyor”. Oralar bizim için çok daha cazip yerler haline geliyor…” diye konuştu.
Konuşaların ardından caminin yapımına katkı verenlere, Eski Bakan Erdoğan Bayraktar, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Trabzon Valisi Aziz Yıldırım tarafından caminin maketi verildi.
Burada bir de hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın dua edildi.
Hanife Hatun Camii ve Külliyesi’nin açılışına;
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, KTÜ Rektöro Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, önce dönem Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AK Parti MKYK Üyesi, Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Adnan Günnar, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ayşe Sula Köseoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, MHP İl Başkanı Tolga Sivrikaya, Büyük Birlik İl Başkanı Adem Aydın, Ortahisar Beldiye Başkanı Ahmet Kaya, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, önceki dönem AK Parti Milletvekilleri Adnan Günnar, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın, askeri erkan, AK Parti eski Milletvekilleri Mikail Arslan ile çok sayıda vatandaş katıldı.