Atalay, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) 10. Kariyer Gelişim Günleri kapsamında gittiği Trabzon'da, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal'ı ve Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu'nu ziyaret etti. Kent yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde Trabzon'a ve Doğu Karadeniz Bölgesine yönelik ortak yürütülebilecek projeleri değerlendiren Atalay, gazetemize de özel açıklamalar yaptı.

KTÜ'deki Kariyer Gelişim Günleri etkinliği gibi etkinliklerin, HAVELSAN gibi teknoloji şirketlerinin kendilerini bilim yuvaları olan üniversitelere anlatmasına vesile olduğunu belirten Atalay, "Sektörde edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak öğrencilerin bu konulara yönelmelerini anlatıyor, uzmanlaşmaları gereken alanları söylüyoruz" ifadelerine yer verdi.

YAZILIM TAM BİZE GÖRE

Yazılım konusunda Türk insanının diğer ülke vatandaşlarına göre çok daha iyi olduğunu belirten Atalay, "Dünyadaki çok başarılı yazılım şirketlerinde önemli Türk yazılım mühendisleri çalışıyor. Türk mühendisler, tekdüze bir bakış açısına sahip olmadığı ve pratik zekasını daha çok ön plana çıkardığı için dünyanın diğer mühendislerine göre çok daha iyi. Bu nedenle, özellikle Trabzon ve bölge gençlerinin de yazılım geliştirme konusunda çok yetkin olabileceklerini düşünüyorum" diye konuştu.

TÜRK MÜHENDİSLER EN İYİSİ

Dünyanın teknolojideki trendi yeni nesil teknolojilerin HAVELSAN tarafından da geliştirildiğini dile getiren Atalay, bu teknolojileri geliştiren mühendislerden övgüyle bahsetti. "Türk mühendisler dünyanın en iyileri ama dünyanın en iyi mühendisleri de HAVELSAN'da" diyen Atalay, "Biz, inovasyona ve Ar-Ge'ye çok önem veriyoruz. Savunma sanayimizin ilk açık inovasyon merkezini kurmamız ve 2018 yılı İnovaLİG'te İnovasyon Kaynakları Şampiyonu olmamız bunun göstergesi. Ar-Ge ve inovasyon alanındaki yetkinliğimiz de iyi mühendislerin HAVELSAN'da daha yaratıcı fikirler, çözümler geliştirmesini sağlıyor. Toplam 4 Ar-Ge merkezimiz var. HAVELSAN olarak ciromuzun %22'sini Ar-Ge'ye ayırıyoruz" dedi.

PETROLÜN YERİNİ VERİ ALDI

Günümüzde insanoğlunun internete bağlı hale geldiğini dile getiren Atalay, "Bu, gelecekte veri savaşlarının başlayacağını gösteriyor. Veri petrolden daha kıymetli. Sosyal medyada yaptığınız 200-250 paylaşım sayesinde yapay zeka sizi arkadaşınız kadar tanıyor demektir. Amerika tüm verileri depoluyor. Amerika ve Çin arasındaki savaş, verinin kimde kalacağı savaşıdır" ifadelerini kullandı.

İNSAN KAYNAĞIMIZ ARTMALI 

Siber savaşların nükleer savaştan sonraki en tahrip edici savaş olduğunu kaydeden Atalay, "Türkiye siber saldırı alan ilk 10 ülke arasında. Ama aynı zamanda saldırı yapan ilk 10 ülke arasında da yer alıyor. Bu nasıl oluyor? Sizin bilgisayarınız siber saldırı ile ele geçirilerek sizin adınıza siber saldırı yapılıyor. Bizim, bu alanda insan kaynağı eksiğimizi en kısa sürede kapatmamız gerekiyor. Aslında insan kaynağı bizim güçlü yönümüz çünkü çok dinamik insanımız var. Ama aynı zmanada zayıf yönümüz çünkü alanında uzmanlaşmış insanımız yok. Dünya ekonomisinde ilk 10'da yer alabilmek için de her alanda insan kaynağımızı artırmalıyız" şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELERE İŞ DÜŞÜYOR
İnsan kaynağı açığını kapatmak için üniversitelere ve eğitimcilere çok iş düştüğünü dile getiren Atalay, "Standart mezunlar artık işe yaramıyor. İlave yeteneği olan insanlara ihtiyaç var. İnsan kaynaklarımızda çok CV var fakat dolduramadığımız çok pozisyon var. İnsan yetiştirmeliyiz. Artık yazılım mühendisi diye bir şey yok. Uzmanlık alanına ihtiyaç var. Yazılımı herkes yapar. Mobil uygulama, yapay zeka, siber güvenlik alanı gibi uzmanlık alanına ihtiyaç var. Üniversitelerimizin müfredatını yeniden gözden geçirmesi gerekir. HAVELSAN olarak bizim aday mühendislik uygulamamızın faydasını burada çok net görüyoruz. Öğrenciler kendilerine bir alan seçiyor ve o alanda kendilerini yetiştiriyor. Düz yazılım mühendisi olmanın işe yaramadığını o zaman anlıyorlar"dedi.

BU YÜZYIL TÜRKLERİNDİR

Dünyada yaklaşık 1000 yılda bir ekonomik merkez değiştiğini dile getiren HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay. "1000 yıl önce dünyanın ekonomik merkezi Çin'di, sonra süreç içerisinde Amerika’nın en batısı Kaliforniya’ya kadar gitti. Şimdi oradan yine geri dönüyor. Yeniden ekonomik merkezin Çin veya Uzakdoğu olduğu konuşuluyor. Teknoloji doğudan batıya, batıdan doğuya giderken Türkiye’nin üzerinden geçiyor. Bu Türkiye’ye önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye dünyanın merkezinde ve her türlü fırsatın odağında. Etrafındaki tüm tehlikeler de buradan ortaya çıkıyor aslında. Sonuçta; bu yüzyıl Türklerin yüzyılıdır. Türkler gibi birkaç ülkenin parlayacağı bir yüzyıl olacak. Önümüzdeki dönem Türkiye’nin dünya üzerindeki ağırlığını artırdığı bir dönem olacak. Ekonomik merkezin kayması bunun göstergesi" dedi.

2023 HEDEFLERİ İÇİN İNOVASYON

Dünyadaki gayrisafi milli hasılanın toplamının 85 trilyon Dolar gibi bir büyüklüğe ulaştığını belirten Atalay, "Bu büyüklüğü düşünürsek bilgi toplumuna doğru gittikçe ekonomik refahımız artıyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri olan ilk on ekonomi arasında yer almak gibi hedeflerimizin gerçekçi olduğunu, tutarlı olduğunu anlıyoruz. Bütün bunlar teknolojiyi iyi kullanmakla, girişimci bir ekonomik modele sahip olmakla ve inovasyonu sonuna kadar kullanmakla olur" şeklinde konuştu.