Aşağı Çarıkçı köyünde yaşayan ve üniversite eğitimini tamamladıktan sonra köyüne dönen Sağlam, 7 yıllık özverili bir çalışmayla 228 dönümlük taşlık ve verimsiz bir araziyi üretime kazandırdı.
Kaba Yem İhtiyacıyla Başlayan Yolculuk
Hayvancılıkla uğraşan Sağlam, hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılamak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı mera ıslah projesi kapsamında, köyünde kiraya açılan 228 dönümlük araziyi 2018 yılında kiraladı. Ancak bu arazi neredeyse tamamen taşlarla kaplı, tarıma elverişsiz ve çorak bir haldeydi.
1500 Kamyon Taş Temizlendi, Ağaç Perdeleri Oluşturuldu
Sağlam, yıllar süren büyük bir özveriyle bu araziyi işleyebilmek için yaklaşık 1500 kamyon taşı arazi dışına çıkardı. Rüzgar erozyonuna karşı 30 metre aralıklarla ağaç perdeleri dikti. Doğaya zarar vermeyen, verimli yağmurlama sulama sistemi kurarak hem sondaj hem de Aras Nehri'nden aldığı suyu elektrik enerjisiyle kullanmaya başladı.
Tritikale ile Üretime Başlandı
Yapılan toprak düzenlemeleri ve sulama sistemlerinin ardından, bölgeye uygun olan tritikale bitkisi ekildi. 7 yıl boyunca düzenli olarak bakım ve sulama çalışmaları yapan Sağlam, çabalarının meyvesini alarak üretime başladı.
“Burası Benim Vatanım”
Serhat Sağlam, "Burası benim vatanım, doğduğum, büyüdüğüm topraklar. Dedem, babam burada ekip biçti, bana da bu bilinci aktardılar. Ben de üçüncü nesil olarak bu topraklara hizmet etmekten gurur duyuyorum." diyerek, toprağa olan bağlılığını dile getirdi.