28 Şubat post-modern darbesi sürecinde İBDA/C lideri olduğu iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Salih Mirzabeyoğlu'nun yaşadığı mağduriyet son bulabilir. Kamuoyunda 'Salih Mirzabeyoğlu' olarak bilinen gazeteci-yazar Salih İzzet Erdiş'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'af' yetkisini kullanmasıyla özgürlüğüne kavuşabileceği belirtildi. Cunta güdümündeki yargının 'müebbet' kararıyla hücreye atılarak 12 yıldır kaderine terk edilen Mirzabeyoğlu için görüşlerine başvurduğumuz sivil toplum kuruluşu temsilcisi, siyasetçi ve aydınlar, 28 Şubat sürecinde verilmiş yargı kararlarını tümden boşa çıkartacak bir yasanın gerekliliğine işaret ederken, öncelikle Mirzabeyoğlu'nun özgürlüğüne kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı. Mirzabeyoğlu'nun avukatı Ali Rıza Yaman ise müvekkilinin itibarı zedelenmeden haklarının iade edilmesi gerektiğini kaydetti.

KARARLAR GAYRİMEŞRU

28 Şubat yargısı ile hesaplaşmak gerektiğini belirten ve bu yargının talimatlı bir yargı olduğunu belirten MAZLUM-DER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, "Askerler, yargı mensuplarını Genelkurmay Karargahı'na çağırarak onlara talimat verdiler. Sadece Mirzabeyoğlu'nunki değil, o dönemde yapılan bütün yargılamalar gayrimeşru" ifadelerini kullandı. Abdullah Gül'ün affetme yetkisi olduğunu hatırlatan Ünsal, Mirzabeyoğlu'nun sağlık nedenleri ile affedilebileceğini belirterek şunları dile getirdi: "Gül, elindeki bu yetkiyi kullanmalı, fakat 28 Şubat yargı mağdurları için de Meclis o dönemki kararların geçersiz olduğuna dair bir yasa çıkarmalı. Bu konuda topladığımız 100 binden fazla imzayı yakında Meclis'e sunacağız." Gül'ün af yetkisi olduğunu belirten Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise 'Mirzabeyoğlu'nun alacağı Adli Tıp raporu sonrası Cumhurbaşkanı af yetkisini kullanabilir' diye konuştu.

Hukuksuzluk giderilsin

Salih Mirzabeyoğlu'nun avukatlarından Ali Rıza Yaman, kendilerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den af talepleri olmadığını belirterek, yapılması gereken şeyin, Mirzabeyoğlu'nun hukuksuz yargılanmış olması nedeniyle acilen tahliye edilmesi olduğunu kaydetti. 28 Şubat sürecinin en bariz hukuksuzluğunun giderilmesi gerektiğini ifade eden Yaman, sürecin müvekkilinin itibarı zedelenmeden işletilmesi gerektiğini dile getirdi. Mirzabeyoğlu'nun Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesine sevkedilmesini eleştiren Yaman, kendilerinin ya da ailenin böyle bir talebi olmadığını söyledi. "Salih Mirzabeyoğlu gibi kamuoyunun yakından tanıdığı bir kişi hastaneye kaldırılıyor ama ne ailesinin ne avukatlarının haberi oluyor. Avukatları Bolu F Tipi Cezaevi'ne ziyaret için gittiklerinde olaydan haberdar oluyorlar" diyen Yaman, 2000 yılında da benzer bir uygulama yapıldığını hatırlattı.

BU OYUNU BOZACAĞIZ

Yaman, 'Bakırköy'e götürülerek 'Majör Depresyon' teşhisi konmak suretiyle olayın üzeri kapatılmak istendi. Telegram işkencesi psikolojik bir vakaymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu oyunu biz daha önce gördük ve bozduk. Yine bozarız. Kimse kurnazlığına soyunmasın" diye konuştu.

Yetkisini kullanmalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Başkanı Akın Birdal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, af yetkisini kullanması gerektiğini belirtti. "Başta Salih Mirzabeyoğlu olmak üzere bu şekilde mahkûm olmuş kişiler, Tabipler Birliği başkanlığında yapılacak sağlık kontrollerinden sonra affedilmeli" diyen Birdal, darbe sürecindeki güdümlü yargı tarafından hapse gönderilen herkes için Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanması gerektiğini ifade etti. Af yetkisinin pozitif koşulları olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise "O koşullar yerine getirildiğinde mesele yalnızca Cumhurbaşkanı'nın takdirine kalır" diye konuştu.

Fikirlerinden ötürü hapiste

ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut, Mirzabeyoğlu'nun kitaplarından, fikirlerinden ötürü hapse atılmış olmasının kabullenilemez olduğunu dile getirerek, "İnsan hakları açısından önemli bir sıkıntı. Cumhurbaşkanı'nın anayasal hakları var. Cumhurbaşkanı, sağlık sorunlarının gerekçe göstererek Mirzabeyoğlu'nu affe-derse, biz bu kararı destekleriz, memnun oluruz. Cumhurbaşkanı Gül, yetkisini kullanmalı" diye konuştu.