ICP Analizi Nedir?

ICP (Inductively Coupled Plasma), katı ve sıvı örneklerde birçok sayıda elementin hızlı, ucuz, hassas ve doğru şekilde, niteliksel, niceliksel ya da yarı-niceliksel olarak ölçülmesini sağlar. İleri teknoloji ürünü bir analiz tekniğidir.

ICP Açılımı Nedir?

ICP açılımı Atomik Emisyon Spektrometresi ana elementlerin ve belli başlı iz elementlerin analizinde kullanılan bir yöntemdir. Diğer bir deyişle yüksek sıcaklık ortamında uyarılan atomların doğal hallerine dönerken yaydıkları ışınların saptanmasını sağlayan yoldur.

ICP nerede kullanılır?

ICP analizi çeşitli kullanım alanları vardır. Bunlarda bazıları;

1- Silah Sanayisi (mermi atıkları, madde karakterizasyonu, zehirler)

2- Gıda

3- Çevre (içme suyu, deniz suyu, atık su, katı atıklar, toprak, çamur)

4- Klinik (kan, saç, idrar)

5- Jeoloji (toprak, kaya)

Gibi alanlarda doğru ve güvenilir sonuçlar için analizler yapılmaktadır.

ICP kimyasal analizlerde kullanıldığında oldukça hassas ve başarılı bir tekniktir. ICP kaynaklı spektrometreler su analizlerinden radyoaktif analizlere kadar çeşitli dallarda kullanılmaktadır. Kayaç ve mineral analizi yapan ticari laboratuvarlarda kullanılan standart yöntem haline gelmiştir.

ICP OES Analizi

ICP OES Analizi Optik emisyon spektrometresi (OES) özellikle metallerin niteliksel ve niceliksel karakterizasyonunda kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, her elementin alev üzerinde ısıtıldığında belirli frekanslarda karakteristik spektral çizgiler yayması prensibine dayanır.

ICP Element Analizi

ICP Element Analizi Atomik Emisyon Spektrometresi ana elementlerin ve bir takım iz elementlerin analizinde kullanılan etkin bir yöntemdir. Yüksek sıcaklık ortamında uyarılan atomların doğal hallerine dönerken çevrelerine yaydıkları ışınların saptanmasına dayanan bir yoldur.

ICP Analizlerde Örnek Hazırlanması

Analizi yapılacak olan örnek öncelikle toz haline getirilmesi sağlanır. Uygun çözücülerde çözülür ve çözünmüş örnek, plazma adı verilen elektronların ve iyonların dengede bulunduğu gaz içerisinde buhar haline getirilir.

Plazmanın Oluşturulması

Plazma, içerisinde iyonların ve elektronların dengede olduğu ve elektriksel olarak iletken olan bir gaz karışımıdır. Plazma bir manyetik alanda etkileşir ve kuvars tüpün içerisindeki argon gazı akımı, lambanın üst bölümündeki indüksiyon sargısından geçer. Bu indüksiyon sargısına bir üreteçten 27 MHz’lik akım uygulandıktan sonra bu yüksek frekanstaki akım sargıda bir manyetik akım oluşmasını sağlar.

Elde edilen indüksiyon akımlı argon gazı iyonize edilir. 10000 Kelvin dereceli plazma alevi oluşturur ve bu yüksek sıcaklıktaki plazma küreselliği bozulduktan sonra dik ekseni uzamış ve üst kısmı konikleşmiş hale gelir. Bu şeklin eksen kısmına püskürtülen numune şiddetle atomize olur ve atomları en etkin emisyonu verir. ICP Analizi Nedir?, ICP Element Analizi, IPS Oes hakkında daha fazla bilgiye; https://www.ufuktarim.com/icp-analizi adresinden ulaşabilirsiniz.