Toprakların yaklaşık 10 bin yıldır tarımsal faaliyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Pehlevan, kuraklık, don, dolu ve fırtına gibi doğa olaylarının yanı sıra iklim değişikliğinin de toprakların yorgunluğunu artırdığını ifade etti. Pehlevan, "Yaşlı dünyamıza ve toprağımıza saygı göstermeliyiz. Çünkü başka bir dünyamız yok" diye konuştu.

Tarımsal Üretim Risk Altında

Artan dünya nüfusu ve buna bağlı olarak güvenli ve yeterli gıdaya ulaşım sorunlarının gündemi meşgul ettiğini vurgulayan Pehlevan, su kaynaklarının kirlenmesi ve azalması, çevre kirliliği ve tarım alanlarının amaç dışı kullanımının ciddi tehditler oluşturduğunu belirtti. Pehlevan, "Ülke olarak sorumluluk almak ve tarımsal üretim potansiyelimizi artırmak zorundayız. Bunu da gıda güvenliğinden taviz vermeden, tüm sektörler ve kurumlarla iş birliği içinde gerçekleştirmeliyiz" dedi.

İklim Değişikliği Tarımı ve Gıdayı Vuracak

İklim bilimcilerin dünya iklim sisteminde bozulmalar yaşandığını kabul ettiğini hatırlatan Pehlevan, gerekli önlemler alınmazsa bu bozulmaların artarak devam edeceğini söyledi. Pehlevan, "İklim değişikliği, tarımsal faaliyet, balıkçılık, hayvancılık ve gıda üretimi gibi sektörleri doğrudan etkileyecek. Tarım doğaya bağımlı bir sektör olduğundan teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bu bağımlılıktan kurtulamayacaktır" ifadelerini kullandı.

2050'ye Dikkat Çekti

Dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara ulaşmasının beklendiğini belirten Pehlevan, araştırmalara göre bu nüfusu beslemek için %50 daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulacağını söyledi. Ancak mevcut iklim değişikliği senaryolarına göre, tarımsal verimlilikte %10 ila %25 arasında bir düşüş beklendiğini belirtti.

Yağış rejimlerindeki değişiklikler, tarım alanlarının kuraklaşması ve deniz suyunun yükselmesi nedeniyle toprakların tuzlandığını ifade eden Pehlevan, "Bu değişiklikler gıda üretiminde hem kaliteyi hem de verimi düşürecek. Yükselen sıcaklıklar ise gıdalarda bakteri üretimini artıracak" dedi.

Hayvancılık da Tehdit Altında

İklim değişikliğinin hayvancılık sektörünü de olumsuz etkilediğini kaydeden Pehlevan, "Aşırı sıcaklık, hayvanlarda strese sebep olarak yem tüketimi ve verim düşüşüne neden oluyor. Ayrıca çayır ve meralarda verim azalıyor, hayvan hastalıkları artıyor" dedi.

Pehlivan, kötü iklim senaryolarına göre küresel sıcaklıktaki her 1 santigrat derece artışın; buğdayda %6, mısırda %7.4, pirinçte %3.2 ve soya fasulyesinde %3.1 oranında verim kaybına neden olacağını da sözlerine ekledi.

"Hasarları Değil, Riskleri Yönetin"

Son olarak tarım ve gıda sektörlerinde değişimin zaman kaybedilmeden başlaması gerektiğinin altını çizen Cemil Pehlevan, "Doğru yerde doğru bitki türü ekilmeli, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Az tüketelim, yeniden kullanalım ve geri dönüştürelim. Hasarları değil, riskleri yönetelim" çağrısında bulundu.

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ