61SAAT ÖZEL HABER-Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların açılmasının hemen ardından uygulamaya konulan ‘Serbest kıyafet’ uygulaması Trabzon’da da yavaş yavaş hayata geçmeye başlıyor. Bu noktada ‘Serbest kıyafet’ uygulamasını Trabzon’da ilk uygulayan okul lise bazında Trabzon Endüstri Meslek Lisesi oldu. Öğrencileri yaklaşık 1 aydır serbest kıyafetle gidip geldiği okulun 2 bin öğrencisi ise durumdan bir hayli memnun..

ERKEK ÖĞRENCİLER MEMNUN
Okulun bahçesinde serbest kıyafetleri ile gitar çalıp söyleyen Nida Aksoy, Demre Nur Küllaç ve Bedirhan Demirci adlı öğrenciler serbest kıyafet uygulamasından bir hayli memnun..
Serbest kıyafet uygulamasının ilk olarak okul müdürü tarafından öğrencilerin okulun alanında toplandığı sırada açıklandığını kaydeden son sınıf öğrencisi Bedirhan Demirci, “Biz uygulamadan memnunuz. Normal kıyafetlerimizle okula geliyoruz. Aslında benim için hiç sıkıntı yok. Son sınıf olduğum için okula 2 gün geliyorum. Onda da 3-5 parça bir şey yetiyor bana” dedi.

ACABA YARIN NE GİYSEK
Nida Aksoy ise, “Serbest kıyafet iyi oldu. Ancak şimdi biz akşamları evde ‘Yarın ne giysem’ oynuyoruz. Her gün aynı kıyafetlerle okula gelmek olmuyor. Durumu iyi olan var olmayan var! Ancak zamanla alışırız diye düşünüyoruz. İlk etapta millet bir birinin kıyafetlerine baktı. Acaba yarın ne giyecekler diye düşündü. Sonrasında baktık herkes hemen hemen aynı giyiyor. Aslında öğrenci bazında ilk etaplarda biraz sıkıntı yaşandı. Okula eşofmanla gelenler oldu. Bu noktada okulun her yerine uyarı broşürleri asıldı. Semir tarzı etkinlikler düzenlendi ve öğrenciler bilinçlendirilmeye çalışıldı” dedi.

EVDE SIKINTI BASIYOR
Okulun kantinin sohbet eden İlayda Kayakçı, Hülya Ateş ve Aleyna Aygün ise dikkat çeken ifadeler kulladılar. 3 genç kız da her gün okula artık ne giyeceklerini düşerek gelmeye başladıklarını söylerken, “Artık her akşam yarın okula ne giysem de gitsem diye dert etmeye başladık. Aslında o filmlerde ki gibi okul üniformaları olsa güzel olurdu. Maddi durumu iyi olmayan arkadaşlarımız var. Onlar bazen okula yine okul kıyafetiyle gelenler de oldu” dedi.

HİÇ BİR OLUMSUZLUK YOK
Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, konuyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Trabzon’da önümüzde ki yıl tüm Türkiye’de olduğu gibi bütün okulların ‘Serbest kıyafet’ uygulamasına geçeceğine dikkat çeken Kırbaç, “Konuyla ilgili bize ulaşan her hangi bir olumsuz durum olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Biz kesinlikle müdürlerimizi teşvik ediyoruz. Bende bu yeni yönetmeliğe göre uygulama yapılmasını tavsiye ediyorum. Çocuklarımıza güvenmek gerekiyor” dedi.

MADDİ DURUMU İYİ OLMAYAN ÖĞRENCİLER
Uygulama ile maddi durumu iyi maddi durumu iyi olmayan öğrenciler arasında ayrımın ortaya çıkacağı şeklindeki eleştirileri de cevaplayan Kırbaç, “Burada toplumda da en basit söylenen şey şu maddi durumu iyi olan var iyi olmayan var. Bu hayatın her alanında var. Trabzon’da 52 bin üniversite öğrencisi var. Herkesin maddi şartları aynı mı? Aynı yerde mi yemek yiyor aynı şeyleri mi giyiyorlar. Bu hayatın her alanında var. Üniversiteye gelince herkes eşit şartlara mı geliyor? Çocukların okulda da bir birlerini bu şekilde tanımalarının çok da faydalı olduğunu düşünmek lazım. Herkesin bir birinden farklı gelir durumu var. Böylece bir birimizi daha iyi tanıyabiliriz. Zengin zenginliğini yaşarken kendisi ile aynı durumda olmayanları belki daha kolay fark edip davranışlarını bir şekilde daha iyi düzenleme fırsatı da verilebilir. Herkesin biri birini bilerek davranışlarını buna göre yeniden gözden geçirmesini fırsat vereceğini düşünüyorum” dedi.

ÖĞRENCİLERİN HER GÜN NE GİYSEM TELAŞI
Özellikle kız öğrencilerin her gün ne giysem diye düşünmelerine ise Kırbaç, “Çcuklar ilk zamanlarda kıyafeti önemseyecekler. Bu da değer eğitimi. Her hafta her gün yeni bir kıyafet mi alacağım diyecek. Bu bir israf değil mi? Bu da bir öğreti. Zamanla farkına varacaklar. Öğretmen arkadaşlarımız bu konunu üzerinde durmalı. Gençler, her gün düzenli tertipli olmalı. Ama her gün yeni bir şeyle gelmek zorunda değiliz. 5 kıyafetimiz varsa her gün bir şey giyerek yeni bir şey giyermiş gibi olmalıyız. Bunlar zamanla olacak.. Gençlerimiz biraz rehberliğe ihtiyacı var. Biz büyüklerin bu uygulamanın nedeni ve onların nasıl davranması gerektiğini iyi anlatmalı ve yerine getirmeliyiz. Nasıl davranırsanız davranın dediğimizde çocuklar bocalayabilir” dedi.


KAYNAK: 61SAAT.COM