Türkiye , IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu’nu basıp başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil toplam 49 kişiyi rehin alması üzerine NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırdı. Bunun üzerine NATO Daimi Temsilcileri, saat 20.00'de toplandı.

TOPLANTI 4. MADDE KAPSAMINDA YAPILMADI

Toplantının bitmesinin ardından yapılan açıklamada, olaganüstü toplantının bilgi vermek amacıyla yapıldığı ve bir müttefikin, toprak bütünlüğünün tehdit edildiğini hissettmesi durumunda diğer müttefikleri istişareye çağırdığı 4. madde çerçevesinde yapılmadığı belirtildi.

TOPLANTI DAVETİ KABUL EDİLDİ

Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan, bu sabah NATO’nun olağan toplantısında konuyu gündeme getirdi ve müttefikleri ayrıntılı şekilde bilgilendirmek için akşam saatlerinde olağanüstü bir toplantı daveti yaptı. Ceylan’ın yaptığı bu istişare daveti diğer üyeler tarafından kabul edildi.

"ASKERİ TALEBİMİZ YOK AMA..."

Ceylan, olayın nasıl gerçekleştiğine dair Ankara’dan gelen bilgileri aktararak, Türkiye’nin şu an için NATO’dan askeri boyutta bir talebinin olmadığını, ancak gelişmelere göre yeni bir olağan toplantı davetinin gözardı edilmemesini istedi. Bu arada Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de, birlik üyesi ülkeleri bilgilendirdi.

BAN: KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ

BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye'nin Musul başkonsolosu ve çok sayıda diplomatının Musul'da kaçırılmasını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılamadığı terörle ilgili oturumda konuşan Ban, diplomatların teröristler tarafından kaçırıldığı öğrendiğinde şoke olduğunu dile getirdi. Ban, "Bu kesinlikle kabul edilemez." dedi.

Irak hükümeti, bölge ülkeleri ve uluslararası topluma çağrı yapan Ban, diplomatların sağ salim bırakılmaları ve suçluların adalete teslim edilmeleri için mümkün olan her şeyin yapılmasını istedi.

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Öte yandan Musul’daki son gelişmeleri yakın takip maksadı ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir kriz merkezi oluşturuldu. Dışişeri, vatandaşların kriz merkezine ulaşması için telefon ve faks numarası paylaşıldı.

24 SAAT GÖREV YAPACAK

Dışişleri’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şu şekilde: "Musul'daki son gelişmeler çerçevesinde Bakanlığımız bünyesinde vatandaşlarımızın ve Musul Başkonsolosluğumuz personelinin durumlarını takip etmek üzere 24 saat görev yapacak şekilde Kriz Merkezi kurulmuştur. Kriz Merkezi’ne vatandaşlarımızın ulaşabileceği telefon numarası : +90 312 2922950; faks numarası: +90 312 2877949, eposta adresi: [email protected]’dir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."