Türkiye’de daha önce üniversitelerde kurulan bir çok komisyonda bulunan KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karslı’dan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptal edilmesi ile ilgili bir değerlendirme geldi.
Karslı, “Bölüm Başkanlığı, Bölüm Uyum Komisyonu Üyesi ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış biri olarak yazıyorum” şiklende tecrübelerini aktarırken, şu şekilde devam etti:
BÖLÜMLERDEKİ UYUM KOMİSYONLARCA…
“Bir öğrenci başka bir üniversitenin bir fakültesinin bir bölümüne yatay geçiş için Üniversite Rektörlüğü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına istenilen evrakları içeren dosyasıyla müracaat eder… (Son 5 yıldır birçok üniversiteye online olarak yapılıyor. Önceki yıllarda şahsen müracaat yapılıyordu) Müracaat evrakları sıralı yazılarla ilgili bölüme gönderilir, bölümlerdeki uyum komisyonlarınca o günkü başvuru ve yeterlilik koşullarına göre değerlendirilir.
Öğrencinin kabulü durumunda gerekiyorsa alacağı ilave dersler belirtilir ve bölüm komisyonunca hazırlanan tutanak bölüm başkanı üst yazısı ile ilgili dekanlığa gönderilir.
DEKANLIK TEKRAR İNCELER…
Dekanlık yönetim kurulu gelen tutanağı uygunluk ve uyum açısından tekrar inceler ve uygundur yada değildir kararıyla öğrencilik kayıt işlemleri için ilgili birime (Rektörlük Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı) gönderir.
Sonuç öğrenciye bildirilir.
Yani kabul yada ret kararı Fakülte Yönetim Kurulu'nca verilir. Bu süreçte öğrenci sahte bir evrak vermediği veya evrakta sahtecilik yapmadığı sürece (vermiş olsa da ilgili kurullar tarafından tespit edilerek başvuru değerlendirilmeye alınmaz ve iptal edilir, hatta yanıltıcı evraktan kişi hakkında suç duyurusunda da bulunulur) öğrencinin bir suçu olamaz.
UYGUN OLMAYAN MÜRCAAT VARSA…
Eğer uygun olmayan bir müracaat uygun olarak değerlendirilmiş ise, bundan sıralı olarak kararı alanlar sorumludur. Sonuç olarak, öğrenci yatay geçiş hakkını kullanarak öğrencilik faaliyetlerini yerine getirerek derslerini başarır ve mezuniyet hakkını elde eder. Ve bu hak kanunen belirli olan süreden (sanırım 2 ay yada 60 gün) sonra geriye alınamaz, alınmaz” ifadelerini kullandı.
Karslı, şu şekilde devam etti:
“Yatay geçiş koşulları kişiye göre belirlenmez. YÖK tarafından belirlenen genel ilkeler doğrultusunda her üniversite kendi yatay geçiş yönetmeliğini belirler. Ve değerlendirme tek bir kurul tarafından değil ilgili idari ve akademik kurullarınca yapılır.
Müracaat evraklarında varsa bir eksiklik mutlaka bir aşamada farkedilir, edilmiyorsa kurullar veya kurul üyeleri görevlerini yerine getirmemiş yada gerekli özeni göstermeyerek görevi ihlal etmiş olurlar.
Bu konularda daha detaylı bilgilenmek isteyenler olursa, ilgili üniversitelerin yatay geçiş yönetmeliklerini inceleyebilirler”