2020 Taban puanları ve başarı sıralamaları açıklandı. Taban puanları ve başarı sıralamalarını incelerken öğrencilerin ve velilerin en çok kafasına takılan soru ise ‘’Puanlar bu sene düşer mi? Yükselir mi?’’. Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değil. Taban puanları ve başarı sıralamalarına bakılırken bunların bir sene önceki sıralamalar olduğunu ve bu sene değişmeler olabileceğini bilmelisiniz. Ne kadar değişme olabileceğini bölümün son birkaç yıldaki puanlarını değerlendirerek bir tahmin yapılabilirsin. Genel olarak başarı sıralamalarında aşağı derecelere inildikçe puanlarda önceki yıllara göre oynama daha fazla oluyor. Mesela ilk 50 bindeki bölümlerde +\- 3 bin oynama oluyorsa 500 binlerdeki bölümlerde +\- 10 bin oynama olabiliyor.

Hedef koyarken dikkat edilecek hususlar?

2020 taban puanları ve başarı sıralamalarına bakarken genelde yapılan hata istenilen bölümün sadece taban puanına bakmak oluyor. Halbuki puanlar sınavın yıllara göre zorluğuna bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle hedefler koyarken 2020 taban puanlar ve başarı sıralamalarını beraber değerlendirmek gerekiyor.

Her zaman en puanın tuttuğu en yüksek okula mı gitmek gerekiyor?

Hedefler koyulurken veya tercihler yapılırken yanlış yönlendirmeler sonucunda ne yazık ki böyle bir anlayış ortaya çıkabiliyor. Yani öğrenci bir bölüm hedefliyorsa o bölüme en yüksek puanla alan okullar hangisiyse ona yönlendiriliyor. Halbuki 2020 taban puanları ve başarı sıralamalarında da gördüğümüz gibi taban puanından çok daha yüksek puanlarla aynı bölüme girilebiliyor. Mesela taban başarı sıralaması 100 bin olan bir okulun aynı bölümüne 40 binden de giren öğrenciler var 50 binden giren öğrenciler de. Yani öğrenciler belki kendi yaşadığı şehir olduğu için veya farklı sebeplerle puan olarak yüksek olmasına rağmen mantıklı gelen yerlere yerleşmesinde bir sakınca olmadığı gibi çoğu zaman bu durumlar öğrencinin karşısına avantaj olarak yansıyor.