Ülkemizde her sene düzenli olarak artış gösteren çeşitli kalemler mevcut. Bunlardan bir tanesi de elektrik fiyatlarıdır. Artık ortalama tüketimde elektrik faturaların 200 TL gibi rakamları oldukça rahat bir biçimde aşabiliyor. Hal böyle olunca da elektrik faturasını düşürmek ve elektrik tasarrufu yapmak daha da önemli bir hale geliyor. Peki elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

Elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

Elektrik tasarrufu sadece daha az elektrik faturası gelsin diye değil, aynı zamanda kaynakları hızla tükenen dünyada kaynaklarımızı daha verimli kullanmak amacıyla da yapılmalıdır. Öyle ki elektrik üretiminde kullanılan kaynakların daha az sürede yok olmaması ve ekosistemin dengesinin korunması için elektrik tasarrufu yapılmalıdır. Her bireyin bu konuda alacağı küçük sorumluluklar, oldukça büyük sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden sizler de bir an önce aşağıda saymış olduğumuz elektrik tasarrufu çözümleri ile işe koyulabilirsiniz.

Enerji tüketimi az olan ürünleri seçin

Günümüzde ürünler tükettiği enerji miktarlarına göre sınıflandırılmaktadır. A / A+ / A++ / A+++ şeklinde enerji tüketimlerine göre farklı ürünler bulunmaktadır. Özellikle A++ ve A++ ürünler oldukça az enerji tüketimi sağlar. Beyaz eşya, klima, ısıtıcı gibi ürünler satın alırken enerji verimliliği fazla olan ürünleri seçmenizde yarar var. Örnek olarak A+ beyaz eşyalar yerine A++ beyaz eşyalar satın alırsanız her sene 300 TL ile 400 TL arasında bir miktarda enerji tasarrufu yapmanız mümkündür.

Aydınlatma

Enerji tasarrufu için en çok fayda sağlayan yöntemlerden bir tanesi de aydınlatma için kullanacağınız ampullerin tasarruflu ampuller olmasıdır. Daha az enerji tüketimi yapan ampulleri evinizde kullanarak oldukça güzel sonuçlar alabilirsiniz. https://www.elektimo.com/kategori/tasarruflu-ampuller sayfasında bu tasarruflu ampulleri bulabilirsiniz. Bunun yanında tüm evin ışıklarını düzenli olarak açık tutmaktan ziyade kullanmadığımız odaların ışıklarını düzenli olarak kontrol etmeli ve kapalı tutmalısınız. Sadece bu yöntemle bile her sene 100 TL’yi aşkın tasarruf sağlayabilirsiniz. Sizler de evinizde tasarruflu ampul kullanmıyorsanız hemen evdeki ampullerinizi değiştirin. Elektrik faturalarınızdaki farkı bu değişimden sonra göreceksiniz.

Makinalarınızı Doldurup Çalıştırın

Evde düzenli olarak kullandığınız çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi ürünlerinizi az dolu iken çalıştırmamaya özen gösterin. Bu ürünlerde makineniz tam doluluk seviyesine ulaşınca çalıştırın. Bu sayede daha az sayıda ürünlerinizi çalıştırır ve daha az elektrik tüketimi sağlarsınız.

Kullanmadığınız Ürünlerin Fişini Çekin

Evde kullanmadığınız bilgisayar gibi ürünlerinizin fişini çekerek kapatın. Cep telefonunuzu ve diğer elektronik cihazlarınızı düzenli olarak sarj vaziyetinde bırakmayın. Bu sayede de kolay bir biçimde elektrik tasarrufu yapabilirsiniz.

Doğalgaz

Doğalgaz evde en çok elektrik tüketimi sağlayan şeylerden bir tanesidir. Kombinizi sabah akşam düzenli olarak açıp kapatmaktan ziyade daha düşük ısılarda düzenli olarak çalıştırmak enerji tasarrufu sağlayacaktır. Bu sayede hem daha az elektrik hem de daha az doğalgaz faturası ödersiniz.

Güneşli Havalardan Faydalanın

Gündüzleri güneş varken evin perdelerini açarak evinize daha çok güneş ışığı girmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede de eviniz daha sıcak olacaktır ve ısınmak için daha az elektrik harcamak durumunda kalırsınız.

Yalıtıma Önem Verin

Kiraya çıkıyorsanız evin yalıtımı hakkında muhakkak bilgi sahibi olun. Yalıtımı yapılmamış evlerde evi ısıtmak ve soğutmak için çok daha yüksek ücretler ödersiniz. Belki de faturalarınız iki üç katına çıkar. Bu duruma düşmemek adına yalıtımı yapılmış evlerde oturmaya özen gösterin. Şayet ev sahibiyseniz de evin yalıtımını muhakkak arttırın.

Elektrik tasarruf etmek için neler yapmalıyız diyorsanız anlatmış olduğumuz bu basit çözümler ile faturalarınızı ciddi miktarlarda düşürmeniz mümkündür. Sizler de evinizde ve iş yerlerinizde belirtmiş olduğumuz yöntemleri uygulayarak hem cebinize hem de doğaya fayda sağlayabilirsiniz.