İslam tarihinin en köklü adetlerinden biri olan Kına geceleri, çarşambayı perşembeye bağlayan geceleri yapılarak gelinin baba ocağındaki son gecesi kutlanır. Gelinin ailesine has olan bu gece kadınlara mahsus olmakla birlikte umumiyetle Anadolu’nun dört bir yanında sürdürülerek yapılır.

Köy, kasaba ve kentlerde yapılan Kına gecelerine genel bir bakış açısıyla baktığımızda çoğu özelliklerinin birbiriyle aynı olduğunu görebiliriz. Yalnız bazı yörelerin kendine mahsus farklı ayrıcalıkları da mevcuttur.

Kına gecelerinde sesi güzel olan ve mutlu bir evlilik hayatı geçiren bir kadına gelinle ilgili maniler söyletilerek, Tef çaldırtılır. Bu kalıplaşmış bir adet olmakla birlikte gecenin eğlenceli geçmesi için yapılır. Ayrıca yörelere has türküler eşliğinde devam eden gece de oğlan tarafından getirilen Kına, karılarak Kına tepsisi içinde üzerinde mumla gelinin başında çevrilir.

Çalgı çengi devam ederken gelin kızın avucuna ve parmak uçlarına kına yakılır. Bazı yörelerde damadın da eline kına yakılır. Yalnız geleneklerimiz gereği erkeğin eline bütün olarak kına koymak dinimizce uygun görünmez. Bu sebeple damadın eline yüksük, sıvama, kedi pençesi, kuş gözü gibi küçük parçalar halinde kına sürülür.

Yöresel türküler söylenmeye devam edilirken bunlara verilen ad ise Kına Havasıdır. Bu türkülerin içeriğinde geline, kaynanaya, görümceye ve eltiye atıfta bulunulur.

Örnek verirsek; “Getirin gelini kına yakalım. Temizce, arıca kına karalım. Gelinin sözünü hep tutalım. A gelin, a güzel, kınan mübarek olsun” tarzında maniler ve türkülerdir.

Kına gecelerinde ayrıca bazı malzemeler olmadan kına gecesi tam anlamıyla tamamlanmış olmaz. Bunlar;

Kına

Kına tepsisi

Kına sepeti

Çerez kesesi

Kına Yüz örtüsü

Kına Mumu

Kına Testisi

Tef

Geçmişten bu güne hale varlığını sürdüren kına geceleri için kullanılacak yöresel kına gecesi malzemeleri ni yetkin bir firma olan Gökçe Kına Malzemelerinden https://www.gokcekina.com/ temin ederek, adetlerimizi yaşatarak örf adetlerimize uygun Kına geceleri tertip edebilirsiniz..