Bölgesel

İskenderpaşa Cami'ndeki 500 yıllık sır


Yakup Yılmaz, hemen cep telefonu ile gördüklerini kayıt altına aldı. Ardından çektiği görüntüleri gazetemiz sahibi Hasan Kurt’a getirdi. KTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Üçüncü, “Biz de yıllardır o camiye gidiyoruz. Ama bu ayrıntıyı fark edemedik. Bu kabartma Anadolu Selçuklu Türk sanatında yaygın görünen örneklerden biri. Ancak, böyle bir kabartma hiçbir camimizin ne duvarlarında ne de mihrabında var” dedi.

İskenderpaşa Camii ile ilgili makale yazan KTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer İskender Tuluk, “Mihrab üzerindeki bu ayrıntıyı maalesef daha önce görmedim. Sanat tarihi uzmanı arkadaşlar her halde bir açıklama yaparlar” dedi. İskenderpaşa Camii’nin mihrabında ilk kez fark edilen hayvan (aslan veya inek) kabartması ile ilgili sanat tarihçileri ve din adamlarının önümüzdeki günlerde görüşlerini açıklamaları bekleniyor.

Cevap bekleyen sorular?

+ Mihrabın tam üstündeki hayvan figürü oraya neden yapılmış olabilir?
+ Bu hayvan kabartması bir işaret midir?
+ Türkiye’de ve dünyada başka hangi caminin mihrabında hayvan figürü (aslan veya inek) var?
+ Bu kabartmadan 500 yıl kimsenin haberi olmadı mı?
+ Camilerde resim, kabartma, heykel dinen yasak. Bu durumda İskenderpaşa Camii’nin mihrabındaki bu olayı nasıl açıklayacağız.
+ Trabzon’da kiliseden camiye dönüştürülen tüm mabetlerin içlerindeki resimler, freskler kapatıldı. En son müze olarak kullanılan Ayasofya’nın yarısı cami haline getirildi ve bu bölümdeki fresklerin üzeri örtüldü. Yarın İskenderpaşa Camii’nin mihrabındaki aslan kabartması kapatılacak mı?

Kaynak: Ekspres Gazetesi