Son günlerde sizlerde benim gibi rakamları yani ekonomide ki gelişmeleri yakından izlediğinizden eminim.
 
Ekonomide ki gelişmeleri anlatmadan önce bu günler nasıl geldik. Kısaca onu hatırlayalım.
Türkiye ekonomisinde zaman zaman durağanlık yaşardı ve pekte ağır olurdu. 
 
İçinde bulunduğumuz 2019 yılında da yine aynı sıkıntıları yaşadık. Zorlu mahalli seçimleri buna en önemli etkendi. Mahalli seçimleri geride bıraktık. Geride bırakırken ekonomiyi epeyce unuttuk. Ekonomimiz daraldı, tarım politikalarımız dondu, ithalatımız arttı, ekonomimiz seçimlerin gerisinde kaldı.
 
Ve Nihayet seçim bitti. 
Seçimin hemen ardından önce zamlar geldi ardından hükümetten umut verici açıklamalar ve rakamlar geldi.
 
Kısa Zamanda Ekonomimiz Rayına Oturur…
Ağaç meyve vermeye başladı. Kimse farkında değil, ama dünya krize sürüklenirken, Türkiye’de göstergeler yüz güldürüyor.
Güven endeksi 83,4’e tüketici güven endeksi 57,6 değerine, reel kesim güven endeksi 99,6 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 85,4 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 93,2 değerine yükseldi. 
 
Geçtiğimiz bir yıllık zaman diliminde en çok zarar gören inşaat sektörü endeksi bile 50,4 değerine çıktı. Kapasite kullanım oranı 0.8 arttı. İmalat sanayi %77,1 kapasite ile çalışıyor hâle geldi. Yani işler yolunda.
Sizlerde katılır mısınız?
 
Seçimler nedeniyle sıkışan ekonomimiz karşısında Avrupa’ya baktığımızda Avrupa ekonomisinde işler iyi gidiyordu. Türk ihracatçısı zor dönemde ürettiğini ürünleri başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün dünyaya satıyordu. Bu da Türk sanayicisinin dirayetini gösteriyordu. 
Avrupa şimdilerde daralan ekonomisi yüzünde bizim düştüğümüz durumları yaşıyor. 
 
Avrupa Pazarı Önemli…
Avrupa’nın iyi olması tabiki lehimize…Önemli ve en büyük pazarımız Avrupa.
Peki Türk ekonomisi bunu nasıl gerçekleştirdi. Hükûmetin ekonomiyi canlandırmak amacıyla hayata geçirdiği reform paketi sonuç verdi. Alınan tedbirler iş dünyasını rahatlattı. İhracatta elde edilen başarıya karşı, ara malı üretimini gerçekleştirerek ithalattaki büyük azalma ile cari açıkta daralma başladı. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Mayıs ayında yüzde 64,6 iken, 2019 Mayıs ayında yüzde 89,7'ye yükseldi. 
“Ayinesi iştir kişinin laf’a bakılmaz”. Bir ülkede ekonomiye olan güven artarsa, hayat normale döner. İnsanlar kolay harcama yapar. Tüketim artışı üretimi tetikler. Mal bolluğu yaşanır, ucuzluk başlar. 
 
Reformlar Başlıyor…
Artık Türkiye’de 4 yıl boyunca seçim yok, reform var.
Bu sabah G20’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump çok kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Ana konu S-400 ve F35’lerdi.. Rusya Askerî Teknik İşbirliği Hizmetler Federal Servisi’nin, Türkiye’ye S-400 savunma sistemlerinin bu yılsonuna kadar teslim edeceklerini duyurması zirvede mutlaka etkili oldu.
ABD Türkiye’ye yaptırım uygulayamayacak, olay kapanacak. 
Daha  güzel günler yakında…