Hasan Kadayıf’la Ganita Gerçekleri.


Trabzon futbol tarihine baktığımızda akıllara İdmanocağı’nın İtalyan kökenli unutulmaz kalecisi Krino Kafato gelmektedir.

Hayatını Kanada’da sürdürmekte olan 1924, Trabzon GANİTA doğumlu Krino Kafato, Trabzon’un yaşayan efsanelerinden ve Trabzonspor’un en yaşlı üyelerindendir.


Kafato ailesi Kırım Savaşı’nda (1853-1856) Osmanlı’nın yanında yer alıp savaştan sonra Trabzon’a yerleşen İtalyanlardandı.

Osmanlı padişahı tarafından,kendilerine GANİTADA bulunan SANTA MARİA kilisesini yaptırmıştır.

Krino kafatonun amcası,eskiden meydan parkında bulunan OPERA binasını yaptırmıştır.Ayrıca,yeşilyurt otel ve restaurantınıda KAFATO ailesi çalıştırmıştır.

Av.Şeref MALKOÇUN babası da bu restauranta aşçı olarak çalıştığı söylenmektedir.

Krino Kafato, Trabzon İdmanocağı’nda da bir süre top koşturmuş. İstanbul’da Süleymaniye’de oynamış aynı zamanda.

 DOKTOR olan Krino Kafato; canlı bir tarih.

Kendi söylemi ile aktaralım..

“Trabzonspor Ziya bey sahası tenis oynardık. Yüksek atlamada o günlerde iyi derece yapmıştım. 1.73 atlamıştım. Kostaki ve Kabayani’yi babam iyi tanırdı. Konakları haşmetli idi! Kabayani ve Kostaki yemeğe papyonlu otururdu. Akşam yemeklerini genelde müzik eşliğinde yermişler.

Süleymani’ye o tarihlerde İstanbul’un en önemli kulüplerinden biri idi. Beşiktaş’a 7 attığımızı hatırlıyorum. Takımın çoğu da Trabzonlu idi!

Trabzon’dan ayrıldıktan iki yıl sonra Türkiye Profesyonel ligi kuruldu. Ben Trabzon’dan ayrılmasaydım. İdmanocağı, İdmangücü’nden biri veya her ikisi mutlaka profesyonel ligi girerdi.

Ben gittikten sonra, bu iş gerçekleşmedi. 1966 yılında Trabzonspor olarak ikinci ligde mücadele etmeye başladık. Bir yıl sonra İdmanocağı, Trabzonspor’la birleşti.’”

 Kafato ; ‘Trabzonspor, yeni bir kulüp olarak kurulmadı. Trabzon’un en köklü kulüpleri olan İdmanocağı ve İdmangücü kapatıldı. Trabzonspor kuruldu. O nedenle Trabzonspor’un kuruluş tarihi bu kulüplerin en eskisinin tarihi olmalıdır’ derdi.

KANADADA oturan ,Krino KAFATO Şu anda 90 yaşında olup TRABZONSPORUN en yaşlı üyesi ünvanını elinde bulundurmakla beraber,hala daha yıllık üye aidatını düzenli bir şekilde ödemektedir.

ALLAH kendisine sağlıklı uzun ömürler versin....