Trabzonspor Medya İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ulaş Özdemir, telefonla aradığında adeta ayaklarım yerden kesilmişti.

Sayın Özdemir bana; “Çarşıbaşı’nda hâlâ keşan dokunan tahta tezgah var mı? Bulabilir misin bize? Arkadaşlar gelip keşan motifli formamıza tanıtım videosu çekecekler” dediğinde, yıllardır hayalini kurduğum ve mücadelesini verdiğim

‘Trabzonspor ve Keşan’ bir formada nihayet buluşacağı için hiç düşünmeden “Tabi ki, seve seve…” cevabı verdim.

Tezgahı ve dokumacıyı bulmak kolaydı ama  ‘Bordo-Mavi’ desenleri oluşturacak ‘çözgü’yü yapacak ustayı bulmak çok zordu.

İlk aklıma gelen tabi ki keşanı yaşatmak için büyük mücadeleler veren Geleneksel Çarşıbaşı Keşanını Geliştirme, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Kul oldu. Onunla birlikte Emekli Bankacı Kazım Peken ve Mehmet Kul’a ulaştık.

Sonra Kavaklı Mahallesine çıkıp soluğu Osman Saka abimizin evindeki keşan tezgahlarının yanında aldık. Ortam son derece uygundu.

Trabzonspor Medya İletişim biriminden gelen arkadaşlarla yaptığımız uzun istişareler sonucu Fatma Aydın ablamızın da oluruyla şimdilerde sosyal medyada rekorlar kıran o tanıtım videosu hazırlanmış oldu.

Keşan Dokumalarıyla ilgili iki eser yayınlayan bir gazeteci olarak o kadar mutluyum ki anlatamam. Keşan dokumalarının tanıtımı için çok mücadeleler verdik. İki eserin yanı sıra sayısız haber ve yazı yayınladık. Sonuçta hedeflerimizden birine

ulaşmış olduk. Trabzonspor yönetimi o kadar güzel bir iş yaptı ki bir taşla dört kuş vurdu. Öyle bir forma yaptı ki Keşan Dokumaları, Çarşıbaşı, Trabzon ve Türkiye’yi tüm dünyaya tanıttı. 

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve Medya İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ulaş Özdemir’e kucak dolusu sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

İyi ki varsınız. Çarşıbaşı’nın son yıllarda yapamadığını siz yaptığınız için.

Aslında bu Çarşıbaşı ve keşan için de büyük bir fırsattır. Böyle bir tanıtım şansı bir daha ele geçmez. Çarşıbaşı’ndaki bütün yerel dinamikler harekete geçmeli ve ‘Keşan ve Turizm’ olgusuyla bir atılım başlatılmalıdır.

Öncelikle Keşan Dokumalarına ve ilçeye önemli katkılar sunan Keşan ve Kültür Festivali yeniden yapılmalıdır.

İlçede müsait bir yerde tahta tezgahların seslerinin yükseldiği ve keşan satış pazarının olacağı bir mini çarşı kurulmalıdır.

Sahil bandında keşan satış reyonları açılmalı ilçenin giriş ve çıkışlarına tanıtıcı tabelalar konmalıdır. Bu fikirler çoğaltılabilir.

*
İbrahim Kul’u çok ararsınız!

Şimdi yazacaklarımı okuyanlardan bazıları mikro milliyetçilik yapıyorsun diyebilir. Varsın desinler. İlk defa böyle bir yazı yazıyorum.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinde geçtiğimiz seçimlerin ardından yönetim kadrosu değişti. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu üst kademede önemli değişiklikler yaptı.

Yaptı yapmasına ama hep derler ya… ‘Gelen gideni aratır...’ İlk işaretler bu cinsten. Zaman zaman Trabzon basınında ve ulusal basında iddiaları izliyoruz.

İddiaları geçelim. Türkiye’nin çeşitli illerinden Trabzon’a getirilen bazı yöneticiler var. Çokları ‘Sanki Trabzon’da böyle yönetici yok mu?’ diye serzenişte bulunuyor. Haksız da değiller. Trabzon’da yıllardır Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, İl Özel

İdaresi Genel Sekreterliği yapmış bu şehri en ücra noktasına kadar bilen adeta bu şehrin hafızası haline gelen İbrahim Kul gibi bir adam küstürüldü. İstifa noktasına getirildi!

Neden biliyor musunuz? Çünkü arkasında güçlü bir lobi yok…

Yazık, gerçekten çok yazık… 

*

Yaylalarda cinayet var…

Son günlerde yaylalarda dikkatimizi çeken bir durum var. Bazı obaların kenarında bulunan otlaklar ve çimenler kesilen ağaçların artıklarıyla adeta katlediliyor.

Özellikle de Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü kontrolündeki gençleştirme çalışması yapılan yerlerde bunların yaşanıyor olması bizi oldukça üzüyor.

Neden bu çalışmanın ardından o bölgede bir temizlik çalışması yapılmıyor anlamıyoruz. Oysa devlet kurumları olarak orada piknik yapan insanları ‘çevreyi temiz tutun’ diye uyarıyoruz ya…

Neden devlet buna dikkat etmiyor.

Diyebileceğim tek söz kalıyor.

Sayın devlet kurumları lütfen çevremizi temiz tutalım.