Trabzon yerel seçim arifesinde yine hareketli günler yaşıyor.

Neler söyleniyor neler, CHP Büyükşehir’de İYİ Parti’ye, İYİ Parti Ortahisar’da CHP’ye, sonra hep bir olup AK Parti’ye karşı topyekun mücadele söylemleri.

AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı açıklanınca muhalefet de gereken çözülme yaşanır, nokta atışlar yapılır deniliyordu. Ama öyle olmadı. Çünkü Trabzon’un kalbi olan Ortahisar’da, durduk yere bir kriz patlak verdi.

Genel merkeze giden herkes Ortahisar Ahmet Metin Genç’siz olmaz derken, büyükşehir açıklanınca bazılarının rotası Ortahisar’a çevrildi.
Haliyle Genç’in tedirgin olan ekibi kitleleri harekete geçirdi, fakat bu durum genel merkezde ters tepti. Fakat öyle al aşağı edecek oranda değil. Genç ekibini uyardı ve kısa sürede iş normale döndü.

Şimdi İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıkladı, Ankara hareketli, Trabzon’un ismi başkentte CHP-İYİ Parti ittifakında geçiyor.
O zaman Atakan Aksoy, AK Parti Belediye Başkan Adayı Murat Zorluoğlu’nun karşısına tek başına birçok partinin desteği ile çıkacak en etkili isim olacak.

Ama SP bunu kabul eder mi, ya da CHP tabanı bunu hazmeder mi bilemiyoruz.

SALİH AKYÜZ’E BU YAPILMAMALIYDI

Gelelim CHP’nin Ortahisar karmaşasına.
Türkiye’de yüzlerce ilçe açıklandı, Trabzon’da çok kaliteli bir isim tabanda ve şehirde kabul görmüş.
Salih Akyüz’e genel merkezden Trabzonlu yönetenler tamam diyor, hayırlı olsun diyor. Ama gelin görün ki listede adı yok. Kendisini tebrik için arayanlara ne diyeceğini şaşırıyor.
Neden? Niye. Akyüz gibi bir ismi bu işten soğutuyorsunuz, kendisi tebrikleri kabul ederken genel merkez listesinde olmamasına müdahale etmiyorsunuz? diye sormazlar mı?
CHP Trabzon’da taktik hatalar yaparak iktidarın değirmenine su taşırken, dilerim kaliteli isimleri partide tutma noktasında gereken hassasiyeti gösterir. Çünkü bu şehrin güçlü muhalefete ihtiyacı var.

Salih Akyüz, madden ve manen en donanımlı, güçlü ve şehirde kabul gören bir isim.
Önünü kesecek tek isim Volkan Canalioğlu idi fakat o da kesinlikle aday olmayacağını ifade etti.

İTTİFAK ALGILARI OTURDU

MHP’de durum ne olur bilemiyoruz, MHP ile AK Parti’nin Trabzon’da ittifakı şimdiden kabul görmüş durumda. Zaten parti yöneticileri de göz önünde olmasa da kapalı kapılar ardından Trabzon’da bir iddiaları olmadığını söylüyorlar. Pazarlığı meclis üyeliğinde yapacaklarmış.

İYİ Parti’nin Ortahisar’da göstermelik bir aday ile sahaya çıkabileceği konuşuluyor. Ya da hiç aday çıkarmayacağı söyleniyor. Oysa son dönemde özelikle belediye meclisinde AK Parti’ye kök söktüren isimleri var.
Çok sayıda partili aday çıkarılmayacak iddiasına öfkeli. Partinin önemli isimleri var iken, neden biz adayımızı açıklamıyoruz diyenler çoğunlukta.

Fakat ittifak Büyükşehir’de İYİ, Ortahisar’da CHP’ye algısı gün geçtikçe yayılıyor. Bu da unutulmamalı.
Muhalafetin amacı Trabzon’u kalbinden vurmak Ortahisar’ı AK Parti’nin elinden almak. Bunun içinde AK Parti’nin açıklayacağı ismi dört gözle bekliyorlar.

ZORLUOĞLU MAYASI TUTTU

Gelelim AK Parti’nin Büyükşehir Adayı Murat Zorluoğlu’na. 25 yıllık bir devlet memuru. Trabzon’da eğitim almış, çocukluğu Trabzon sokaklarında geçmiş bir isim. Yeni memurluktan geliyor Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu gibi, Volkan Canalioğlu gibi!
Görev yerlerini biraz inceledik.
Nereden ayrıldıysa millet ardından ağlamış, gözyaşı dökmüş, gitmemesi için hamleler yapmış. Halka inme noktasında 10 üzerinden 10 almış bir isim.
Elazığ’dan ayrılırken ki haberler gibi Van’dan ayrılırken hakkında yazılanlar.
‘Kimi sevdiysek gitti’ manşetleri atıldı ardından.
Gerçekten görev yaptığı her yerde 7’sinden 70’ine gönüllerde taht kurmuş bir isim. Ardında hiçbir şaibesi olmayan tam bir Trabzonlu.
Van Gölü’nden Uzungöl’e hoş geldin Zorluoğlu
Trabzon Murad’ına erdi…

sloganlarıyla karşılandı Trabzon havalimanında. Sağanak yağmura rağmen etkili bir kalabalık Zorluoğlu konuşmasını bitirinceye kadar hiç dağılmadı.

Zorluoğlu yıllardır süre gelen valilik görevine çok alışmış olacak ki, bürokrasiden ilk etaptan kendini sıyıramadı.
İlk gün alışmakta biraz zorluk çekse de ikinci gün tamamen toparladı, kontrolü ele aldı, ekibi tanıdı, İl Başkanı Haydar Revi ile Milletvekili Muhammet Balta her konuda ona görüş uyarı ve desteklerini belirtti. Özellikle görev alanları ile ilgili incelemelerine şimdiden başlaması iyi. Gümrükçüoğlu’ndan zaten hazırda olan ilçe ilçe raporları alacak, vaatleri alacak, sonrasında bir proje ekibi kurarak, mevcutların devamının hızlandırılması, yeni ilan edilecek projelerin hazırlanması için kampa girecektir.

AK Parti’de, Zorluoğlu mayası Trabzon’da tuttu.
Teşkilatların hemen hemen hepsi kısa sürede etrafında birleşti, hatta muhalefetten bazı yöneticiler bile ‘Helal Olsun, biz işimizi kolaylaştıracak bir karar bekliyorduk, Tayyip Erdoğan işini biliyor, bizi de ters köşe yaptı’ dedi.

Ama işi kolay mı derseniz, öyle çok ta kolay değil. Karşısında blok bir muhalefet ve bugüne kadar fazla ortalarda olmayan, sadece basın üzerinden önemli uyarı ve projeler paylaşan, akademisyen kimliği ile dikkatleri üzerine çeken, bir önceki dönem AK Parti’den aday adayı olan Prof. Dr. Atakan Aksoy var şimdilik.
Aksoy eğer stratejisini iyi belirler ise, adımlarını sağlam ve kollektif bir ittifak çalışmasıyla atarsa şehirde alternatifi olmadığı için küskünlerde dahil önemli oranda oy alabilir.

İLÇELERDE HEYECAN GİTTİ

Şu anda en çok ne merak ediliyor derseniz, AK Parti’nin ilçe belediye başkan adaylarının kim olacağı.

Valla bu konu arap saçına döndü.
Genel merkezdeki bazı kurnazlar herkese şirin görünmek için arayan aday adaylarının hepsine ‘Sizi bir üst komisyon dosyasında gördüm’ diyormuş. Ama Parti’nin önemli bir ismi de henüz alt komisyondan üst komisyona dosyaların çıkmadığını ifade etti.
Burada gerek il başkanının raporları, gerek milletvekillerinin raporları, gerekse de Murat Zorluoğlu’nun Ankara’daki ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesindeki tavrı her şeyi belirleyecek.
1-2 isim var ki onlar için çok sağlam isimler Ankara’dan bastırıyor. Olmazsa olmazımızdır diyor. Bu sayı 3 ilçeyi geçmez. Gerisinde ne olacağını inanın kimse bilmiyor. 14 Aralık’ta açıklanır denmişti ama, görünen tablo o tarihe de yetişmeyeceği yönünde.