Günümüzde firmaların, üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan birisi de sistem odası kurulumu ve düzenlemesidir.Sistem odası nedir? Sistem odası nasıl düzenlenmeli? Sistem odası düzenlemesinde nelere dikkat edilmeli ? Firma seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorularına sizler için yanıt arıyoruz.Hazırsanız başlayalım!

Sistem Odası Düzenlenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Sistem odası güvenliğin sağlanması, zaman kaybının asgari seviyeye indirilmesi vb. amacıyla kurulan; sıcaklık ve nem kontrolünün sağlandığı, elektrik kaynağının stabilize tutulduğu ve yapısal kablolama, güvenlik kamera sistemleri, denetimli erişim, yangın algılama ve söndürme sistemlerinin tek bir alanda kontrolünün sağlandığı yerdir.

Sistem odası düzenlenmesinde öncelik, projenin oluşturulması, planın oluşturulan bu proje kapsamında uygulanması ve olası risklerin göz önünde bulundurulmasıdır. Sistem odası seçiminde, BT sisteminin kurulumu, kurulum ekipmanlarının kalitesi ve kurulumu gerçekleştirecek firma çalışanlarının donanımlı ve uzman olması birincil adımdır.

Sistem odası kablolamada; temel ekipmanların başında bilgisayar sistemlerinin düzenli kurulumunu, düzenli işleyişini ve güvenliğini sağlayan rack kabinetler yer alır. Rack kabinetlerin içinin ergonomik düzenlenmesi hem kurulacak networkların verimli çalışmasını arttırır hem de görsel açıdan estetik bir görünüm kazandırır.

İki jack arasında bağlantıyı sağlayan patch kabloları, krone tipi kontaklara giden, kullanıcılara ait veri iletişimini sağlayan UTP kablolar, kablo yönetim askıları ve yönetim barları kullanılarak düzenlenir.Kabinetin arkasından gelen kullanıcı kabloları kabinet içinde toplanıp fazla sıkmadan bağlanır. Bu şekilde ünitelere iletim kolaylaştırılır.Enerji dengesini sağlamak için, kabinet içinde kablolar düzenlenirken iletimin dengelenmesi ve beslenmesi önem arz eder.

Çoklu kablo demetinde, dışarı çıkan veya sarkan kablo bağları olmamalıdır. Bu sarkan kablolar, kablo demetindeki gerginliğin artmasına sebep olur. Bu da BT performansını olumsuz etkiler. Bu sebeple bir demet içinde 48 kablonun altı önerilir.

Kablo düzenleyicisi, kabinetin ön panelinde yer alan, bilgisayarların yerel ağa bağlanmasında kullanılan RJ45 modüllerdeki gerilmeyi azaltır. Sonradan kablo ekleneceği zaman da bunu kolaylaştırır.

Sistem odasında kabinette daima yapılan işin düzenini, planını detaylandıran, kablo sistemini numaralandırılmış gösteren açıklayıcı bir etiket mutlak suretle olmalıdır.

Sistem odası düzenlemede kablolar kurulurken; ışığı taşımak için kullanılan fiber optik kablolar(F/O) hafif olduğu için yukarıda, veri iletim kablosu(UTP) ağır olduğu için aşağıda yer almalıdır.

Sistem odasında bulunan kabinetlerin kapıları pratik ve açılabilir olmalıdır ki istenilen üniteye erişim rahatlıkla sağlanabilsin.

Zaman içinde donanımı geliştirmek/arttırmak, kapasiteyi yükseltmek, yasal gereklilik düzenlemelerini yapmak, upgrade( sürüm yükseltme) ve bağlantı değişiklikleri gibi pek çok değişim gerekebilir.

Sistem odası düzenlenirken kurulum aşamasında bu saydığımız şartlar göz önünde bulundurulmalıdır. Sistem daima yedeklenmelidir. Taşınma gibi sebeplerden dolayı çok zorda kalınmadıkça sistem durdurulmamalıdır. Bu sebeple sistem odası düzenlenirken ağ üzerinde temel geçiş yollarını oluşturan yüksek hızlı bağlantı olan omurga switch, internet ağına bağlanmayı sağlayan server, kabinet içi düzenlemeleri çok iyi ve en ince ayrıntısına kadar planlanıp projelendirilmeli ve sistem o şekilde kurulmalıdır.

Sistem Odası Düzenlemede Firma Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sistem odası kurulumu ve düzenlenmesi için ilk adım; kaliteli hizmeti ile kendini kanıtlamış güvenilir firmalar ile iletişime geçmektir. Gelişim Elektronik Güvenlik Sistemleri her biri alanında uzman profesyonellerden oluşan tecrübeli ekibi, yaygın hizmet ağı ve koşulsuz müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı ile bu alanda hizmet sunan iyi firmalar arasında yer almaktadır.Sizde verimli çalışan sorunsuz bir sistem odasına sahip olmak istiyorsanız https://www.gegs.com.tr/ adresi üzerinden Gelişim Elektronik Güvenlik Sistemleri ile iletişime geçebilirsiniz.