Dünya Sağlık Örgütü tarafından yeni tip Corona virüsün kuluçka süresi ortalama 4 ile 5 gün olarak ilan edilmiştir. Bu sayı her hastada değişkenlik gösterse de yine dünya sağlık örgütü tarafından bu sürenin 14 ile 15 güne kadar da uzayabileceği bildirilmiştir. Ülkemizce ve diğer ülkelerce yürütülen sağlık çalışmaları da Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği bu bilgileri destekler niteliktedir.

Corona Virüsü Kuluçka Süresi Neden Önemlidir?

Yeni tip Corona virüsü dünya çapında salgının başladığı tarihten bu yana pek çok ülke ve toplumda büyük çapta can kaybına sebep olmuştur. Bunların yanında hastalık bulaşan ve ardından sağlığına kavuşan insanların da bir bölümünde kısmi hasarlara sebebiyet vermiştir. Ayrıca bütün bu sağlık sorunlarının üstüne; ülke ekonomilerine, ticarete, kamu hizmetlerine, sivil toplum kuruluşlarının çalışma sürekliliğine de büyük ölçüde darbe vurmuştur.

Ortaya çıkan bu tehlikeli atmosferde corona virüsün bulaşmasının önlenmesi ve zararlarının en aza indirgenmesi adına sosyal mesafe ve maske takılması alınan temele önlemler arasındadır. Corona virüsün kuluçka süresi ise hastalık bulaştığından emin olduğumuz ya da bulaştığından şüphe duyduğumuz insanların karantinaya alınma süreleri ile ilgili bir belirleyici özellik taşımaktadır.

Corona Virüsün Kuluçka Süresi Farklı İnsanlarda Neden Değişkenlik Gösterir

Yeni tip Corona virüsün bulaştıktan sonra hastalığa sebep olma aşamalarında gidişatı etkileyen pek çok değişken vardır.

Bunlar:

  1. Kişinin maruz kaldığı virüs yükü
  2. Hastanın bağışıklık sisteminin durumu
  3. Kişinin beslenme alışkanlıkları
  4. Kişinin yaşam tarzı
  5. Lavivabet.

Corona Virüsün Bulaştığı İnsanın Maruz Kaldığı Virüs Yükü

Bunu Kişinin vücuduna giren virüs sayısı olarak da düşünebiliriz. Virüs yükü azaldıkça hastalığın seyri de hafifler ve bu durum kuluçka süresine de etki ederek bedenimizin virüse karşı savunmasının daha etkili bir düzeye ulaşmasına olanak sağlar. Bu durumda maske kullanımı ve sosyal mesafe uygulaması müthiş önem kazanmaktadır. Maske ve sosyal mesafe kuralları virüs yükünü azaltan en önemli uygulamalardır.