Yaşam

Kabus geri döndü



'GİTTİKÇE YAYILIYOR'


Bu yıl da balıkçıların sezona iyi başladığını, özellikle palamut ve hamside yaşanan bolluğun yüzleri güldürdüğünü vurgulayan Dalarel "Son birkaç gündür balıkçının yüzü asıldı. Denizde balık bol ama onu çıkarmaya engel kaykay, yeniden görülmeye başladı. Balıkçının kaykay kabusu geri döndü. Balıkçıların ağalarını çekemez hale geldi. Kaykay, giderek yayılıyor. Kaykay, yine en büyük sorunumuz olacak gibi görünüyor. Marmara’nın tamamında henüz yok ancak Gemlik Körfezi’ne doğru yayılıyor gibi. Balıkçılarımız yine korku içinde" dedi.

'AĞIN TAMİRİNİ 5 KİŞİ YAPIYOR'


'Kaykay' yüzünden teknelerdeki ağı çeken çelik halatların bile kopabildiğini belirten Dalarel, "Bu jelimsi tabaka, ağlara büyük zarar veriyor. Büyük ağlarda binlerce liralık zarara betboo yol açabiliyor. Bir ağın tamirinde 5 kişi günlerce çalışabiliyor. Kişi başına günlük 50-60 lira yevmiye verildiğinde kaykayın neden olduğu zararın boyutu daha net görülebilir" dedi. Bandırma bölgesinde kurulu Çakıl Köy ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Korkmaz ise 'kaykay'ın, Yalova’nın Armutlu ile Çınarcık arasındaki bölgede, Esenköy açıklarında görülmeye başladığını söyledi.

'UMARIM FAZLA YAYILMAZ'


Balıkçıların birkaç yıldır rahat ettiğini vurgulayan Korkmaz, "Kaykayın tekrar görülmesi balıkçıları çok üzdü. Umarım daha fazla yayılma göstermez. Haliç’ten kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu kaykaya çözüm bulunmazsa balıkçıları yine zor günler bekliyor" diye konuştu. Marmara Denizi’nde, bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların 'salya' veya 'kaykay' diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekiyor ve gözeneklerini tıkıyor.

AKDENİZ'DE DE BALON BALIĞI TEHLİKESİ


Ayrıca Akdeniz'de sayıları hızla artan ve kesinlikle yenmemesi gerekin balon balıkları küçük balıkları yok ediyor, keskin dişleriyle denize bırakılan ağ ve oltaları da parçalıyor.