Dünya

Kahveyi esir alan salgın



Kahve bitkisinin yapraklarını kurutan bu hastalık renginden dolayı ‘kahve pası’ olarak da anılıyor. Bu hastalıktan ise en çok küçük çiftçiler etkileniyor. Geçtiğimiz yıl ekininin yarısını kaybettiğini söyleyen Roman Lec, bu yıl aldığı tüm önlemlere karşı mantarın tekrar yayıldığını ifade ediyor.

Kahve bitkilerini saran mantarla mücadele etmek için aileler gelirlerini kaybetmemek için borca giriyor, yeni bir çalışan almaya imkanları yetmediği için çocukları okullarını bırakıp tarlaya geri dönüyor. Bu zincirin en sonunda ise günde sadece birkaç dolara çalışan göçmen işçiler yer alıyor.
Haberin devamı ↓reklam

‘Kahve pası’ sadece her gün rutin bir keyif haline gelen kahve tüketimini etkilemiyor, Orta Amerika ve Güney Meksika’da geçimlerini kahve üreterek sağlayan 4 milyon kişinin geleceğini tehlikeye atıyor.

Guatemala’da ise kahve üreten çiftçiler salgınla savaşmaktan yorgun düşmüş ve artık kahveyi geçmişte bırakarak sebze ekimine dönmeyi planlıyor.

New York Times’ın haberine göre uzmanlar bu hastalığın çıkış nedenli olarak iklim değişikliğini işaret ediyor. Yükselen hava sıcaklığıyla mantar, daha geniş ve yüksek alanlara ulaşıyor. Bilim insanları mantara dayanıklı bir kahve tohumunun geliştirilmesinin ancak 30 yıl içinde mümkün olacağını belirtiyor.