Kanuni Bulvarı, Güney Çevre Yolu, Gülcemal Projesi ve Reşadiye ilgili bilinmeyenleri anlattı!

Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, TMMOB toplantısında Kanuni Bulvarı, Güney Çevre Yolu, Gülcemal ve Reşadiye Kavşağı projeleriyle ilgili samimi açıklamalar yaptı...

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu’nun dün Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu toplantısında STK Başkanlarının sorularına verdiği samimi cevaplar, şehirde gündem olacak gibi duruyor.

Özellikle Gülcemal Dolgu Alanı, Kanuni Bulvarı, Güney Çevre Yolu ve Reşadiye Kavşağı ile ilgili sözleri, dikkat çekici boyutta.

Bu projelerle ilgili gerçekleri, tüm samimiyetiyle bir bir sıralayan Karaismailoğlu, ilk olarak Kanuni Bulvarı ile ilgili konuştu.

Kanuni Bulvarı ile ilgili dönemin Ulaştırma Bakanına sunulan raporda 250 Milyon TL’ye mal olacağının denildiğini ancak sonrasında devasa bir projeye dönüştüğünü kaydeden Karaismailoğlu, “Bizim çocukluğumuzda Trabzon'da bir Tanjant Yolu hikayesi vardı. Biz Trabzon'dan ayrıldık, sonra orada bitti. Sonrasında Kanuni Bulvarı yolu geldi.

Gwt Ty I M Ww A Ad Af G

O dönemin Ulaştırma Bakanlığına, verilen raporda, 250 milyon TL’ye biter deniyordu.. Sonra burası, şimdi hesabı dahilinde yapılamayan devasa bir bütçe olarak şehre vurulmuş bir adım oldu.

KANUNİ BULVARININ YAPILMASINI HİÇ İSTEMEZDİM

Tarihi bir şehirde böyle bir yapının yapılmasını ben de hiç istemezdim, ama oldu. Olduktan sonra da bunu faydalı şekilde nasıl kullanırız onun telaşı içindeyiz.

Ama dediğim gibi, bu projeler başta özellikle mühendislerle, mimarlarla, şehre faydası açısından tartışılsaydı, belki bu bütçelerle çok daha faydalı işler yapılabilirdi.

Ama o maliyetlerle hakikaten şehre çok daha faydalı işler yapılabilirdi. Ve bu istişarelerin olmaması yüzünden bunlar oldu. O yüzden burada, sizlerle beraber buradayız” dedi.

Karaismailoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

2 GARİP PROJEYİ ÖNÜMÜZDE BULDUK, İPTAL ETTİK

Onu da bırakın, şurada Moloz’dan Değirmendere’nin oradan çıkan tünel, Haçkalı’nın oradan girip denizden viyadüklerle Yıldızlı’ya gelen garip garip projeler vardı. Ben bakan olmadan önce ihale edilmiş, müteahhitleri de belli, kazmayı vurmak üzere bekleyen projeydi bunlar.

Maalesef biz bunları önümüzde bulduk.. Neyse ki biz onları iptal ettik. Sonra başka projeler neler yapabiliriz, o bütçeleri şehre nasıl kazandırabilirizin telaşı içinde olduk.

Kanun yapıcılar, bu koruma kurulları, meslek örgütleri, işte bunlar bu yüzden kuruldu. Yasalara bu yüzden girdi. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu.. Bunlar nedir, şehre sahip çıkmak için..

Yaptığınız projelerin ayda maliyet analizi yaparken, çevresel etkilerini de yapmanız lazım. Çünkü, başka bir Trabzon yok, burası, bir imparatorluk şehri.

İnanın, şu konuştuğumuz bazı yapılar, böyle demokrasilerde, hukukun üstün olduğu Avrupa Birliği ülkelerinde asla kimsenin aklına gelmez. Bunları teklif dahi edilemez”

Reşadiye Kavşağı yapılırken kendisinin İBB’de Ulaşım Koordinasyon Müdürü olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, o dönem kendilerine hemzemin çözüm için gelindiğini aktardı. Karaismailoğlu, “Reşadiye Kavşağı… Köprünün üstünde hiç araba yok, ama köprünün iki kollarında kıyamet kopuyor. Böyle bir şey olamaz arkadaşlar! Bu bir matematiktir aslında. Biz bunları hep yaptık.

Çünkü biz bir projede, bir yerde ihtiyaç olduğu zaman, orada bir rapor hazırlardık: Hangi kavşakta, hangi yönden ne kadar trafik var? Kuyruk uzunluklarına kadar geçen araç sayısı hesaplardık. Ona göre de sanat yapılarını planlardık.

REŞADİYE KAVŞAĞI İÇİN HEMZEMİN ÇÖZÜM VERMİŞTİK

Hatta o kavşak yapılırken, ben İstanbul Büyükşehir'de Ulaşım Koordinasyon Müdürü'ydüm. O zaman buradan birkaç arkadaş gelmişti, yine burada o zaman gündemde projeydi. ‘Hemzemin çözüm üretilebilir mi?” Şekilnde, bize sormuşlardı.

Hatta hemzemin bir çözüm de vermiştik” dedi.

GÜNEY ÇEVRE YOLUNUN BAŞLAMA SÜRECİ…

Güney Çevre Yolu’nun yapımına başlanıp sürecini de aktaran Karaismailoğlu, “Şimdi Kanuni Bulvarı yapıldı, şehrimize etkisi var. İnşallah şehrin trafiğini daha da rahatlatacak olan, Güney Çevre Yolu, bu sahil yolundaki şehir içi trafik yükünü tamamen alacak.

Türkiye'nin en özel projelerinden bir tanesi, ama çok ağır bir proje: 46 km uzunluğunda, yüzde 90’ı tünel, geri kalanı viyadük şeklinde. Şimdi bunun 2023'te başlamıştık.

HAÇKALI’DA Kİ GARİP PROJENİN KAYNAĞI GÜNEY ÇEVRE YOLUNA KAYDIRILDI

Hatta şunu da söyleyeyim: Mesela o zaman bütçede yoktu, ihale de yoktu. "Nasıl yaparız?" dedik. O Haçkalı Baba’dan, denize giren garip projenin bütçesini oraya kaydırdık. O bütçeyle şu anda proje devam ediyor. Bütçe bittiğinde yeni ihale yapılacak.

Birinci etap 16 km uzunluğunda, yine tamamına yakını tünel ve viyadük şeklinde.

İnşallah orası bitince, ikinci etabıyla Trabzon'un güneyinden geçirerek, Arsin çıkışına kadar tamamen kesintisiz bir yol olarak bitecek. Ama dediğim gibi, çok maliyetli ve ağır bir proje.

İnşallah Güney Çevre Yolu bitiğinde, güneyin güneyi diye bir proje çıkmaz..

Mesela Anadolu'da bir birim maliyetle yaptığınız benzer projeyi Trabzon'da 10 katı maliyetle yapılıyor… Coğrafyamız zor. Tünel yapmaya başlarsanız 14,5 km oluyor, Güney Çevre Yoluna girdiğinizde 40 km oluyor. Maliyetler bu kadar yüksek. O yüzden, az önce dediğim gibi, faydalı işler yapmak ve az parayla maksimum fayda sağlayan işler yapmak zorundayız” dedi.

Yorumlar (9)
  • muammer yılmaz 1 ay önce
    Boş adam.
  • cevat dola 1 ay önce
    Samimi açıklamalar yaptı yerine, günah çıkardı desek daha doğru olur. Trabzon kaç yıldır bu siyasi gelenek ile yönetiliyor.. Kanuni bulvarının yılan gibi şekli sürpriz değildi, reşadye kavşağı herşeye ragmen yapıldı, karayolları videolarında hala daha moloz değirmendere tünel geçişini pazarlıyor. Bu ropörtajın doğru ve kesinliği olan tek cümlesi "burası bir imparatorluk şehri ve başka trabzon yok" cümlesiydi. Sayın vekili bu cümlesinden dolayı tebrik ediyorum. Yarım asırdır bu şehrin içinde tüm fiziki değişimleri gördüm ve yaşı benimle olan herkese bu soruyu sorabilirim. Trabzon her gecen gun daha yaşanabilir ve huzurlu bir ken oluyor mu?
  • Özdemir 1 ay önce
    Kanuni bulvarı degırmendere bitmemeli yeni bir proje ile yomraya uzatılması,çevre yolu maçkaya kadar yukarı çıkmamalı, merkez ilçeye alternatif bir yol olarakta kullanılmalı
  • Partili 1 ay önce
    Sanki günah çıkarıyor sorsan Trabzonda herşeyi o yaptı
  • Remzi 1 ay önce
    konuştu konuştu hep kendisini övdü sanırsınki amerikayı keşfeden adam.ortada birşey yok.
  • TRABZONSPOR 1 ay önce
    Gülcemal 2012 yılında duyuruldu. 13 yılda elde hiçbir şey yok. Sahil bu yüzden lağım kokuyor ve denizi göremiyoruz.
  • İsmail 1 ay önce
    Hic biriniz bu sehre orhan fevzi beyin yaptığı hizmetin 100/1 ini daha yapamadınız. Halen o adamın projelerini bitiremediniz bile. Erdoğdu yolunu, çömlekçiyi, tabakhaneyi, kadınlar pazarı molozu, kanuni bulvarini, beişirli dolgu alanını, ganitayı, botanik parkı, aşıkşar parkı, meydan parkı, avni akeri, otobüsleri vs. Şehri kökünden değiştirdi adam. Siz onun hayallerine dahi erişemezsiniz be. Halen onun bitirdiği ya da başlattığı projeleri konuşuyorsunuz. Onun geliri 500 milyon borcu 200 milyon olarak bıraktığı belediyenin bugun geliri 6 milyar borcu 10 milyar. Ondan sonra yapılan tek şey personel doldur maaş ver borç yap. Şirket kur para pompala, peki paralar nereye gidiyor bilen var tabiki de günü gelecek.

Trend Haberler

TFF'de hareketli saatler! İstifaları istendi...
TFF'de hareketli saatler! İstifaları istendi...
1
TFF'den son dakika Ferhat Gündoğdu açıklaması!
TFF'den son dakika Ferhat Gündoğdu açıklaması!
2
Hull City’de Trabzonsporlular damga vurdu
Hull City’de Trabzonsporlular damga vurdu
3

Geçen Yıl Bugün

23 Eylül 2024

Bakan Uraloğlu'nun katılımıyla trafiğe açıldı! Seyahat süresi 3 dakikaya düştü...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Doğancı Tüneli ile zorlu şartlarda geçilen dik ve virajlı yolları ortadan kaldırıp güzergâhtaki trafik güvenliğini artırarak, konforlu ve güvenli yolculuklar tesis ettiklerini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Doğancı Tüneli ile zorlu şartlarda geçilen dik ve virajlı yolları ortadan kaldırıp güzergâhtaki trafik güvenliğini artırarak, konforlu ve güvenli yolculuklar tesis ettiklerini bildirdi. Bakan Uraloğlu, söz konusu tünelin Türkiye’nin en zorlu tünellerinden olduğunu belirterek “Tünelimiz sayesinde mevcut Doğancı Barajı geçişini bin 600 metre kısaltarak bu kesimdeki seyahat süresini 15 dakikadan 3 dakikaya düşürdük. Zamandan 324 milyon lira, akaryakıttan 29 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 353 milyon lira tasarruf sağlayacağız.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bursa’da Doğancı Tüneli ve Bağlantı Yolları’nın açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Bakan Uraloğlu, Hatay’da hastanede tedavi sürecinde şehit olan askerlere rahmet, tedavisi devam edenlere ise acil şifalar diledi. Uraloğlu ayrıca Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan vatandaşlara da Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diledi.

Bakan Uraloğlu, “Tarihin ve doğanın şehri, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’yı, Orhaneli üzerinden Balıkesir-Kütahya Devlet Yolu’na bağlayan Doğancı Tüneli açılışı vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum.” ifadelerini kullandı. Bursa’nın Uludağ’ın eteklerinde, İpek Yolu üzerindeki tarihiyle, Ulu Camii ve Yeşil Türbesiyle, sanayisiyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Orhaneli ve Keles ilçeleri ise bu güzel şehrin kırsal zenginliklerini barındıran, doğa turizmi ve kamp rotalarıyla adından söz ettiren hareketli bölgeler. Şu anda Bursa’yı Orhaneli üzerinden Balıkesir-Kütahya Devlet Yolu’na bağlayan üzerinde bulunduğumuz güzergâh, Bursa’nın iç kesimlerle olan bağlantısını sağlaması bakımından önemli. Sıklıkla tercih edilen yolumuz her gün ortalama 9 bin araç tarafından kullanılıyor.”

-“Toplam 3,2 Kilometre Uzunluğunda Bu Varyant Projesini Tamamladık”

Söz konusu yolun, Orhaneli ve Keles’in su kaynaklarının, mermer ocaklarının lojistiği ve bölgenin iç kesimlerle bağlantısı için de hayati bir öneme sahip olduğunu dile getiren Uraloğlu, “Özellikle kış aylarında Doğancı Barajı yolunun dik ve virajlı yapısı, sürücüler için ciddi zorluklar oluşturuyordu. Bu kapsamda, bizler Doğancı Tüneli projesini hayata geçirdik. Toplam 3,2 kilometre uzunluğunda, 2,7 kilometresi tek yol standardında bitümlü sıcak karışım kaplama olarak bu varyant projesini tamamladık. 2 bin 344 metre uzunluğunda tek tüplü Doğancı Tüneli’yle birlikte, 220 metre uzunluğunda bir viyadük ve bir hemzemin kavşak inşa ettik.” açıklamasında bulundu.

-“Seyahat Süresini 15 Dakikadan 3 Dakikaya Düşürdük”

Doğancı Tüneli’nin, sadece bir mühendislik harikası değil, aynı zamanda Orhaneli ve Keles’in geleceğine açılan bir kapı olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, kendisinin de bir inşaat mühendis olduğunu hatırlatarak “Karayolları Genel Müdürlüğü görevimde de bu tünele gelmiştim. Bu tünel gerçekten bir mühendislik eseri ve Türkiye’deki en zor tünellerden birisi olduğunu söylemek isterim. Zorluktan biz şunu kastederiz, eğer bir tüneli kayaları delip patlatıyorsanız en kolay tünel odur. Burası da santim santim kazdığımız, ilmek ilmek işlediğimiz tünellerden bir tanesidir. Türkiye’deki en zor 5 tünelin arasında var mıdır diye sorarsanız, vardır. Onun için bu anlamda da burada bir mühendislik ve işçilik eseri ortaya koyulmuştur. Özellikle zorlu şartlarda geçilen dik ve virajlı yolları ortadan kaldırıp güzergâhtaki trafik güvenliğini artırarak, konforlu ve güvenli yolculuklar tesis ettik. Proje, bölgede ticaretin ve turizmin daha da canlanmasına, bölgenin kalkınmasının önünü açarak insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek. Tünelimiz sayesinde mevcut Doğancı Barajı geçişini bin 600 metre kısaltarak bu kesimdeki seyahat süresini 15 dakikadan 3 dakikaya düşürdük.” diye konuştu.

Bu sayede, zamandan 324 milyon lira, akaryakıttan 29 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 353 milyon lira tasarruf sağlayacaklarını da belirten Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Karbon salınımını yıllık bin 725 ton azaltarak Bursa’nın eşsiz doğasını koruyacağız. Ayrıca tünelin giriş ve çıkış portallerine 10 bin adet ağaç ve peyzaj bitkisi diktik; tünel içerisinden drene edilen geri dönüşüm suyuna damlama sulama sistemi kurarak çevreci bir yaklaşım sergiledik. Böylece, Bursa’nın yeşil dokusunu koruma misyonumuza sadık kalarak, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağladık ve bu eşsiz şehri nesiller boyu yaşatacak bir miras bıraktık.”

-Tünel Uzunluğu 815 Kilometreye Ulaştı

“Yol medeniyettir; sanayi, üretim, turizm, ticaret, emniyet ve dünya ile bütünleşme demektir” anlayışıyla, son 23 yılda Türkiye’nin dört bir yanını yüksek standartlı yollarla donattıklarına dikkati çeken Uraloğlu, “2002 yılında 6 bin 101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 29 bin 787 kilometreye çıkardık.” bilgisini paylaştı.

Bakan Uraloğlu, zorlu coğrafyalarda, yüksek dağları ve derin vadileri aşarak, doğaya meydan okuyan köprü ve tünellerle güvenli ve konforlu ulaşım sağladıklarını belirterek, “2002’ye kadar 80 yılda sadece 50 kilometre tünel inşa edilmişken, biz bu uzunluğu 815 kilometreye çıkardık. Uç uca eklediğimizde Bursa’dan girdiğinizde soluksuz bir şekilde neredeyse Adana’ya uzanan adeta bir yeraltı köprüsünden bahsediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da her alanda ifade ettiği gibi nereden nereye…”

-“Bursa’nın Ulaşım ve İletişim Altyapısına Yaklaşık 267 Milyar Lira Yatırım Gerçekleştirdik”

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Yeşil Bursa’da da ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla medeniyet yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Türk otomotivinin başkenti olan Bursa, uluslararası birçok yatırıma ev sahipliği yapan sanayisiyle ülkemizin önemli metropol şehirleri arasında yer alıyor. Marmara ve Ege Bölgeleri arasında uzanan gelişmiş otoyol ve bölünmüş yol güzergahında geçiş noktası olan şehrimiz her geçen gün büyüyor.

Bu nedenle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Bursa’nın şehir merkezi, ilçeleri ve çevre illerle ulaşım standardını yeni ulaşım yatırımlarıyla güçlendiriyoruz. 2002 yılından bu yana Bursa’nın ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 267 milyar lira yatırım gerçekleştirdik.” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, bölünmüş yol uzunluğunu 195 kilometreden 610 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 148 kilometreden 804 kilometreye çıkardıklarına dikkati çekerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Hiç tüneli yoktu, yaklaşık 15,5 kilometre uzunluğunda 6 adet tünel inşa ettik. İstanbul-Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Bursa Çevre Otoyolu, Bursa-Eskişehir-Ankara Yolu, Bursa-Karacabey Yolu, Bursa-Mudanya gibi nice güzergahı bölünmüş yol olarak tamamladık. İznik Çevre Yolu’nu açtık. Bugün itibarıyla da Çalı, Erenler-Harmancık, Dursunbey-Tavşanlı, Mudanya Gemlik Yolları gibi 18 karayolu projesinde yapım çalışmalarına devam ediyoruz.”

-“Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattımızı İnşa Ediyoruz”

Bursa’nın ulaşım ağını ulaşımın tüm modlarıyla birlikte geliştirdiklerini söyleyen Uraloğlu, “201 kilometre uzunluğunda ve 8 istasyondan oluşan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattımızı inşa ediyoruz. 106 kilometrelik Osmaneli-Bursa kesimini 2026 yılı içinde, 95 kilometrelik Bursa-Bandırma arasını ise 2028 yılında işletmeye açmayı hedefliyoruz.” dedi.

-Şehir Hastanesi Metrosu Günlük 410 Bin Yolcuya Hizmet Verecek

Bursa’da devam etmekte olan önemli ulaşım projelerinden birinin de Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı kısa adıyla Şehir Hastanesi Metrosu olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Saatte 88 kilometre tasarım hızı ile günlük 410 bin yolcuya hizmet verecek. İnşallah bu projemizi de 2026 yılı içinde tamamlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Doğancı Tüneli ve bağlantı yollarının, Orhaneli ve Keles’i sadece Bursa’ya değil, Türkiye’ye ve dünyaya daha da yakınlaştıran bir köprü olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, “Bu proje, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel potansiyelini ortaya çıkararak, Bursa’nın yıldızını daha da parlatacak bir adımdır.” dedi.

Whatsapp Image 2025 07 26 At 12.34.44

234-12

098-2

54-2

67890

234567

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
Yorumlar (1)

Trend Haberler

TFF'de hareketli saatler! İstifaları istendi...
TFF'de hareketli saatler! İstifaları istendi...
1
Hull City’de Trabzonsporlular damga vurdu
Hull City’de Trabzonsporlular damga vurdu
2
TFF'den son dakika Ferhat Gündoğdu açıklaması!
TFF'den son dakika Ferhat Gündoğdu açıklaması!
3

Geçen Yıl Bugün

23 Eylül 2024
Üst