Karadeniz’de Rusya ve ABD arasında tansiyon yükseldi. ABD’ye ait MQ-9 Reaper tipi İHA’nın Karadeniz üzerinde uluslararası hava sahasında görev yaptığı sırada Rusya’ya ait 2 Su-27 savaş uçağı tarafından önleme yapıldığı ifade edilerek, önleme sırasında uçaklardan birinin İHA’ya çarptığı belirtildi. Çarpma nedeniyle İHA’nın pervanesinde meydana gelen hasar sonrası Karadeniz’e düştüğü açıklandı.

ABD’nin Avrupa'daki ve Afrika’daki Hava Kuvvetleri Komutanı James Hecker yaptığı açıklamada, "MQ-9 uçağımız, bir Rus uçağı tarafından önlendiği sırada uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürütüyordu” ifadelerini kullanarak, “Rus Su-27 uçaklarından biri MQ-9'un pervanesine çarptı ve ABD kuvvetlerinin MQ-9'u uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı. Çarpışmadan birkaç kez önce, Su-27'ler pervasız, çevreye zararsız ve profesyonel olmayan bir şekilde MQ-9'un üzerine yakıt boşalttı ve önünde uçtu” dedi.

Hecker, “Aslında, Rusların bu pervasız ve profesyonelce olmayan hareketi neredeyse her iki uçağın da düşmesine neden oluyordu” ifadelerini kullandı. ABD, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlamasından bu yana bölgeyi izlemek için Karadeniz üzerinde Reaper insansız hava araçları kullanıyor.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Pentagon Sözcüsü Ryder yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı'nın kaygılarımızı dile getirdiklerini ilettiklerini biliyorum. Görev sahası ve görev alanı ile ilgili olarak Karadeniz bölgesinde faaliyetlerine devam etmekte. Söz konusu çarpışma uluslararası hava alanında meydana geldi. Buna benzer davranışların kabul edilemez olduğunu ifade etmek gerekir. Daha önce de gerçekleştiğini biliyoruz. Biz şu anda değerlendirmeye devam ediyoruz. Bizim bilgimize göre Rus savaş uçağının sonrasında başka bir yere iniş gerçekleştiğini biliyoruz. " dedi.

BIDEN BİLGİLENDİRİLDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın Karadeniz üzerinde Rus savaş uçağının çarpması sonucu düşürülen İHA hakkında bilgilendirildiğini aktardı.

Rusya ve ABD arasındaki İHA geriliminin ardından Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby yaptığı açıklamada, Karadeniz üzerinde görev yapan ABD’ye ait MQ-9 Reaper tipi İHA’nın Rusya’ya ait Su-27 tipi savaş uçakları tarafından yapılan önlemenin ardından uluslararası sulara düşmesi hakkında ABD Başkanı Joe Biden’ın bilgilendirildiğini ifade etti.

Bu tür başka önlemelerin olduğunu ifade eden Kirby, söz konusu olayın ABD’ye ait İHA’nın düşmesi nedeniyle önemli olduğu belirterek, Rusya’nın pervasızca, tehlikeli ve profesyonel olmayan bir şekilde hareket ettiğini açıkladı. Kirby, "Dışişleri Bakanlığı doğrudan Rus mevkidaşlarıyla konuşacak ve bu tehlikeli, profesyonelliğe aykırı önleme konusundaki endişelerimizi dile getirecek" dedi.

ABD RUS BÜYÜKELÇİYİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

ABD, Karadeniz üzerinde düşürülen İHA’nın ardından Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov’u Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Rusya-ABD arasındaki İHA krizi nedeniyle ABD, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov’u Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, ABD'nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy'nin de düşürülen İHA ile ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığına da güçlü bir mesaj ilettiğini belirterek, ABD'li yetkililerin olay hakkında müttefikleri ve ortakları bilgilendirdiğini söyledi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya, ABD’ye ait İHA’yı düşürdüğünü yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İHA’nın Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü askeri operasyon bölgesine ve Kırım açıklarına doğru ilerlediğini belirtilerek, “İHA uçuşu, özel askeri harekat amacıyla kurulan hava sahasının kullanımına yönelik geçici rejim alanı sınırları ihlal edilerek ve aktarıcılar kapalı şekilde gerçekleştirildi" denildi.

ABD’ye ait İHA "davetsiz misafir" olarak nitelendirilen açıklamada, "Davetsiz misafirin kimliğini tespit etmek için görev başındaki hava savunma güçlerine bağlı uçaklar havalandırıldı. Saat 09.30 (TSİ), sıralarında yapılan keskin manevra sonucunda MQ-9 insansız hava aracı irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve suya düştü. Rus savaşçılar havada silah kullanmadı, ABD insansız hava aracıyla temas kurmadı, güvenli bir şekilde hava sahasına döndü” ifadeleri kullanıldı.

"GERİLİM GİTTİKÇE ARTIYOR"

CNN Türk'te Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Gerilim gittikçe artıyor, doz artıyor. ABD ne diyordu? Savaşın seyrini değiştirecek ağır silahlar vermeyeceğim demişti. Ancak öyle olmadı. Bir ağır silah tanımı yapsak, uzun menzilli füzeler, F-16 süreçlerinin eğitim sürecine alınması, Leopar tanklarının verilmesine kadar her şeyi verdi.

Keşif gözetleme sistemleri hem casus sistemleri dahil olmak üzere Ukrayna adına devriye faaliyetleri değerlendiriliyor. Bunu bir ABD İHA'sı olarak mı değerlendireceğiz, NATO İHA'sı olarak mı? Biri kendisine bir hava sahası tanımlıyor. Bir diğeri diyor ki 'Ben Kırım'ı tanımıyorum ki' Hava sahasında böyle tanımlanamayan alanlar var. Uçaklar o kadar hassas sistemler ki kuş çarpınca düşüyor. Bu bir çarpma şeklinde mi yoksa jetin kendi oluşturduğu basınç ile düşürerek mi oldu? Motorun hasar aldığı söyleniyor. Eğer 'tartışmalı olmayan' bir alanda bu gerçekleşmişse sıkıntı olur. Hiçbir uçak gidip bir şeye çarpıp bir şeyi düşüremez. Rusya eğer haksızsa hiçbir açıklama yapmayacaktır. Aklıma bir tek şu geliyor. İniş takımlarını açıp, tekerlekleriyle vurabilir. Bunun için de adamın baya kendisini zorluyor olması gerekiyor.

NE OLMUŞTU?

Karadeniz'de garip manevralar! Sinop ve Sivastopol arasında uçtu

10 Mart tarihinde Dünya Rusya'nın Kinzhal hipersonik füzesini de ateşlediği saldırıya kilitlendi, bu sırada Karadeniz semalarında bir Amerikan insansız uçağı vardı. Rotası tahmin edilemeyen RQ-4B Global Hawk, bugün yine havalandı ve halihazırda Flightradar24'te en çok takip edilen uçak.

Neredeyse ses hızının 10 katına, saatte 12 bin kilometre hıza çıkabilen hipersonik füze Kinzhal bir kez daha ateşlendi, Rusya 2023'e girilmesinden bu yana Ukrayna'ya en şiddetli saldırıyı gerçekleştirdi.

Doğudan batıya birçok Ukrayna şehrini hedef alan saldırılar, gece yarısı hava sirenlerinin çalmasına yol açtı. Başkent Kiev'de şehrin batı ve güney bölgelerinde patlamalar meydana geldi. Karadeniz kıyısındaki Odesa'da ise, bir enerji tesisine füze isabet etti.

Dokuz kişinin hayatını kaybettiği füze yağmuru, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santralı olan Zaporijya'da saatler süren elektrik kesintisine neden oldu. Nükleer enerji santrallarının nükleer erimeyi önlemek için soğutma sistemlerinin sürekli çalışması, bunun için de santrallara aralıksız elektrik enerjisi sağlanması gerekiyor. Zaporijya'daki sorun daha sonra giderilse de, son tehdit nükleer felaket kaygılarını bir kez daha körükledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, "Bugün enerji kaybının, Zaporijya için durumun ne kadar kırılgan ve tehlikeli olduğunu bir kez daha gösterdi" deyip ekledi: "Her seferinde bir zar atıyoruz. Bunun defalarca devam etmesine izin vermemiz durumunda, bir gün şansımız tükenecek." Grossi, Perşembe günü sabah saatlerinde tesisin korunması için uluslararası bir taahhüt verilmesini istemişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, 2 Mart tarihinde onlarca gönüllünün Ukrayna topraklarından Rus Bryansk şehrine girip düzenlediği baskına misillemede bulunulduğunu duyurdu. Misillemede Kinzhal (Hançer) hipersonik füzeleri de ateşlendi, Ocak ayının sonundan bu yana gerçekleştirilen en büyük Rus saldırısı olarak kayıtlara geçti. Füzeler, daha önceki saldırılarda olduğu gibi kritik enerji tesislerini ve sivil binaları vurdu.

Ukrayna ordusu, 34 seyir füzesinin ve dört de İran yapımı insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Ancak yetkililer, Kinzhal (Hançer) balistik füzeleri, Kh-22 gemisavar füzeleri ve S-300 uçaksavar füzelerini ise imha edemediklerini aktardı. Ukrayna hava kuvvetleri sözcüsü, "Bu büyük bir saldırıydı ve ilk defa bu kadar çok farklı türde füze kullanıldı. Böyle bir şey daha önce hiç olmamıştı" dedi.

Füze yağmurunda Rus ordusunun altı adet Kinzhal fırlattığı biliniyor. Havadan ateşlenen Khinzal hipersonik füzeleri nükleer ya da geleneksel savaş başlıkları taşıyabiliyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin danışmanlarından Oleksandr Rodnyansky, CNN televizyonuna ellerindeki hava savunma sistemlerinin Kinzhal füzesiyle başa çıkamayacağını söyledi. Rus ordusu, hipersonik füzeyi ilk kez geçtiğimiz yıl ilkbaharda kullanmıştı.