Trabzon’da belediyeler sınıfta mı kaldı?

Öncelikle Cumartesi günü yağan kar Pazar sabahı şehri esir aldı. Pazartesi gününden itibaren Trabzon sokaklarındaydık.

Çok sayıda vatandaş ile görüştüm konuştum, yüzde 90’ı ana arterlerde sıkıntı olmadığını, kar yağışının uzun sürmesi nedeniyle mahalle aralarında sıkıntı olduğunu bununda normal olabileceğini söyleyenler çoğunlukta idi.

Az buz kar yağmadı. Ve hiç durmadan yağması ilginçti. Bazı ilçelerde kar kalınlığının 2 metreyi buldu

Birkaç kişi belediyelerin sınıfta kaldığını yazdı, fakat kriz masasına gittiğimde işin gayet profesyonelce yapıldığını günde 20’nin üzerinde noktaya acil müdahale yapıldığı, tüm iş makinelerinin de sahada olduğunu gördüm.

Ve en önemlisi öyle her ben hastayım diyene de iş makinesi gönderilmedi.

Arayan kişiler eğer ‘Hastayım’ diyorsa 112’ye yönlendiriliyordu. 112 hastanın aciliyeti olması durumunda belediyelerle irtibata geçiyor ve yola çıkılıyordu. Heyelan var diyende 122 numaralı telefona yönlendiriyordu afet masası eğer hayati risk görüyorsa oraya gidildi müdahale yapıldı. 

Evet biz Erzurum değiliz, Sibirya hiç değiliz.

Kar için kış için bütçemizde milyonlarca lira ödenek ayrılmış değil. Şimdi mecliste bütçeler oylanırken karla mücadele için 10 milyon yazılsa ortalık ayağa kalkmaz mı?

Burası Sibirya’mı kardeşim diye çıkışmaz mı muhalefet.

Evet Sibirya değil ama bu son yağan karda belediyeler planda olmayan 2 milyonun üzerinde harcama yaptı.

Mazotu, lastiği zinciri.

Her sene bir öncekinden daha etkili, daha hissedilir ve tartışılır oluyor bu tür sorunlar.

 Ama işin özü, kimse rehin kalmadı, kimse soğuktan veya kar yüzünden hayatını kaybetmedi.

Belki biraz özel otomobilinizi sürmekten mahrum kaldınız, o da iyi olmadı mı. Aile bütçesine 10 günlük yakıt masrafı katkısı oldu.  Tabi ki bu işin latifesi.

EN İYİ BİZ DEĞİLİZ

Tabii ki biraz daha profesyonel olabiliriz.

Karla mücadele araçları konusunda, öncelikli yollar konusunda, kalifiye eleman yetiştirme noktasında.

Yapılacak iş, bu işte uzman ülke, il hangisi ise, heyet gidecek makine ise makine, teçhizat ize teçhizat alıp gelecek. Bir dahakine artık hoşgörü falan dinlemez vatandaş.

Öyle makineler var ki insanların 10 saatte yaptığı işi yarım saatte yapıyor.

Bunları bulup getirmek lazım, internetten izleyip ‘Bak ne güzel’ demek herkesin harcı, ama AR-GE biriminin harekete geçin o makineleri buraya getirip halkın ve şehrin sorunlarını daha kısa sürede çözmek profesyonel kişilerin işidir.

Karla mücadelede sabırlarından ötürü Trabzon halkı başta olmak üzere, başından aşağı kar yağarken sokakları yıkayan belediye personellerine, 112 acil servis ekiplerine, AFED İl Müdürlüğü çalışanlarına AKUT ekibine,  ve son olarak onların başındaki isimlere ilçelerdekilerde dahil olmak üzere Belediye Başkanlarına samimi gayretlerinden ötürü teşekkür ediyorum.

EN ÖNEMLİSİ RAYLAR

Evet karla karışık Trabzon’dan kar mücadelesi ile ilgili yorumumuz bu şekilde. Bunlar kısa süreli tartışmalar, geleceği görmemiz lazım. Her şey elimizden kayın gidiyor. Rusya krizinin en sert hissedildiği iliz. Bunun acısı ilerleyen günlerde çıkacak. O nedenle yatırım adası ve raylı sistem için daha yüksek sesle bağırmalıyız. Gidişat iyi değil, özellikle de asgari ücretin 1300 TL olması nedeniyle Trabzon’da işten çıkarılmalar da baş göstermeye başladı. İktidar partisinin yöneticileri dahi çoğu fabrika şimdiden onlarca kişiyi kapıya koymaya hazırlanıyor. Bunun feryadını da Şubat ayı ortalarında hissedebiliriz.

TRABZONSPOR’DA İŞTEN ATILMALAR

Trabzonspor’da bu işin başında hangi amatör ar bilmiyoruz ama tazminatı 100 bin TL tutan 12 yıllık çalışanı hangi akla binaen kapıya koyuyor ve sonrasında geri dönüşünü izliyor. Buna bir anlam veremedim. Başkan Muharrem Usta çok yoğun biliyoruz. 4 şirketi birden yönetiyor ama Trabzon hassas bir şehirdir taşları yerinden oynatırken, bir bakmışsınız siz yerinizden oynayıverirsiniz. Bu nedenle özellikle personel alımı, işten çıkarma gibi konularda biraz daha işin ehli kişilere bu konuları emanet etmeniz gerekir Sayın Usta.