Bir yolcu olarak, etkileyici süreci yakından görmek şöyle dursun, tekerleklerin uzaktan inen gürültüsünü bile fark etmezsiniz. Şimdiye kadar. Gatwick hangarında bir Airbus A330'u kaldıran mühendislerimizle buluştuk ve onları "vites değiştirme" gerçekleştirirken filme aldık.

Uçağınızdaki alt takım geri çekildiğinde veya uzadığında çok şey oluyor. Pilot, dev kapıları çalıştıran ve 7 tondan fazla iniş takımını yerine hareket ettiren bilgisayar kontrollü bir olay dizisini başlatan, uçuş güvertesinde küçük bir kolu hareket ettirir.

Gözlemler

- İniş takımları incelenir ve bakımı yapılır, ancak uçağın daha derinlemesine çalışma için askıya alınması gereken durumlar vardır. Buna "dişli dönüşü" denir.

- Bu vites değişiminden sorumlu, güne ekibi için bir brifingle başlayan baş sertifika mühendisi Luke Chiles. Uçak hangara yerleştirildikten sonra, günün büyük kontrol listesi üzerinde çalışmaya başlar.

Mühendisler

- Mühendisler, tekerlekleri kaldırmadan önce bilgisayarları hazırlamak için yaklaşık yarım saat harcıyorlar. Normal bir günde, tekerlekler yerden kalkmış olsaydı uçağın bilgisayarları alarma geçerdi, ancak motorlar çalışmıyordu!

İlk hedef, uçağın kaldırılabilecek kadar hafif olmasını sağlamaktır. Luke, uçakta ne kadar yakıt olduğunu ve tanklar arasında nasıl dağıtıldığını kontrol ediyor. Çok fazla olması uçağı ağırlık limitinin üzerine çıkarır.

- Plakalar, kriko noktalarına cıvatalanır (Airbus A330'da kanatlara ve buruna takılır). Ardından ekip, dev krikoları yerine yerleştirir.

Hangar Ekibi

- Hangar ekibinin, her tekerlek takımına yerleştirilmiş mühendislerden "biraz yukarı, biraz aşağı" yankılanan bağırışlarla (dört kişilik ekipler, kişi başına 60 krank yapmak için sırayla dört kişilik ekipler) uçağı elle kriko yapmak için kullandığı günler çoktan geride kaldı. O zamanlar mühendisler yerden yeterince yüksekte olduklarından emin olmak için tekerleklerin altına bir yağ tenekesi atarlardı. Bugünlerde bir uçağı kaldırmak, merkezi bir kontrol panelinden yürütülen yüksek teknolojili bir olaydır. Uçağın alt tarafına dijital bir su terazisi takılır ve krikolar lazerler kullanılarak konumlandırılır. Kendinden tesviye krikoları daha sonra tekerleklerin geri çekilmesini sağlamak için uçağı yerden yeterince yükseğe kaldırma işlemine başlar.

- Her iki hidrolik sistemin de arızalanması gibi beklenmedik bir durumda bir yedekleme vardır. Tekerlekler sadece yerçekimi kullanılarak indirilebilir! Bu serbest düşüşü test etmek, vites salınımının amaçlarından biridir. Bu, uçuş güvertesindeki ayrı bir anahtarla etkinleştirilir ve elektromıknatıslarla çalıştırılır.

- Ayakta dururken, ana iniş takımı ayakları körfeze sığamayacak kadar uzundur. Tekerlekler geri çekilirken amortisörü geri çekerek dişlinin uzunluğunu azaltan, her bir ana ayağa takılan akıllı bir kısaltma mekanizmasına sahiptirler. Bunun olduğunu videoda görebilirsiniz. Parlak amortisör bölümü, tekerlekler yukarı çıktıkça kısalır.

- 280 deniz mili üzerinde hidrolik besleme otomatik olarak kesilir, böylece uçak çok hızlı uçarken vites indirilemez. Pilot vitesi 280 deniz milinin üzerine koyarsa, hız düşene kadar hiçbir şey olmayacak.

Kaynak: