Bir gün Santa Maria Kilisesi önünden geçerken Kapıda Yazan Allah Seven ve Bağışlayandır sözünü görünce, İl Müftsünü arayıp Trabzon’daki herhangi bir camide veya caminin önünde Türkçe Allah’ın kullarını seven ve bağışlayan olduğu yazıyor mu diye sormuştum. Hayır cevabı alınca bakın Klise bile Türkçe yazmış bizde yapalım, yeni nesil Arapça bilmiyor, İmam Hatip’tebile Hafız olan çocuklar sadece ezber biliyor okuduklarının anlamını bilmiyor. O müftümüz gitti yenisi geldi, ama biz hala bir camimizin önünden geçerken bu ifadeleri okuyacağımız çocuklarımızın gençlerimizin okuyacağı günleri bekliyoruz. Evet, bazen de okusak da anlamıyoruz. 

Mecliste 18 Maddelik Anayasa değişiklikleri ve yenilikleri oylandı, kabul edildi. Millete sorsanız aklınızda ne kaldı, köpek gibi birbirini ısıran, boksör gibi yumruklayan, fotoğrafçı gibi bol bol fotoğraf çekilip gülen, kendini kürsüye kelepçeleyen, kalkan eden görüntüleri anlatıyor. Çünkü millet başka bir şey anlamadı ki. Sağ olsun vekiller bu dersi de kaynattı. Şimdi halkın önüne gelecek bu kararlar. Daha neyin ne olduğunu kimse bilmiyor. Belki de bu konuda 30 kişi ile sohbet etmişizdir. Halkımız maddelerden bir haber, Evet diyecek bir kişiye soruyorum ne biliyorsun veya neye Evet dedin.  Daha okumadım ama CHP Hayır diyorsa Evet diyorum cevabını veriyor ve ekliyor CHP HDP ile yani PKK ile aynı yolda hareket ediyor. Örnek veriyorum, anlatıyorum, mesela milletvekilliği yaşı 18’e inecek diyorum. Karşı çıkıyor. 18 yaşındaki insanın oy kullanması bile yanlıştır, insanın bir olgunlaşması ülke yönetiminden bir haber olması gerekir diyor. Sonra…. Peki, sen Hey 15’li ağıtını bilir misin neden yakıldı kimlere yakıldı diye soruyorum.  Hayır konuyla ne alakası var diyor. Çanakkale’de bu ülkeyi kurtarmak için cepheye giden 15 yaş ve üzerindeki gençlere yakılmıştır. Onlar cepheye gitmiş ve geri dönememişlerdir.

 O genç kahramanlarla bu ülke kurtulmuştur diyorum. Bu ülke dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkeler arasındadır. Türkiye’nin en büyük gençlik yapılanması AK Parti Gençlik yapılanmasıdır.  Avrupa’nın bu nedenle korktuğu çekindiği bir ülkedir dediğim de, aslında haklısın, gençlerinde önünü açmalı diyor. Yani fikri anında değişiyor, çünkü okumamış, bilgisi az. Ne derseniz ikna oluyor. İşte milletimizin yüzde 70’i bu şekilde. 1 anda bir günde bir ayda fikrini anında değiştirebiliyor.   

Milletvekili sayısının 600’a çıktığını söyleyince 550’sinden ne hayır gördük ki diyor vatandaş. Yine başlıyoruz konuşu tartışmaya. Vatandaş bize ne bundan bizim ne hayrımız var ki diyor. Söz dönüp dolaşıp başkanlık sistemine geliyor. Tek adamlık ile alternatif isim sözleri üzerinde tartışmalar büyüdükçe büyüyor. Birileri Cumhurbaşkanı Tek adam olacak diye Hayır diyeceğim diyor, kimileri Recep Tayyip Erdoğan’ın alternatifi olmadığı için Evet diyeceğim diyor. Kimse başkanlık sistemi ne getiriyor, ne götürüyor diye bakmıyor olaya. Kimisi ‘Cumhurbaşkanı meclisi  fesih edebilir’ diyor kimisi Cumhurbaşkanı meclisi fesih ederse kendisi de düşer diyor. Ama net bilgi kimsede yok. Bunun gibi 18 maddeyi tek tek konuşabileceğiniz insan sayısı çok az.

 Ülkenin geleceğinin oylanacağı, artık Türkiye’de yönetim sisteminin yargılama  sisteminin, meclis atama sisteminin, meclis soruşturma sisteminin, Cumhurbaşkanı seçilme, atanma soruşturma ve yetkilerinin, çok başlı yönetim  anlayışının, Yüce Divan’da yargılanma şartlarının, hükümeti kurma sisteminin, bakanlık görevi ile milletvekilliği görevlerinin, seçimlerin yenilenmesi erkene alınması sisteminin, OHAL ile ilgili birçok hükmün, askeri yargının tümüyle ortadan kalkması, HSYK’daki seçim ve atama usüllerinin, bütçe kanunlarının, Başbakanlığın kaldırılması, sıkı yönetim uygulamasının kaldırılması, Jandarma’nın MGK’dan çıkarılması, Cumhurbaşkanı’nın partili olabilmesi gibi önemli  değişikliklerin yapılacağı bu yeni anayasa maddelerinin oylanacağı referandum için karar verirken lütfen okuyun, anlayın tartışın, sorgulayın. 

Okuyan anlayan, anladığını uygulayan insanlar olalım. Bilmediğimiz şeylere, sırf birileri karşı çıkıyor diye Hayır veya Evet demeyelim. Ne derseniz deyin, ne yaparsanız yapın ama bilerek yapın. Koyun olmayın, sürü psikolojisi ile hareket etmeyin. Böylesine önemli bir olayda internet üzerinden birbirimize meydan okuyup olayı sulandırma tavırları içinde olacağımıza özellikle insanların fikirlerine önem verdiği kişilerin yine internet üzerinden kamuoyunu bilgilendirici aydınlatıcı açıklamalar yapması daha hoş olmaz mı. Ne demiş Mevlana Cahil İnsan Gülün Güzelliğini görmez gider dikenine takılır. İşte böylelerinden olmamak için, lütfen okumadan, anlamadan, sorgulamadan, tartışmadan, yorumlamadan bir karar vermeyin.