Bölgesel

Kimyasal atıkların karışımıyla saat yapılıyor!

Bu ürünlerin kaçak yollarla veya çok düşük maliyetlerle getirildiğine dikkat çeken Bekar, "satış fiyatları da çok ucuz oluyor. Toplumumuz bu konuda yeterince bilgilendirilmiş durumda değil. 

Düşük fiyattan etkilenerek bu kalitesiz ürünleri tercih edebiliyor.  Yakın dönemde ilgili bir kanun çıkmış olmasına rağmen yeterli denetim yapılmaması sebebi ile çok düşük fiyatlı atık metal ürünler şehrimizde ve ülkemizin genelinde açıkça satılabiliyor. Bu ürünlerin satış adedi hiç de küçümsenecek boyutlarda değil” dedi. 

Fiyatların düşük olması sebebiyle yüksek adetlerde satışların gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bekar, “Bu satışların neredeyse tamamı faturasız durumda. Bu durum hem işini düzgün yapan esnafa haksız rekabet oluşturuyor, hem de devletimizin çok büyük miktarda vergi kaybına uğramasına sebep oluyor. 

SEYYAR TEZGAHLAR
Bu sorunlu saatler genelde seyyar tezgahlarda herhangi bir ticari altyapısı olmayan, vergi mükellefi olmayan kişiler tarafından satılıyor. Bu kişiler çoğunlukla düşük geliri olan kişiler olarak değerlendirilip haksız satış yapmalarına izin veriliyor. Oysa ülkemizde haksız rekabetin engellenmesi ve şehirlerimizin görüntü kalitesinin yükseltilmesi amacı ile seyyar satışlar yıllardır yasaklanmış durumdadır” ifadelerini kullandı. 

Bekar, sözlerine şu şekilde devam etti: "Biz mesleğimizin saygınlığının zarar görmemesi için yasağın her yerde uygulanmasını bekliyoruz.İnternette Facebook, Instagram tarzında popüler sosyal medya siteleri üzerinden yapılan reklamlar aracılığıyla çok yüksek adetlerde sahte, kaçak, faturasız ürün satılabiliyor. Bu ürünlerin büyük kısmını çok pahalı saatlerin orijinaline yakın "replika" denilen sahteleri oluşturuyor. 

KALİTELİ E TİCARET SİTELERİ KENDİ İÇİNDE.. 
Ülkemizde orjinalinin aynı modelinde ve markasında yapılan replika saatlerin ithalatı yasak olmasına rağmen, internet üzerinden yapılan satışlarda hiçbir denetim olmadığı için bu yasağın bir anlamı kalmıyor. Bu konuda kaliteli e-ticaret siteleri kendi içlerinde yapılan satışlarda belirli denetimler gerçekleştirebiliyorlar. Fakat bunların dışındaki bireysel satış siteleri veya sosyal medya siteleri üzerinden yapılan satışlarda kanuni hiçbir denetim yapılmıyor” 

HİÇ BİR VERGİ ÖDEMESİ OLMADAN… 
Ürünlerin sorunlu olması durumunda müşteri karşısında muhatap olabileceği bir firma bile bulunamadığına dikkat çeken Bekar, "Faturası olmayan, resmi ithalatı olmayan yüksek kalitede veya düşük kalitede birçok replika ürün hiçbir vergi ödemesi olmadan müşterinin adresine yollanıyor. Hatta ürünün sorunlu olması durumunda müşteri karşısında muhatap olabileceği bir firma bile bulamıyor. Birçok müşteri orijinal diye satın aldığı ürünün sahte olduğunu görüyor fakat karşısında gerçek bir firma olmadığı için bununla ilgili kanuni haklarını kullanma imkanı olmuyor. Bu ortam hem işini gerekliliği ile yapan kaliteli ürün satan esnafı sürekli mağdur ediyor, zarara uğratıyor, hem de son kullanıcı müşterinin sürekli aldatılmasına sebep oluyor. 

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILAN TİCARİ SATIŞTAN SORUMLU TUTULMALI
Kısaca artık düzenlenen kanunlarla insanlar sosyal medya üzerinden yaptığı yazışmalardan sorumlu tutulabildiği gibi, yine sosyal medya üzerinden yapılan ticari satışlarından da sorumlu tutulmalı ve denetlenmelidir. Mesleğine, devletine ve müşterisine saygılı, kaliteli ürün satan esnafa yapılan mali denetimin, ciddiyeti olmayan, sahte ürün satan, vergi ödemeyen bu tür satıcılara da yapılmasını istiyoruz. Denetimsiz internet hem satıcıları hem müşterileri hem de devletimizi madur ediyor” diyerek sözlerini bitirdi.