Dar gelirli vatandaşlar için Türkiye’nin en büyük sosyal konut projesi hayata geçiriliyor. Devam edecek bir yapıda hayata geçirilen ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesi 81 ilde başlıyor! 100 bin altyapılı konut arsası satışa sunulacak, 10 bin iş yeri ile vatandaşlara kendi işini kurma imkanı sunulacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, proje ile ilgili merak edilen tüm detayları CNN TÜRK ekranlarında Ahmet Hakan İle Tarafsız Bölge programında açıkladı. Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle: İlk günden 785 bin rakamına ulaştık. Sürekli artıyor. Yine burada TC No'larının sonu 0 olanlar başvuruyor şu an. Büyük bir ilgi var. Dün Cumhurbaşkanımız yüz yılın konut kampanyasını tüm Türkiye ile paylaştı. 609 ilçede 81 ilde... Tüm Türkiye'den bize teşekkür yağdı. Daha ilk günden böyle bir rakam oluştu. Tüm gelir gruplarını içeren bir proje için bir müjde açıklıyor Cumhurbaşkanımız. Bütün ülkelerin enerji krizi yaşandığı bir zamanda yaşanıyor.

12

Vatandaşlarımız gelir dağılımına göre bu 3 projeden birine başvurabiliyor. Konut arsası ve iş yeri başvuruları henüz başlamadı. Yoğunluk oluşmaması için 10 Ekim'de başlayacak, 7 Kasım'a kadar devam edecek. İlk etapta başvurular alınacak ve sonrasında kura çekimi başlayacak. Biz bu esnada konutların yapımına başlayacağız. Projenin ilk etabının maliyeti 422 milyar lira. 2 yıl içinde de projenin tamamını bitirip vatandaşlarımıza teslim etmeyi öngörüyoruz. 50 bin 100 bin sosyal konut kampanyalarını yaptık biz daha önce de. 2 artı 1 konutlarımız 240 ay vade imkanı tanınıyor. 608.00 bin bedel ile 240 ay vade ile sahip olabilecekler. Yüzde 10 peşinat verilecek. 

İSTANBUL'A 50 BİN KONUT

Bugün bir ihale yaptık. Bu ihale kapsamında 100 metrekare bir konutun maaliyeti 1 milyon liranın üzerinde. Buna arsa bedellerini de ekleyince değişiyor. 1 milyon liralık değerde bir eve yüzde 40 indirim ile sunuyoruz. 3 artı bir konutların aylık taksitleri 3.187 TL olacak.  Taksit bedeli memur maaş artış katsayısına göre artacak. En fazla konut İstanbul'da var. Burada 50.00 konut yapacağız. Yine İzmir'e 12.500 konut yapıyoruz. Gerek deprem şehri olması gerek konut sorunu olan illerimizden bir tanesi. Ankara'da 18 bin konut yapıyoruz. İl bazında baktığımızda nüfus ağırlığına göre belirlendi.

13

KONUT DAĞILIMI NASIL OLACAK?

Konutlarımızda ilk defa gençlerimize kontenjan ayırdık. Yüzde 20 kontenjanı 18-30 yaş arasındaki gençlerimize ayırdık. Ailesinin gelirine bakmıyoruz. 18 yaşındaki bir birey artık ev kuracak biri olarak düşünerek belirledik. Aylık hane gelirinin ne olduğu önemli değil. 18 yaşındaki her gencimiz okumuyor. Asgari ücret ile çalışanlar var, kendi işini kurmuş olanlar var. Burada part-time çalışarak gençlerimiz bu ücretleri ödeyebilir. Aileleri yardım edebilir. Bir fırsat bu. Geleceğe umutla baksınlar istiyoruz. Geleceğimizin teminatı onlar. Cumhurbaşkanımız bu özel kontenjanı istedi.18 -30 yaş arasındaki gençlerimiz aynı hane içinde başvurabilir. Yüzde 20 kontenjanımızı emekli vatandaşlarımıza ayırdık. Şehit ve Gazi aileleri, ve engelli kardeşlerimiz için de ayırdığımız bir kontenjan mevcut. Hane geliri derken gençler için kontenjandan bahsederken anne babanın toplam gelirinden bahsediyoruz. Hane geliri anne-baba için geçerli. 18 yaşındaki gençlerimizi bireysel olarak değerlendiriyoruz. İstanbul için 18.000 TL diğer illerde ise 16.000 TL'nin altında geliri olması gerekiyor.

Kuralar noter huzurunda, şeffat ve hakkaniyetli olarak yapılıyor. Burada amaç evi olmayan, dar gelirli vatandaşlarımıza bir şekilde erişebilmek. Aslında 14 ile 16 bindi bu rakam. Ancak gelen talepler üzerinde Cumhurbaşkanımız böyle bir düzenleme yaptı. İstanbul'da yaşamanın zorlukları var. Buradaki kardeşlerimizin geliri fazla olabilir ancak metropolde yaşamanın ekstra zorlukları var. En yüksek 2 artı 1 ev 679 bin lira. 4 ilde İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa ve diğerleri arasında yüzde 10'lık bir fiyat farkı var. En yüksek üç artı bir ev 950 bin lira. Şırnak'ta 608 bin lira, İstanbul'da ise 679 bin lira bedel ile alacak. Evlerin hepsinin standartı aynı. Ege Bölgesi'nde oranın yöresel taşını kullanıyoruz. Yahut Mardin'de balkon daha çok ihtiyaçtır gibi. Bölgesel değişiklikler bölgenin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Kalite 81 ilin hepsinde aynı olacak.

4-7


KİRALAR DÜŞECEK Mİ?

Geçmiş aylara göre bu projeyi açıkladığımız günden itibaren, piyasada fiyatlar sabitlendi ve aşağı doğru gidiyor. Bunu net bir şekilde tespit ettik. Biz TOKİ ile yüzde 8 ila 10 şeklinde konut yapardık. Bunu yüzde 20'ye çıkarıyoruz. Net bir şekilde kira ve konut fiyatları aşağı gelecek. Kesin bir rakam söylemek doğru olmaz ama inecek. 

"ARSALAR ŞEHRİN DIŞINDA DEĞİL"

Arsalar şehrin dışında arsalar değil. Bizim proje yaptığımız arsanın yanında yakınında, alt yapısı olan arsalar bunlar. İstanbul'da Başakşehir, Çatalca, Silivri, Tuzla, Pendik, Kartal bölgesinde belirlediğimiz alanlarda yapacağız.

5-6


KURALAR 2023 MART'TA SONUÇLANMIŞ OLACAK

Burası dar gelirler için sunulmuş bir proje. Burayı bir gelir kapısı gibi kimseye sunamayız. Bu evleri borcu bitmeden satamazlar, devredemezler. Kiraya verilebilir. Kuralar 31 Ekim sonrasında etaplar halinde çekmeye başlayarak 2023'ün Mart ayında tamamlamış olmayı umuyoruz. Parayı kura çekimi sonrası sözleşme imzalarken ödeyecekler. Biz kura sonrası vatandaşlarımızı sözleşme için çağıracağız. Projeyi 2 yıl içinde tamamlamış olmayı planlıyoruz. Borcunu tamamen kapatana, kısmi olarak kapatanlara indirim de yapacağız. Borçlar o indirimli bedel üzerinden kapatılabiliyor. 

Memur zammındaki artışlar vatandaşın ödeyemeyeceği tutarlarda ise, yeni bir düzenleme yapıyoruz bu rakamlar üzerinden. Peşinatları nasıl ödeyeceğiz diye sorular geliyor. Peşinat ile ilgili vatandaşlarımız tüketici kredisi kullanabiliyorlar. Taksit geciktirme durumlarında vatandaşımızı uyarıyoruz. Öbür kardeşimiz ödüyor senin de ödemen gerekiyor hakaniyetli olması açısından. Toleransımız var.

KATLARA GÖRE FİYAT FARKI OLACAK MI?

Zemin kat kurası çeken daha alt bir fiyat ödeyecek,  ya da çatı katındaki vatandaş daha az ödeyecek. Orta katlardaki vatandaşlarımız daha çok ödeyecek. Şerefiye değerine göre bu ortalama fiyat üzerinden değerlendirilecek. Onun dışında arsa tapusu olanlar konuta başvurabiliyor.

6-1

Projenin toteline baktığımız zaman 900 milyar liralık bir büyüklükten bahsediyoruz. 250 sektörü aynı anda tetikleyen bir proje. 200 bin ilave istihdam sunacağız. 2 trilyonluk bir ekonomik büyüklükten bahsediyoruz. İnşaata başladık, oraya haritacı girecek planlayacak. İnşaat başlayacak tuğlacı kardeşimiz gelecek. Kiremiti çatısı ekonomiye ciddi bir katkı sağlayacak. Bu işleri yapacak sanayi kuruluşlarımızla istihdam yaratmış olacağız. İnsanlarımız buraya yerleştiğinde eşyasını alacak. Öte yandan devlet-millet kaynaşmasını gerçekleştirmiş olacağız. Sosyal devlet anlayışını da pekiştiren bir şey bu.

KONUT AMAÇLI ARSA 

60 milyon metrekarelik alanda 100 bin konutluk arsamız hazırlandı. 10 Ekim'de başvuruları alacağız. 30 şehir belirledik. Örneğin Ankara'da ev yapmak istiyorsunuz bir arsa alıp. Biz de size buna uygun fiyatları sunuyoruz. 350 bin konutu bir anda piyasaya sunduğunuzda kiralar düşmek zorunda. Bu arsalar dediğimiz gibi şehrin uzaklarında arsalar değil. Örneğin 350-500 metrekarelik bir arsaya 105-150 metrekarelik ev yapabilecek vatandaşlarımız. Gelir grubunuz buraya uyuyor ise buraya başvuracaksınız. Bizim amacımız bir yandan da düzenli yerleşim ortaya koymak. İmar planına uygun bir şekilde inşaata başlayacak. Bu planlara uyulmaz ise orası bir çöküntü haline gelir.

1-5

28 İLDE SANAYİ SİTESİ

İş yerinden oluşan bir sanayi sitelerine müracaat edecekler ve kendi işlerini kuracaklar. Kendi işlerini kurma hayali olan vatandaşlarımız var. İlk etapta 10 bin tane iş yerimizi yapıyoruz. Burada da yine kura sistemi ile belirlenecek. Bu da şehirlere çok farklı değer katacak. 10 Ekim'de başvurular başlıyor, 7 Kasım tarihine kadar devam ediyor. Vatandaşımız gelir grubuna göre başvuruda bulunacak.

"KURALARI DİJİTAL OLARAK YAYINLIYORUZ"

Tüm süreçler hepsi için geçerli. Başvurularımızı alacağız, kuralarımızı gerçekleştireceğiz ve 2 yıl içinde vatandaşlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz. Bu zamana kadar yaptığımız tüm projelerde olduğu gibi hassasiyetimizi devam ettireceğiz. Çünkü burada bir vebal var. Bu şartlara uymayan vatandaşlarımız kurada çıkarsa kabul etmeyeceğiz. Zaten çok detaylı şekilde kura öncesi inceliyoruz. Bu kuraları dijital olarak yayınlıyoruz. Gözlerinin önünde noter huzurunda bu kuralar gerçekleştiriliyor. Bu zamana kadar kuraları hep böyle yaptık. Biz her zaman Cumhurbaşkanımızla beraber tutacağımız sözleri verdik. Medeniyetimizin bize tarif ettiği şehircilik modeli ile konutlarımızı yapmaya çalışıyoruz.

2-10

Bize büyüklerimizin emanet ettiği değerlere, şehirlerimize sahip çıkmalıyız. Şehrin kimliğinin devam etmesi adına, bütün şehirlerde çalışmalar yapıyoruz. 44 ilimizde bu çalışmaları yürütüyoruz. Burada bu çalışmaları yaparken esnafa kira ve taşınma yardımı yapıyoruz bu esnada. Buraya gelen bu çalışmalardan sonra Konya'da bir gün daha fazla kalmak isteyecek. Biz bu çalışmaları dalga dalga büyütüyoruz.