Uraloğlu, 2024 yılı sonunda HGS kullanımının Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile otoyollarda toplam 529 milyon 891 bin 855 defa gerçekleştiğini belirtti.

AA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, yolların medeniyetin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, güvenli ve kesintisiz ulaşım için teknolojik altyapının güçlendirildiğini söyledi. "Ülkemizin ulaşım altyapısını geliştirmek için önemli yatırımlar gerçekleştirdik. 2024 yılında 70 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 357 kilometre bölünmüş yol yaparak yol standartlarını yükselttik." dedi.

Otoyollarda 270 Giriş, 323 Çıkış Gişesi

Türkiye genelinde hızlı geçiş sistemlerini yaygınlaştırarak trafik akışını hızlandırdıklarını ifade eden Uraloğlu, "HGS ve Serbest Geçiş Sistemi (SGS) gibi teknolojileri devreye alarak vatandaşlarımızın daha güvenli ve konforlu yolculuk yapmasını sağlıyoruz." diye konuştu.

HGS sisteminin ülke genelinde tüm otoyollar ve boğaz köprülerinde aktif olarak kullanıldığını vurgulayan Bakan, sistemin engelsiz geçiş, otomatik ücret tahsili, trafik akışında süreklilik ve uzun ömürlü kullanım gibi avantajlar sunduğunu ifade etti.

Şu an itibarıyla Türkiye genelinde otoyollarda 270 HGS giriş ve 323 çıkış gişesi hizmet veriyor. Özellikle Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprülerinde 146 milyon 685 bin 339, otoyollarda ise 383 milyon 206 bin 516 HGS geçişi kaydedildi.

Serbest Geçiş Sistemi (SGS) ile Trafikte Akış Sürekli Hale Geliyor

Bakan Uraloğlu, Serbest Geçiş Sistemi (SGS) ile ücret toplama noktalarında şerit tercihi yapma zorunluluğunun ortadan kalktığını ve araçların gişelerde duraksamadan ücretlendirilerek trafik akışının daha verimli hale getirildiğini belirtti.

Bu kapsamda, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüleri başta olmak üzere Mahmutbey, Çamlıca, Mecidiye, Torbalı, Gölcük, Gebze ve Samandıra gibi birçok istasyonda SGS sistemi hayata geçirildi.

Yeni sistemle, yoğun trafik noktalarındaki gişe kuyrukları azalacak, araçların dur-kalk yapmadan geçişi sağlanarak yakıt tüketimi ve zaman kaybı en aza indirilecek.

Kaynak: AA