Koronavirüs ile kahverengi kokarca, dünyanın başına hem sağlıkta, hem ekonomide “düşman kardeşler” kesilmişler gibi…

Biri direk olarak insanları, diğeri ise bitkileri yok etmenin çabası içinde. İkisi de çok hızlı yayılıyor. Koronavirüs dünyanın dört bir yanına ulaştı gibi. Kahverengi kokarca ise günde en az 30 km yol alarak sebze ve meyveleri yok ediyor.

Her ikisinin de düşmanlığa soyundukları yer Çin. Koronavirüs ile mücadele için gereken ilaç henüz tam olarak piyasada yer almamış olsa da, Amerika merkezli çalışmanın son aşamaya geldiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklandı.

Koronavirüsün direkt olarak insanlar üzerinde etkili olması nedeni ile insanların beslenmesi için gerekli olan zirai ürünlere büyük zarar veren kahverengi kokarca, son zamanlarda biraz unutuldu gibi.

Oysa Çin’den hareketle Gürcistan üzerinden ülkemize taşınan kahverengi kokarca yılda binlere varan yumurtlama ve soğuğa karşı dayanma gücü ile çok önemli bir tehdit olmaya devam ediyor.

Öncelikle ve özellikle ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta meydana getirdiği zarar nedeni ile Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği, Trabzon Ticaret Borsası ve Ulusal Fındık Konseyi tarafından yaklaşık 2 yıldan beri, alınması gereken tedbirlerle ilgili çalışmalar gündeme taşınmasına rağmen, devlet izni ile yapılması gerekenler konusunda yaşanan bürokratik engeller büyük bir sorun teşkil ediyor.

İtalya’da sebze ve meyve bahçelerinde bir yılda 4 milyar euroluk zarara yol açan kahverengi kokarca ile ilaçla değil, biyolojik mücadelenin yapılacak olması, ancak bunun için de gereken parazitör böcek olan Samuray arıcığının ithali için henüz izin alınamaması fındık sektörünü kara kara düşündürüyor.

Dünya Sert Kabuklu Meyveler Birliği olarak da bilinen INC’nin de konuya el atmış olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özellikle bürokrat seviyesinde yarattığı sıkıntı henüz aşılamadı. Oysa kahverengi kokarcaya düşman söz konusu böcek İsviçre’de üretilmiş bulunuyor. Dünyanın birçok ülkesi de bu böceği ithal ederek kullanıyor. Fındık ihracatçıları ithal için gereken maddi kaynağı kendilerinin temin edeceklerini beyan etmelerine rağmen bürokrasi engelini bir türlü aşamıyorlar.

Konu ile ilgili çalışmaları yürüten komitenin başında olan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer, acil müdahale edilmesini isterken, UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk de, Gürcistan’da fındıkta yüzde 70-80 oranında zarar yaratan böcek yüzünden, tedbir alınmazsa Türkiye’nin yakın gelecekteki kaybının 1 milyar doları aşabileceğine vurgu yapıyor.

Kokarcanın fındıktan başka tüm tarım ürünlerine de musallat olduğu, tedbir alınmaz ise Türkiye’nin büyük bir felaketle karşı karşıya kalabileceğine özellikle dikkat çekiliyor