KTÜ Eczacılık Fakültesi 3. sınıf öğrencileri “Eczacılıkta Botanik Çizim” Dersi Sorumlusu Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk ÖZGEN ve Rektörlük Güzel Sanatlar Bölümü Öğr. Gör. Şuayıp ŞEYİHOĞLU gözetiminde “Bilimsel Bitki İllüstrasyonu Sergisi” açtı. Özverili bir yoğun çalışma sonucunda 24 öğrencinin emekleri ile muhteşem bir sergi oluştu. 31 Mayıs 2024 tarihi Cuma günü saat 14.00’te açılışı yapılan sergi 7 Haziran 2024 tarihine kadar Eczacılık Fakültesi Fuaye Alanı’nda tüm sanatseverleri ve ziyaretçilerini ağırlayacak.
Bilimsel Bitki İllüstrasyonu Sergisi Artık Geleneksel Oluyor
KTÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Ders Sorumlusu Prof. Dr. Ufuk ÖZGEN açılışta yaptığı konuşmada “Bu yıl ikincisini açtığımız Bilimsel Bitki İllüstrasyonu Sergisi artık geleneksel hale dönüşüyor. Dersimizin içeriğini, tıbbi ve aromatik bitkilerin tüm detayları ile tanımlanması ve görselleştirilmesi oluşturuyor. Bilimsel Bitki Ressamlığı, bitkileri olduğu gibi ve görülen şekilde resmetmektir. Sanattan bağımsız bir iş değildir. Önce bitki detaylı şekilde incelenir, karakalem etüt çalışmaları yapılır ve ikinci aşamaya geçilip renkli olarak çalışılır. Süreç, bitkinin yaşam öyküsünü ve özelliklerini belirli kurallar ve bilimsel disipline uygun bir gözlem ile çizime dayalı olarak anlatma sanatıdır. Tarihi oldukça eskiye dayanır. Zehirli, yenilebilen ve tıbbi olarak faydası olan bitkilerin resmedilmesi ihtiyacıyla doğmuştur. Bu bilgilerin sonraki kuşaklara aktarımına da vesile olmuştur. Temel morfolojik bilgilerin nitelikli bir gözlem sürecinde, sabır ve estetik kaygılarla harmanlanmasını gerektirir. Sürecin başarılı bir sergi ile tamamlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.” İfadelerini kullandı.
Tıbbi Bilgiler Resmediliyor
Öğr. Gör. Şuayip ŞEYİHOĞLU ise sergide yaptığı konuşmada “Her bitki için değişen resmetme süreci vardır. Çünkü bir bitkiyi diğer yakın türlerinden ayıran karakteristik özellikler, onun ifadesinde mutlaka yer almalıdır. Botanik çizimlerde özellikle tercih edilen bir dönem yoktur. Mevsimsel döngü, bilimsel bitki illüstrasyonu zenginliği olarak düşünülmelidir. Bitkinin, çiçekli olduğu dönemde veya yaprak dökümünün gerçekleştiği dönemde, belirginleşen bir karakteri, onu diğer türlerden ayıran bir özelliği ön plana çıkarabilir. Bizim yapmamız gereken bitkilerin karakteristik özelliklerini en iyi şekilde anlatmaktır. Öğrenci arkadaşları tebrik ediyorum, emekleri büyüktür. Fedakârlık, ilgi ve bilgilerini harmanladılar ve bugün, bu sergiyi açtık. Öğrenci arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.